Το Διεθνές Ραδιοφωνικό Συνέδριο "Figure it Out: The Art of Living through System Failures" στο Stegi Radio

Καλλιτέχνες, επιμελητές, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και τεχνολόγοι συζητούν για το σημερινό τεχνολογικό τοπίο και μοιράζονται στρατηγικές και πρακτικές ως απάντηση στις ανισότητες και τις ελλείψεις που το διατρέχουν.

Figure it Out: The Art of Living through System Failures

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Vektor Athens παρουσιάζει από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου το Διεθνές Ραδιοφωνικό Συνέδριο "Figure it Out: The Art of Living through System Failures", σε επιμέλεια της Κατερίνας Γκουτζιούλη. Για τρεις μέρες, από τις 2 έως τις 6 μ.μ., καλλιτέχνες, επιμελητές, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και τεχνολόγοι συζητούν για το σημερινό τεχνολογικό τοπίο και μοιράζονται στρατηγικές και πρακτικές ως απάντηση στις ανισότητες και τις ελλείψεις που το διατρέχουν. Μέσα από τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: Τέχνη και Τεχνολογία, Περιβάλλον και Τεχνολογία και Κοινότητα και Τεχνολογία, το ραδιοφωνικό συνέδριο εξετάζει και προτείνει διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον της τεχνολογίας σε σχέση με την τέχνη, το περιβάλλον και την κοινωνία. Το συνέδριο συντονίζουν η Κατερίνα Γκουτζιούλη, επιμελήτρια και συνιδρύτρια- διευθύντρια της Vektor Athens και ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος.

Η μετάδοση του Διεθνούς Ραδιοφωνικού Συνεδρίου "Figure it Out: The Art of Living through System Failures" θα γίνει μέσω του stegi.radio, του online ραδιοφωνικού σταθμού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και θα αναμεταδοθεί μέσω της διαδικτυακής πειραματικής πλατφόρμας ∏-node. Μετά το πέρας του Συνεδρίου, όλες οι συζητήσεις και οι διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες με τη μορφή podcasts στο stegi.radio, την ιστοσελίδα vektorathens.org και τις πλατφόρμες Spotify και Mixcloud.

Figure it Out: The Art of Living through System Failures

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου | "Figure it Out: Art & Tech"

Ποιο είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας; Στη θεματική "Figure it Out: Art & Tech", καλλιτέχνες και επιμελητές συζητούν πώς μέσα από την καλλιτεχνική πρακτική αναδεικνύονται σύγχρονα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ιδιωτικότητα σε σχέση με τα τα προσωπικά δεδομένα, οι παραποιημένες εικόνες (deepfakes) και η σχέση ανθρώπου και μηχανής. Οι συμμετέχοντες εστιάζουν σε πρακτικές με στόχο την καλύτερη κατανόηση τόσο της τέχνης όσο και της τεχνολογίας, αλλά και των πολλαπλών προεκτάσεών τους, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ψηφιοποιημένης κοινωνίας.

2-2.40 μ.μ. | Αρνήσου την ανθρώπινη φύση σου
!Mediengruppe Bitnik, Καλλιτέχνες (Γερμανία) – συζήτηση με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου
3-3.40 μ.μ. | Η γοητεία της άνοιξης της τεχνητής νοημοσύνης: η ασταμάτητη εκπαίδευση του αλγόριθμου
Κυριακή Γονή, Καλλιτέχνις (Ελλάδα) – συζήτηση με την Κατερίνα Γκουτζιούλη
3.40-4.35 μ.μ. | Figure it Out – Ηχητική παρέμβαση
Niels Plotard, Καλλιτέχνης (Μάλτα)
4.40-5.15 μ.μ. | Χαμογέλα, είσαι στα social media
Anna Watkins Fisher, Συγγραφέας, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Αμερικανικό Πολιτισμό, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Η.Π.Α.) – διάλεξη
5.20-6 μ.μ. | Οι ιεραρχίες στις αλγοριθμικές κοινωνίες
Jonas Lund, Καλλιτέχνης (Σουηδία/Ολλανδία) – συζήτηση με την Κατερίνα Γκουτζιούλη

Figure it Out: The Art of Living through System Failures

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου |"Figure it Out: Environment &Tech"

Πώς επιδρά η τεχνολογία στον πλανήτη; Στη θεματική "Figure it Out: Environment & Tech", καλλιτέχνες, ακτιβιστές και συγγραφείς συζητούν για την καταστροφική πρακτική της εξόρυξης των φυσικών πόρων στο όνομα της τεχνολογικής προόδου και διερευνούν πώς η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει τα οικοσυστήματα, και κατ’ επέκταση όλες τις μορφές ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσανάλογη σχέση μεταξύ της αυξανόμενης υπολογιστικής ισχύος και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αυτή η θεματική αναδεικνύει την αναγκαιότητα της συζήτησης για την περιβαλλοντική ευθύνη εν μέσω των ολοένα και περισσότερων τεχνολογικών εγχειρημάτων από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

2-2.40 μ.μ. | Στρατηγικές επιβίωσης στην εποχή της κλιματικής κατάρρευσης
Heath Bunting, Καλλιτέχνης (Βρετανία) – συζήτηση με την Κατερίνα Γκουτζιούλη
3-3.40 μ.μ. | Τρόποι ύπαρξης: ζώα, φυτά και μηχανές
James Bridle, Καλλιτέχνης, συγγραφέας (Βρετανία/Ελλάδα) – συζήτηση με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου
4-4.40 μ.μ. | Τεχνολογίες για αποανάπτυξη;
Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια, συγγραφέας (Ελλάδα/Γερμανία) – διάλεξη
5-5.40 μ.μ. | Επινοώντας ξανά την τεχνολογική πρόοδο
Kris De Decker, Ιδρυτής, Low-tech Magazine (Ισπανία/Ολλανδία) – συζήτηση με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου

Figure it Out: The Art of Living through System Failures

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου | "Figure it Out: Community & Tech"

Μπορεί η τεχνολογία να οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες; Στη θεματική "Figure it Out: Community & Tech", ερευνητές, τεχνολόγοι, ακτιβιστές διερευνούν τις κοινότητες που ζουν και εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες. Δεδομένου ότι η τεχνολογία μπορεί να εντείνει τις διαιρέσεις και την κοινωνική αδικία, οι συμμετέχοντες εξετάζουν ζητήματα όπως η ηθική στον τεχνολογικό τομέα, η ψηφιακή αυτονομία, μαρτυρίες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowing) και η ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και βαθύτερα προβλήματα όπως οι άνισες δυναμικές της εξουσίας, οι πολιτισμικές προκαταλήψεις και οι διαχρονικές αδικίες που διαμορφώνουν το τεχνολογικό τοπίο σήμερα.

2-2.40 μ.μ. | Βρες την άκρη: μια πολιτική ανάλυση του ψέματος, της κλοπής και της εξαπάτησης
Mara Ferreri, Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωγραφίας, Πολυτεχνείο του Τορίνο (Ιταλία) και Valeria Graziano, Λέκτορας, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Justus Liebig Giessen (Γερμανία)
3-3.40 μ.μ. | Η τέχνη ως αποδεικτικό στοιχείο: Όταν η τέχνη συναντά τους πληροφοριοδότες
Tatiana Bazzichelli, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια, Disruption Network Lab (Γερμανία) – συζήτηση με την Κατερίνα Γκουτζιούλη
4-4.40 μ.μ. | Η κινεζική εφαρμογή Xuexi και η ψηφιοποίηση του ενεργού πολίτη
Yuchen Chen, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων, Πανεπιστήμιο Michigan (Η.Π.Α./Κίνα), και Alex Lu, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Michigan (Η.Π.Α./Κίνα) – συζήτηση με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου
5-5.40 μ.μ. | Μεταξύ φροντίδας και τεχνολογικών λύσεων
Δρ Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Καλλιτέχνης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθυντής Media Arts and Design Research Lab (Κύπρος/Ελλάδα) – συζήτηση με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου

Figure it Out: The Art of Living through System Failures

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.