Οι "Ομοιοκαταληξίες" του Δημήτρη Σκουρογιάννη δημιουργούν ιστορίες για το σήμερα

Τα έργα του Δημήτρη Σκουρογιάννη είναι σύγχρονα, συνδέουν υλικά και τεχνοτροπίες και έχουν ιστορίες να αφηγηθούν.

Ομοιοκαταληξίες

 Η αίθουσα τέχνης "Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου", παρουσιάζει τη νέα ενότητα έργων του Δημήτρη Σκουρογιάννη, με τον τίτλο "Ομοιοκαταληξίες", σε επιμέλεια του Στρατή Πανταζή. Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν τη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Στα έργα του Δημήτρη Σκουρογιάννη το χρώμα, οι γραμμές και οι υλικότητες ζευγαρώνουν με μύθους και παραμύθια όπως αυτά της Περσεφόνης, της Πριγκίπισσας με το μπιζέλι, της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Συνομιλούν μαζί τους, "ομοιοκαταληκτούν" ή συγκρούονται με την αφηγηματική παράδοση. Δημιουργούν ιστορίες που μιλούν για το σήμερα, ιστορίες χωρίς τέλος.

Ομοιοκαταληξίες
"Πριγκίπισσα που κοιμάται" (2022-2023), κεφαλάρι από παλιό κρεβάτι [ξύλο, αφρώδες γέμισμα, καπιτονέ σατέν με ντυμένα κουμπιά], θραύσματα αντικειμένων από πορσελάνη, ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο, δεμάτι από χορτόσχοινο, μεταλλικά κουμπιά, βαμβακερό και ακρυλικό τούλι, βαμβακερές κλωστές, ακρυλικά, 97,5 x 124,5 x 12,5 εκ.

Στις "Ομοιοκαταληξίες", όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Στρατής Πανταζής:"Ανακαλύπτουμε ξανά τα στοιχεία που συγκροτούν το εικαστικό λεξιλόγιο του Σκουρογιάννη. Το σχέδιο και το χρώμα συναντούν την γλυπτική, το assemblage, το readymade, τη φωτογραφία, το κολάζ, το κέντημα στο τούλι καθώς και την γραφή. Ο όγκος των τρισδιάστατων υλικών και αντικειμένων, στα πίσω επίπεδα των έργων του, "φιμώνεται" από το κεντημένο τούλι, το οποίο σχολιάζει, συμπληρώνει ή αντιπαραβάλλεται στο υπό ανάπτυξη μορφολογικό και εννοιολογικό περιεχόμενο του εκάστοτε έργου. Τα διαφορετικά επίπεδα επικαλύπτουν το ένα το άλλο και όλα μαζί συνθέτουν την τελική εικόνα".

Ομοιοκαταληξίες
"…και Κόρη 2" (2023) , υφάσματα, ύφασμα επικολλημένο σε χαρτόνι,θραύσματα αντικειμένων από πορσελάνη, φυτικές ίνες, σχοινί, βαμβακερό και ακρυλικό τούλι, βαμβακερές κλωστές, ακρυλικά,
97 x 137 x 9 εκ.

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Αισθητικής και Φιλοσοφίας Θωμάς Συμεωνίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: "Το έργο του Δημήτρη Σκουρογιάννη θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένας ανθρωπολογικός και πολιτισμικός στοχασμός, ως μια προσπάθεια να συναρμολογηθούν διαφορετικές εκδοχές μιας ενιαίας, συνθετικής εικόνας της αντιπαράθεσης και της συμφιλίωσης με την πολλαπλή ιδέα του θανάτου. Ο Σκουρογιάννης κατασκευάζει συμβολικές μορφές μέσα από μια μυθοπλασία της υλικότητας που αναπτύσσεται στις τρεις διαστάσεις. Διαφορετικά υλικά διευθετούνται μαζί υφαίνοντας ταυτόχρονα το κοινό, οντολογικό νήμα που διατρέχει την πρακτική του".

Info: αίθουσα τέχνης "Έκφραση - Γιαννα Γραμματοπουλου", Βαλαωρίτου 9α | 2/11 - 2/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτ., Πέμ., Παρ. 12 μ.μ. - 8 μ.μ., Τετ. 12 μ.μ.- 6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Έκφραση «Γιάννα Γραμματοπούλου»

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.