Η έκθεση "Στο όνομα της ανθρωπιάς" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη φωτίζει ένα άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας

Επισκεφθήκαμε τη νέα έκθεση "Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929" στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, που συγκεντρώνει αντικείμενα, πληροφορίες και απτά ντοκουμέντα αναφορικά με τη βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά την έλευση Μικρασιατών προσφύγων.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα εγκαινίασε την προηγούμενη Τρίτη (17/10/2023) μια έκθεση που αναδεικνύει ένα ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας. Η έκθεση των Αρχείων και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης πραγματοποιείται στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη και θα είναι ανοιχτή προς το κοινό έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024. H έκθεση, σε επιμέλεια των Ελευθερίας Δαλέζιου, Μαρίας Γεωργοπούλου και Ναταλίας Βογκέικωφ- Brogan, φέρνει στο φως τις ακατάβλητες προσπάθειες ηγετών, φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών και αφοσιωμένων εθελοντών και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά το 1922.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Καρτ ποστάλ του ΑΕΣ στην Ελλάδα, 1919

Η έκθεση μάς περιηγεί στην επικουρία των Αμερικανών από τον Μεγάλο Πόλεμο στη Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα, στα πρώτα βήματα περίθαλψης και επαναπατρισμού και στους τρόπους με τους οποίους ενσωμάτωσαν τους πρόσφυγες σε μια κανονικότητα, ταυτόχρονα στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Ένας χώρος με προθήκες, τοιχώματα και επεξηγηματικά κείμενα δημιουργεί ένα μονοπάτι και καλεί τον επισκέπτη να το ακολουθήσει για να ξετυλίξει σταδιακά όλη την ιστορία και τις λεπτομέρειες αυτής, ανακαλύπτοντας τα πρόσωπα και τις δράσεις πίσω από ένα μείζονος σημασίας εγχείρημα.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει επιστολές, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αφίσες, εφημερίδες, ταινίες μικρού μήκους και χειροτεχνήματα. Οι πλούσιες συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και οι δωρεές από διάφορα ιδρύματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια αφήγηση που μας τοποθετεί στη σειρά τα γεγονότα, χωρισμένη σε έξι μεγάλες ενότητες.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929

Ο τεράστιος αντίκτυπος των εκτοπισμένων προσφύγων που είχε σαν αποτέλεσμα η Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών το 1923, κινητοποίησε τη γενναιοδωρία πολλών έγκριτων αμερικανικών ανθρωπιστικών φορέων, που ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους συσπειρώθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε ορφανά και πρόσφυγες. Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (1918-1919), που διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από εκατό χιλιάδων Ελλήνων, διανέμοντας ρούχα και τρόφιμα και καταπολεμώντας την επιδημία του τύφου που είχε εξαπλωθεί. Μετά την αποχώρηση του, δράση ανάλαβε η επιτροπή Περίθαλψις Εγγύς Ανατολή, που εντατικοποίησε τις εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων και την πρόσληψη ταυτόχρονα εργαζομένων για αρωγή και προσφύγων σε νεοσύστατες βιοτεχνίες, ως μια προσπάθεια βιοπορισμού. Μείζονος σημασίας κρίνεται η διαφημιστική εκστρατεία που οργανώθηκε, καθώς μέσω αφισών και εικονογραφήσεων που γνωστοποιούσαν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν $30.000.00. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα νοσοκομεία Αμερικανίδων Κυριών, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ανάγκες τον προσφύγων από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα των ορφανών. Στην έκθεση μπορεί κανείς να βρει εξώφυλλα της εποχής, αλλά και ρούχα και αντικείμενα των προσφύγων και των ορφανών.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Τεύχος του μηνιαίου περιοδικού The Near East, Ιανουάριος 1921, ΑΣΚΣΑ Αρχεία, Αρχείο Ιωάννη Γενναδίου
Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Κονσέρβα συμπυκνωμένου γάλακτος Borden, δεκαετία 1920. Η εταιρία ενίσχυσε την εκστρατεία συγκέντρωσης της Περίθαλψις Εγγύς Ανατολής το 1924, συμφωνώντας να δωρίσει τον ίδιο αριθμό κουτιών με αυτών που θα συγκέντρωνε ο κόσμος στην Αμερική. ΑΣΚΣΑ Αρχεία, Αρχείο Ιωάννη Γενναδίου

Μετά άπο την περίθαλψη, πολλοί Αμερικάνοι έκριναν ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να χρειάζεται βοήθεια προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να υπάρξουν αυτάρκεις, λόγω της ισχνής κατάστασης της χώρας. Αυτό οδήγησε στη σύσταση των Αμερικανών Φίλων της Ελλάδος, που κύριο στόχο τους είχαν τη πληροφόρηση του αμερικανικού λαού και τη συγκέντρωση χρημάτων. Ιδρυτής τους υπήρξε ο Edward Capps, η κόρη του οποίου, η Priscilla Capps Hill, ηγήθηκε της Near East Industries, μιας επιχείρησης βιοτεχνιών και εργαστηρίων που απασχολούσε εκατοντάδες γυναίκες πρόσφυγες και δημιουργούσε τοπικά κεντήματα, παραδοσιακές φορεσιές και μικρές κούκλες. Ένα μεγάλο μέρος των δημιουργημάτων τους έχουν διατηρηθεί και αποτελούν μέρος της έκθεσης.

Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
οι ΝΕΙ Αθηνών ξεκίνησαν να παράγουν μια νέα σειρά από τσάντες, πιο κομψές, με ξύλινες λαβές που τις έφτιαχναν στο ορφανοτροφείο της Σύρου. ΑΣΚΣΑ Αρχεία, Συλλογή April D. Michas
Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
"Ενενήντα τετραγωνικά πόδια υφάσματος είναι αρκετά για να φτιαχτεί ένα παντελόνι" για τη γιορτινή φορεσιά της Perihan από την Αλβανία, που την πωλούσαν μαζί με τον Χασάν. Η μαυρομάτα Ζαμπέλ από την Αρμενία και η όμορφη Γελένα από τη Σερβία συμπληρώνουν την προσωπογραφία των κουκλών από την Εγγύς Ανατολή που παρήγαν τα εργαστήρια των ΝΕΙ και προωθούσε στην Αμερική η εταιρία Kimport. ΑΣΚΣΑ Αρχεία, Συλλογή Jack L. Davis

Πέρα από τις βιοτεχνίες, οι ΗΠΑ προσέφεραν δουλειές σε έργα υποδομής, όπως στο φράγμα του Μαραθώνα, στην αποστράγγιση των κοιλάδων του Στρυμόνα και της Δράμας και τη σύσταση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για τρια έργα-ορόσημα, παρακαταθήκη μας. Ακόμη, μερίμνησαν για τη μόρφωση του προσφυγικού πληθυσμού, φέρνοντας αμερικάνικα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικής παιδείας στην Ελλάδα που λειτούργησαν ως μηχανισμός ενδυνάμωσης των προσφύγων και της κοινωνίας εν γένει. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Χριστιανική Αδελφότης Νέων είναι μόνο μερικά από αυτά. Οι Έλληνες Οθωμανοί που μετοίκησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν, επίσης, ένα ρόλο ζωτικής σημασίας, συνεισφέροντας στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συμπατριώτες τους που έμειναν πίσω στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαμόρφωσαν μια δική τους ταυτότητα στην Αμερική. Η διασπορά αυτών των προσφύγων στην Αμερική είχε μεγάλη πολιτιστική συνεισφορά, κυρίως μέσω της ευρείας διάδοσης των λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών.

Μικρή Μεγάλη Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Δείπνο για την Ημέρα των Ευχριστιών στο εργοτάξιο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, 29 Νοεμβρίου 1923, Λεύκωμα Ι. Γενναδίου
Μικρή Μεγάλη Στο όνομα της ανθρωπιάς: Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Κούλα, "Καλαματιανό Συρτό", Pnhellenion Phonograph Record Co. Δίκσος 78 στροφών από τη προσωπική συλλογή του Christopher C. King

Δε πρέπει να ξεχνάμε τα πρόσωπα τα οποία αφιέρωσαν ένα μέρος της ζωής τους στην αρωγή και την ανακούφιση των Ελλήνων. Οι Bert Hodge Hill, Edward Capps και Ιωάννης Γεννάδιος υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο Bert Hodge Hill διετέλεσε διευθυντής της Σχολής από το 1906 έως το 1926 και συνεισέφερε αποφασιστικά στη σφυρηλάτηση σχέσεων μεταξύ της Σχολής και ελληνικών φορέων. Ο Edward Capps, επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής της Αμερικανικής Σχολής (1918–1950) χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρόεδρος των ‘Αμερικανών Φίλων της Ελλάδος’ για την παροχή αρωγής στους πρόσφυγες που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα και την υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Ο Ιωάννης Γεννάδιος, ένας διακεκριμένος διπλωμάτης, ο οποίος είχε ασκήσει μεγάλη πίεση για την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέφερε τους 26.000 τόμους της συλλογής του στη Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής που φέρει το όνομά του. Συλλογικά, οι προσπάθειές τους όχι μόνο προώθησαν τον στόχο των κλασικών σπουδών, αλλά και έδειξαν τη δέσμευσή τους να ανακουφίσουν τα δεινά που προκλήθηκαν από τις συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (1919-1922).

Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929

Πρόκειται για μια πλούσια και γεμάτη ενδιαφέροντα στοιχεία ιστορία, που τώρα αποκαλύπτεται χάρη στα απτά τεκμήρια τα οποία παρουσιάζονται κατόπιν εκτεταμένης έρευνας και φανερώνουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης μας ως έθνος. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές της έκθεσης: "Η ιστορία αυτή δεν υπήρχε στην επίσημη ιστορία της Σχολής. Ήταν 1-2 παράγραφοι ότι τα μέλη συμμετείχαν στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, το οποίο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, αλλά μέσα από τα αρχεία τα τελυταία 15 χρόνια έχουμε ανασύρει ένα πλήθος λεπτομερειών που κρίναμε κρίσιμο να αναδείξουμε". Πρόκειται για δράσεις και ονόματα με τα οποία δεν είμαστε οικειοποιημένοι, αλλά έχουν παίξει θεμελιώδη ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μας. Αξίζει να τη δούμε γιατί είναι ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για μια σημαντική αλλά για πολλούς άγνωστη πτυχή του παρελθόντος μας.

χΣτο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
Ο Jackie Coogan, γνωστός και ως "το αγόρι της Αμερικής", συμμετείχε στην εκστρατεία της NER. Επισκέφθηκε την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1924. Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ, Συλλογή Πέτρου Παυλίδη
χΣτο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929
"Αν θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές". Ο ΑΕΣ τύπωσε αφίσες με ελληνικά κόμικς για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την επιβίωση και την ευημερία των βρεφών και παιδιών. Βιβλιοθήκη του Κογκέσου, Φωτογραφική Συλλογή του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματισθεί δύο διαλέξεις: στις 14 Νοεμβρίου με θέμα "Greece and the Post-1922 International Humanitarian Aid: The Untold Story” από τον Δρ. Δημήτρη Καμούζη και στις 12 Δεκεμβρίου από τους Λευτέρη Ζώρζο, Νίνα Γεωργιάδου και Ελευθερία Δαλέζιου με θέμα "The Near East Relief Orphanage of Syros”. Και οι δύο διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο Cotsen (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) στις 7 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στο όνομα της ανθρωπιάς

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929. Η έκθεση φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, ηγετών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλάκαι αφοσιωμένων εθελοντών. Υποκινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος, με ρίζες στις χριστιανικές, πατριωτικές ή και προσωπικές τους πεποιθήσεις, έπαιξαν στο σύνολό τους καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας ως έναν πιο ανεκτό και βιώσιμο τόπο μετά το 1922. Η έκθεση αναδεικνύει επιστολές, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αφίσες, εφημερίδες, ταινίες μικρού μήκους και χειροτεχνήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.