"[Un]finished": Η Μαρία Λάλου και ο Skafte Aymo-Boot παρουσιάζουν το φαινόμενο μιας ιδιαίτερης ημιτελούς αρχιτεκτονικής

Θα γίνει εισαγωγή από τους Λάλου και Aymo-Boot, καθώς και κριτική ανάλυση του βιβλίου από την Ελπίδα Καραμπά και του Πλάτωνα Ησσαία, ενώ στο project space του βιβλιοπωλείου θα παρουσιαστεί εικαστική εγκατάσταση.

Unfinished

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, 8-10.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου "[Un]finished" των Μαρία Λάλου & Skafte Aymo-Boot.

Θα γίνει εισαγωγή από τους Λάλου και Aymo-Boot, καθώς και κριτική ανάλυση από την Ελπίδα Καραμπά (θεωρητικός τέχνης και επιμελήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και του Πλάτωνα Ησσαία (αρχιτέκτονας, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού Projective Cities στo AA, Λονδίνο). Επίσης, στο project space του βιβλιοπωλείου θα παρουσιαστεί εικαστική εγκατάσταση, επισκέψιμη έως το Σάββατο 25/11.

Unfinished

Το αρχιτεκτονικό αρχέτυπο του ανολοκλήρωτου τσιμεντένιου κτηρίου συναντάται στο αθηναϊκό τοπίο συνεχώς. Αυτές οι κατασκευές, εγκαταλελειμμένες σε μια φαινομενικά αέναη παύση εν μέσω μιας κτηριακής διαδικασίας που έχει διακοπεί, αποτελουν ενδείξεις των αόρατων οικονομικών και πολιτικών δομών που καθορίζουν εντέλει τη φυσιογνωμία της πόλης. Έχοντας τον χαρακτήρα ενός ερειπίου για κάποιον ξεχασμένο σκοπό, το ημιτελές κτήριο παραπέμπει ταυτόχρονα στο παρόν και στο μέλλον, λες και, παγωμένο στον χρόνο, διατήρησε έκτοτε τον όγκο που απέκτησε στο στάδιο του σκυροδέματος.

Unfinished

Αποτυπώνοντας το έργο τους σε μορφή βιβλίου, η Μαρία Λάλου και ο Skafte Aymo-Boot παρουσιάζουν το φαινόμενο μιας ιδιαίτερης ημιτελούς αρχιτεκτονικής. Οι τσιμεντένιοι σκελετοί των πολυκατοικιών είναι εμβληματικοί της ανάπτυξης της σύγχρονης Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Unfinished

Το βιβλίο καταπιάνεται με την πολιτική του αστικού χώρου, καθώς προσεγγίζει τα ανολοκλήρωτα κτήρια ως αντικείμενα μελέτης και αναζητά τη μοναδική ιστορία του καθενός απ’ αυτά. Μέσα από τα λόγια των σημερινών ιδιοκτητών και με τη βοήθεια φωτογραφιών, αρχειακών εγγράφων και κειμηλίων που ανακαλύφθηκαν στην πορεία, διαμορφώνεται ένα διαφορετικό χρονικό της ανάπτυξης της σύγχρονης Αθήνας. Μία ανθρωπολογική σκιαγράφηση και πολιτικά αναπόσπαστα αποτύπωση των τσιμεντένιων σκελετών, ξεδιπλώνεται στις 288 σελίδες του βιβλίου σε γραφιστική σχεδιασμό του Sam de Groot, και τις εκδόσεις Jap Sam Books.

Unfinished

Τα δοκίμια της Brooke Holmes, του Πλάτωνα Ησαΐα και της Ελπίδας Καραμπά προσεγγίζουν εύστοχα το φαινόμενο από διαφορετικές σκοπιές. Ο Άτλας, ο οποίος ποικίλλει σε κλίμακα από το απτό πορτρέτο μιας συγκεκριμένης τσιμεντένιας δομής μέχρι ένα συνολικό ευρετήριο κτηρίων, εισάγει μια μέθοδο για να εντοπίζουμε ξεχασμένες μνήμες και κρυμμένες δομές, υποδεικνύοντας μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης.

Oι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.