"Η μορφή της μάνας" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Η μορφή της μάνας

Το Εργαστήριο χαρακτικής της Ρένας Ανούση-Ηλία, του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει από 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2023 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης την έκθεση "Η μορφή της μάνας" και μας προσκαλεί στα εγκαίνια που θα γίνουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 6 μ.μ. με την παρουσίαση του ομώνυμου ημερολογίου τέχνης 2024. Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Η μορφή της μάνας

Μετά από την εικαστική πρόταση – πρόκληση της κορυφαίας χαράκτριας Ρένας Ανούση – Ηλία προς τους μαθητές της, φιλοτεχνήθηκαν 17 έργα (ξυλογραφίες & λινόλεουμ) με θέμα την "μορφή της μάνας" που κόσμησαν το ημερολόγιο του 2024 και θα εκτεθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες – μαθητές του εργαστηρίου: Αλεξοπούλου Γιάννα, Βρακάς Γιάννης, Βρελιανάκη Πολυάννα, Γέντζου Νατάσα, Γεωργιάδου Μαρία, Θεοδώρου Κατερίνα, Ματάλα Μαρία, Μέλλου Τώνια, Νέτση Μαίρη, Νικολούλιας Δημήτρης, Παπαδημητρίου Μαρίνα, Παυλή Αγγελική, Σαμαντζή Θωμαΐς, Σιδέρη Βαρβάρα, Σκλαβενίτης Δημήτρης, Τσαβαρή Καίτη, Τσιμογιάννης Στέλιος.

Η μορφή της μάνας

Νεοελληνική χαρακτική | Συλλογή Χαράλαμπου Λεοντιάδη

Συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν με το φιλόκαλο παρόν και το ευέλπιδο μέλλον θα παρουσιαστεί ένα ταξίδι στον χρόνο με σημαντικά έργα από την Ιστορική διαδρομή πρωτοπορών και κορυφαίων χαρακτών του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο της έκθεσης των καλλιτεχνών του εργαστηρίου χαρακτικής της εμπνευσμένης δημιουργού και Δασκάλας Ρένας Ανούση – Ηλία. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτεθούν, άλλα αποτελούν σταθμούς στην ιστορία της Νεοελληνικής Χαρακτικής.

Ακόμη το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει έργα που φιλοτέχνησαν μυθικά ονόματα της Νεοελληνικής Χαρακτικής, όπως ο Μάρκος Ζαβιτζιάνος, ο Λυκούργος Κογεβίνας, ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος, ό Δημήτρης Γιαννουκάκης, ο Νικόλαος Βεντούρας, ο μεγάλος Δάσκαλος Γιάννης Κεφαλληνός, η Βάσω Κατράκη και ο Τάσσος, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Γιώργος Βελισσαρίδης, ο Αργύρης Στυλιανίδης, ο Φώτης Μαστιχιάδης, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ο Λάμπρος Ορφανός. Από το εργαστήριο (Α.Σ.Κ.Τ) του Γ. Κεφαλληνού παρουσιάζεται μια εξαιρετική χαλκογραφία (vernis mou) της Ρένας Ανούση και από το εργαστήριο του Κ. Γραμματόπουλου (Α.Σ.Κ.Τ) μια επίσης θαυμάσια οξυγραφία του Γιάννη Γουρζή και έργο του Γιώργου Βαρλάμου.

Εγκαίνια: 13/12 | 6 μ.μ.

Info: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης| 11-16/12 | Ωράριο λειτουργίας: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.