Οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης "Ελαιώνας ‘23" που θα δούμε αυτό το σαββατοκύριακο

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή 17 Νοέμβριου, λόγω της επετείου 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ελαιώνας 23 performance

Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης "Ελαιώνας ’23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος" που επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας στη γειτονιά του Ελαιώνα.

Η θεματική του πρότζεκτ προδίδεται από τον τίτλο της, καθώς αφορά το χθόνιο στοιχείο και την Ανθρωπόκαινο εποχή, και πώς τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται και συγκρούονται. Είναι ουσιαστικά μια ακόμη εικαστική έρευνα για το ανθρώπινο αποτύπωμα που έχει υποστεί η φύση. Το παρελθόν και η σημερινή μορφή του Ελαιώνα είναι μια τρομερά ενδιαφέρουσα αφορμή για να αναλυθούν αυτές οι θεματικές, αφού ο τόπος έχει περάσει από τις ένδοξες εποχές αγροτικής άνθησης σε μια επιβαρυμένη γη, ταλαιπωρημένη από τη ραγδαία εκβιομηχάνιση.

Το πρόγραμμα του τριημέρου 17-19/11

Παρασκευή 17/11

Οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου.

Σάββατο 18/11

5 μ.μ.: Ξενάγηση

Ο επιμελητής της έκθεσης, Δημήτρης Τρίκας, θα πραγματοποιήσει μια εκθεσιακή ξενάγηση, συνδέοντας το νήμα των καλλιτεχνικών δημιουργιών, των ιστοριών των έργων και των δεσμών τους με την Ανθρωπόκαινο και το Χθόνιο στοιχείο. 
Σημείο συνάντησης: η έξοδος του σταθμού μετρό Ελαιώνας. 
Διάρκεια: 90΄ 

Διαβάστε Επίσης

7 μ.μ.: Performance B+T project vol.2
Performance βασισμένη στα κείμενα του Samuel Beckett "Come and Go" και "Cascando"

Σε μια εποχή όπου το κλίμα καταρρέει και η αποσάθρωση της κοινωνίας παράγει συνεχώς βία, χρειάζεται η Τέχνη να δημιουργεί τα απαραίτητα αντίβαρα και να υπενθυμίζει συνεχώς το πεπερασμένο της ανθρώπινης Ύπαρξης. Ερωτήματα όπως αυτά που θέτει ο Samuel Beckett με τα έργα του  για τη  ζωή, τον θάνατο, αλλά και το χώρο και  χρόνο, πρέπει να συνεχίσουν να μας απασχολούν και να συμβάλλουν στην δημιουργία της υπόστασης του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μοναδική αισθητική του Beckett για το ανθρώπινο πεπερασμένο είναι μια ισχυρή πηγή για να σκεφτούμε το αδιανόητο ενός ενσωματωμένου εαυτού στη Φύση και την κοινωνία που όμως παράγει μια δυναμική ηθική μεταξύ του κόσμου και της γης, του παγκόσμιου και του τοπικού, της ζωής και του θανάτου.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία : Γιώργος Ζαμπουλάκης 
Performers : Χρύσα Καρούση, Αναστασία Κυρίτση, Γεωργία Μυλωνά [Come and Go ]
Βασιλική Λέντζα, Ασημίνα Χριστοπούλου [Cascando]
Η performance δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος υποκριτικής και performance στη Ανώτερη Δραματική Σχολή του Δη. Πε. Θε Πάτρας. 

Τοποθεσία: Εκθεσιακός Χώρος, Ιερά Οδός και Μαρκόνι, είσοδος από Μαρκόνι 

Κυριακή 19/11

Στρογγυλό τραπέζι:"Η Ανθρωπόκαινος και το λογοτεχνικό πεδίο"

Τι είναι η Ανθρωπόκαινος; Με ποιους όρους μιλάμε για, και αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο στην εποχή της κλιματικής καταστροφής και της αποχαλινωμένης τεχνολογικής παντοκρατορίας; Πώς εγγράφεται στην σύγχρονη ποίηση η παρουσία του ανθρώπου σε έναν πλανήτη σε κίνδυνο;

Η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και διευθύντρια του περιοδικού για την ποίηση, την θεωρία και τα εικαστικά ΦΡΜΚ), ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, ποιητής και μέλος της συντακτικής ομάδας του "ΦΡΜΚ", και η Μάνια Μπενίση, μηχανικός, φωτογράφος, επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Ελαιώνας ’23, συζητούν για το μεγάλο αφιέρωμα του "ΦΡΜΚ" στην έννοια της Αθρωποκαίνου. Παρουσιάζουν θεωρητικά κείμενα και ποιήματα σύγχρονων στοχαστ/ρι/ών και ποιητ/ρι/ών από διαφορετικές χώρες και γλώσσες, για να υποστηρίξουν πως το λογοτεχνικό πεδίο αποτελεί μια εναλλακτική αφήγηση του κόσμου, και μας δίνει τις λέξεις να τον υμνήσουμε, να τον θρηνήσουμε, και να τον επαναδιατυπώσουμε.

Τοποθεσία: Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικό Μολύβι", Ιερά Οδός 154, Αιγάλεω 122 42

7 μ.μ.: Performance B+T project vol.2
Performance βασισμένη στα κείμενα του Samuel Beckett "Come and Go" και "Cascando"
Σε μια εποχή όπου το κλίμα καταρρέει και η αποσάθρωση της κοινωνίας παράγει συνεχώς βία, χρειάζεται η Τέχνη να δημιουργεί τα απαραίτητα αντίβαρα και να υπενθυμίζει συνεχώς το πεπερασμένο της ανθρώπινης Ύπαρξης. Ερωτήματα όπως αυτά που θέτει ο Samuel Beckett με τα έργα του  για τη  ζωή, τον θάνατο, αλλά και το χώρο και  χρόνο, πρέπει να συνεχίσουν να μας απασχολούν και να συμβάλλουν στην δημιουργία της υπόστασης του σύγχρονου ανθρώπου.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία : Γιώργος Ζαμπουλάκης 
Performers : Χρύσα Καρούση, Αναστασία Κυρίτση, Γεωργία Μυλωνά [Come and Go ]
Βασιλική Λέντζα, Ασημίνα Χριστοπούλου [Cascando]

Τοποθεσία: Εκθεσιακός Χώρος, Ιερά Οδός και Μαρκόνι, είσοδος από Μαρκόνι

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Σκιές Φωτιάς": Ο Ανδρέας Νικολαΐδης μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.