Το καλλιτεχνικό έργο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ψηφιοποιείται

Το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ΑΣΚΤ, 1837 - 2021» παρουσιάζεται συγκεντρωμένο διαδικτυακά.

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών © Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανακοινώνει το έργο "Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ΑΣΚΤ, 1837 - 2021. Μία Συλλογή Έργων σπουδής εικαστικής εξέλιξης και αποτύπωσης της ιστορικής διαδρομής της Νεοελληνικής Τέχνης".

H καλλιτεχνική παραγωγή του παλαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας για τις εικαστικές τέχνες ψηφιοποιείται, τεκμηριώνεται και παρουσιάζεται συγκεντρωμένη διαδικτυακά. 20 χρόνια μετά την αρχική καταγραφή της Συλλογής της ΑΣΚΤ (1837 – 1980) στο πλαίσιο της ΚτΠ, το έργο επεκτείνει, εμπλουτίζει την καταγραφή της Συλλογής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα νέα ψηφιακά δεδομένα. Δημιουργείται έτσι μια "online συλλογή", ένα σύγχρονο αποθετήριο έργων, όλων των εκφραστικών κατηγοριών το οποίο καλλιτέχνες, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, θεωρητικοί αλλά και το ευρύ κοινό μπορούν να επισκέπτονται και να διερευνούν χωρίς χρονικούς ή χωρικούς περιορισμούς.

Η ψηφιοποιημένη συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένα ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα, γλυπτά, χαρακτικά, εγκαταστάσεις και κατασκευές, έργα video, πολυμεσικά ψηφιακά έργα κ.α. που δημιούργησαν φοιτητές σε όλη την ιστορική διαδρομή της ΑΣΚΤ έως τις μέρες μας (1837 – 2021). Για τη φιλοξενία και τη διαχείριση της ψηφιοποιημένης συλλογής χρησιμοποιείται το διεθνές σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus. Τα ψηφιοποιημένα έργα συνοδεύονται από ένα πλούσιο υλικό μεταδεδομένων, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης, συμβατά με τους θησαυρούς του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Europeana.

Παράλληλα, φιλοδοξώντας το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή της ΑΣΚΤ και να αναδείξει τη συνεισφορά της στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και του σύγχρονου πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται ποικίλες ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές εμπνευσμένες από την ιστορία και το έργο της. 

Διαβάστε Επίσης

Εφαρμογές όπως η διαδικτυακή ξενάγηση στην ψηφιακή συλλογή, η εικονική περιήγηση 360° στις εκθέσεις, τις εκθεσιακές υποδομές, το ιστορικό κτηριακό συγκρότημα και τα καλλιτεχνικά παραρτήματα της ΑΣΚΤ ως σημαντικά ιστορικά μνημεία της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ακολούθως, εφαρμογές όπως το ψηφιακό ερμηνευτικό έκθεμα - διαδραστικό ντοκιμαντέρ "Who is Who", η Ψηφιακή Μουσειοσκευή – Εκπαιδευτική εφαρμογή για εφήβους, η "Πλατφόρμα σύγχρονης μουσειογραφίας" και η εφαρμογή "VR ανάπτυξης εκθέσεων σε εικονικούς κόσμους" διαμορφώνουν ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων που προσκαλεί τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές κοινό να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με την ιστορία και το έργο της ΑΣΚΤ.

Η υλοποίηση της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχείου όπως και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των εφαρμογών πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία PostScriptum - Πληροφορική Επικοινωνίας Ε.Π.Ε. για λογαριασμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ειδικοί ερευνητές, μουσειολόγοι, Ιστορικοί Τέχνης, πολιτιστικοί διαχειριστές διαμόρφωσαν αφηγήσεις και παρουσιάσεις του αρχειακού υλικού και ταυτόχρονα επαγγελματίες πληροφορικής και προγραμματιστές ανέπτυξαν ευέλικτες, πλήρως λειτουργικές και φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές εφαρμογές, εναρμονισμένες με το σύγχρονο πολιτιστικό και ψηφιακό τοπίο.

Το έργο "Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ΑΣΚΤ, 1837 - 2021. Μία Συλλογή Έργων σπουδής εικαστικής εξέλιξης και αποτύπωσης της ιστορικής διαδρομής της Νεοελληνικής Τέχνης" υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.