"Lost, eroded and Vulnerable": Η έννοια της διαφάνειας μέσα από τα έργα εννέα νέων καλλιτεχνών

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται ζητήματα χαμένης ταυτότητας, διαβρωμένων ορίων και πλήρους ευαλωτότητας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερσυνδεσιμότητα, υπερέκθεση και υπερέλεγχο.

Lost, eroded and Vulnerable

Το TAF/ The Art Foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Lost, eroded and Vulnerable", που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και φιλοξενεί τα έργα 9 νέων καλλιτεχνών. Την έκθεση επιμελούνται οι Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Εριφύλη Δουκέλη.

Όταν η επιφάνεια των πραγμάτων αποτελεί ταυτόχρονα και το μέγιστο βάθος τους και τίποτα δε διατηρεί κάποια αβεβαιότητα ή ασάφεια, είναι πολύ εύκολο να μην μπορούμε στ’ αλήθεια να συνδεθούμε. Ο κόσμος γίνεται συνεχώς όλο και πιο διαφανής κι όμως όλο και πιο παράδοξος: ενώ η πλήρης άρση της αμφισημίας εμφανίζεται ως απόλυτο πρόταγμα των καιρών, συχνά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε μεταξύ του αυθεντικού και της προσομοίωσης.

Lost, eroded and Vulnerable

Στην Κοινωνία της διαφάνειας (2011) ο Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν αναπτύσσει τις σκέψεις του σχετικά με τη σύγχρονη κουλτούρα και τεχνολογία και υποστηρίζει ότι στην υπερσυνδεδεμένη, ψηφιακή εποχή μας, ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ριζική διαφάνεια. Αυτή η διαφάνεια δεν αφορά μόνο τη ροή των πληροφοριών αλλά επεκτείνεται και στον εαυτό. Πρόκειται για μια κοινωνία όπου τα άτομα εκτίθενται πρόθυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις παρακολουθούν και συλλέγουν δεδομένα για τους πολίτες εκτενώς. Ο Χαν υποστηρίζει ότι αυτή η πανταχού παρούσα διαφάνεια οδηγεί σε αυτοεκμετάλλευση, άγχος και διάβρωση της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα άτομα γίνονται οικειοθελώς τόσο παρατηρητές όσο και παρατηρούμενοι, με αποτέλεσμα την απώλεια της αυθεντικής ανθρώπινης σύνδεσης και τη στροφή προς μια πιο κομφορμιστική και παραστατική κουλτούρα.

Lost, eroded and Vulnerable

Η ομαδική έκθεση "Lost, eroded and vulnerable", συνομιλώντας με ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών της έννοιας της διαφάνειας, πραγματεύεται ζητήματα χαμένης ταυτότητας, διαβρωμένων ορίων και πλήρους ευαλωτότητας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερσυνδεσιμότητα, υπερέκθεση και υπερέλεγχο. Τα παρουσιαζόμενα έργα μεταφράζουν τις ιδέες του Χαν σε μια οπτική γλώσσα που αντηχεί με την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Η έννοια της διαφάνειας ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλιώς, γίνεται αφορμή για ιδιοσυγκρασιακές ερμηνείες της ιδιωτικότητας, της εγκύτητας, της αδιαφάνειας του κρυφού εαυτού, του μη εκτεθειμένου, αλλά και του διαυγούς και μοιρασμένου.

Συμμετέχουν: Γιώργος Γεωργίου, Shekine Nainti, Μίλτος Δίγκας, Barba Dee, Kildi Drasa, Βαγγέλης Σάββας, Βασίλης Γεωργούλας, Εριφύλη Δουκέλη, Super Gonorrhea.

Εγκαίνια: 16/11 (7.30 μ.μ.)

Info: TAF/ the art foundation | 16/11-3/12 | Ωράριο λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Taf The Art Foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.