Ένα εικαστικό "σημειωματάριο" καταγράφει εικόνες από την Αθήνα μιας άλλης εποχής

H Γαλλίδα εικαστικός Albane Gayet και το CTRL+ τ παρουσιάζουν το project "I will bring back photos, these will be my memories" και υποστηρίζουν ανερχόμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Albane Gayet CTRL+τ

Η Γαλλίδα εικαστικός Albane Gayet έρχεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του project με τίτλο "I will bring back photos, these will be my memories" σε συνεργασία με το πρόγραμμα CTRL+ τ, στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στο T. A. F / the art foundation.

Το πρόγραμμα  CTRL+τ αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους, διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΤΑF επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+ τ με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα. 

Albane Gayet CTRL+τ

Η Albane Gayet, γεννημένη το 1994 και απόφοιτη του Central Saint Martin's του Λονδίνου, φεύγει για την Αθήνα για έξι μήνες στο πλαίσιο της υποτροφίας A-Dashresidency, με μια συγκεκριμένη ιδέα, αυτή της απεικόνισης της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τα μέρη της παιδικής της ηλικίας, από τα οποία διατηρεί μια πολύ καθαρή ανάμνηση. Το σπίτι της, το σπίτι της καλύτερης φίλης της, μια πισίνα, ένας κήπος. Έζησε εκεί από το 2004 έως το 2007. Η καλλιτέχνης ξεκινά μια γεωγραφική και μνημονική αναζήτηση, την οποία σχεδιάζει εκ των προτέρων: βίντεο από τις περιπλανήσεις της, στα οποία προστίθεται η ανάγνωση κειμένων που γράφτηκαν αργότερα, σαρώσεις φυτών σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης στις οποίες εμφανίζεται εν μέρει, μερικές φορές, "Selfies", προφανείς ή υπαινικτικές αυτοπροσωπογραφίες, μια παρουσία στο παρασκήνιο. Έχοντας πάντα μαζί της το κινητό της τηλέφωνο και δύο φωτογραφικές μηχανές - 180° και 360° - χρησιμοποιεί τους αυθόρμητους κώδικες των δημοφιλών εικόνων και απελευθερώνεται από κάθε τεχνικό περιορισμό. Η χρήση αυτών των εργαλείων προσδίδει οικειοθελώς στο έργο της μια λιτή οπτική προσέγγιση, μια "αισθητική φτωχότητα" της καθημερινής ζωής.

Μέσα από τον τίτλο μιας από τις σειρές της, "Θα φέρω πίσω φωτογραφίες, αυτές θα είναι οι αναμνήσεις μου", αποκαλύπτεται ένα εσωτερικό και μοναδικό ταξίδι. Περισσότερο από ένα σημειωματάριο, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αφηγηματικής πρακτικής, αυτής του ημερολογίου. Ρίχνει εικόνες και κείμενα σε αυτό και θα τα βάλει σε τάξη μόνο όταν επιστρέψει στο Παρίσι. Μια όμορφη προσπάθεια μέτρησης του χρόνου κινεί την Albane Gayet, αυτή της αποτύπωσης μιας στιγμιαίας μνήμης που χάνεται αμέσως. Με την επίσκεψη της στο T.A.F. / the art foundation καινούργιες αναμνήσεις αυτής της πόλης θα έρθουν να προστεθούν και οι καθημερινοί επισκέπτες της θα γίνονται ταυτόχρονα παρατηρητές αλλά και συμμετέχοντες του ταξιδιού αυτού. 

Παρουσίαση project: 31.10 - 11.11

CTRL+τ παρουσίαση: 9.11 – 11.11

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Albane Gayet. CTRL+τ

  • Μεικτά Μέσα

Το πρόγραμμα CTRL+τ αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους, διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΤΑF επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+ τ με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα. Η Albane Gayet φεύγει για την Αθήνα για έξι μήνες στο πλαίσιο της υποτροφίας A-Dashresidency, με μια συγκεκριμένη ιδέα, αυτή της απεικόνισης της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τα μέρη της παιδικής της ηλικίας, από τα οποία διατηρεί μια πολύ καθαρή ανάμνηση: το σπίτι της και της καλύτερης φίλης της, όπου έζησε από το 2004 έως το 2007. Η καλλιτέχνης ξεκινά μια γεωγραφική και μνημονική αναζήτηση, την οποία σχεδιάζει εκ των προτέρων: βίντεο από τις περιπλανήσεις της, στα οποία προστίθεται η ανάγνωση κειμένων που γράφτηκαν αργότερα, σαρώσεις φυτών σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης στις οποίες εμφανίζεται εν μέρει, μερικές φορές, "Selfies", προφανείς ή υπαινικτικές αυτοπροσωπογραφίες, μια παρουσία στο παρασκήνιο. Έχοντας πάντα μαζί της το κινητό της τηλέφωνο και δύο φωτογραφικές μηχανές - 180° και 360° - χρησιμοποιεί τους αυθόρμητους κώδικες των δημοφιλών εικόνων και απελευθερώνεται από κάθε τεχνικό περιορισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.