Κόμικς, χάρτες και ο κόσμος της εικονογράφησης: Τα πιο πολύχρωμα βιβλιοπωλεία της Αθήνας

Μια βόλτα στα πιο όμορφα βιβλιοφιλικά στέκια που γεμίζουν χρώμα την πόλη και καταφέρνουν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αθηναϊκή ταυτότητα.

Tilt © Λεωνίδας Τούμπανος

Αν μη τι άλλο, η Αθήνα είναι γεμάτη βιβλιοπωλεία. Από τα κλασικά βιβλιοφιλικά στέκια της γειτονιάς όπου μπορείς να βρεις τους πιο γνωστούς λογοτεχνικούς τίτλους μέχρι τις κρυψώνες με τις πιο ιδιαίτερες εκδόσεις, υπάρχουν επιλογές για βιβλιοφάγους κάθε κατηγορίας. 

Πολλές από τις μικρές, ανεξάρτητες επιχειρήσεις έχουν ξεφύγει κάπως από τη ραφιναρισμένη αισθητική που αντικρίζουμε σε μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων. Αυτοί οι χώροι τραβούν το βλέμμα των περαστικών με το εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο ντεκόρ τους που σε προσκαλεί να μπεις μέσα και να τους εξερευνήσεις, ακόμα κι αν δεν αγοράσεις τελικά τίποτα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο πολύχρωμα βιβλιοπωλεία που υπάρχουν τώρα στην Αθήνα και τι ιδιαίτερο βρίσκει κανείς στα ράφια τους.

Hyper Hypo

Hyper Hypo
© Λεωνίδας Τούμπανος

Hyper Hypo
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κέντρο της Αθήνας είναι η εύκολη λύση για κάθε βιβλιοφάγο, αφού έχει τα πάντα: βιβλιοχαρτοπωλεία, έδρες γνωστών εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακές εκδόσεις, αγαπημένα στέκια όπως η "Πολιτεία", γνωστές αλυσίδες… Στο Μοναστηράκι όμως, οι ιδιοκτήτες του Hyper Hypo αποφάσισαν να ανοίξουν ένα στέκι που θα αγκαλιάζει τον κόσμο των τεχνών. Design, φωτογραφία, μόδα, εικαστικές τέχνες και ό,τι θες να μάθεις για την ποπ κουλτούρα, θα το βρεις στα ράφια του ιδιότυπου αυτού βιβλιοπωλείου, με τους μπλε τοίχους και τα πολύχρωμα αντικείμενα σκορπισμένα στον χώρο. Η θέση του σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης προσελκύει διαφόρων ειδών πελάτες, ειδικά όσους ελκύονται από τα αντικείμενα design, prints, μπλουζάκια και διάφορες άλλες δημιουργίες από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όλα διαθέσιμα για αγορά. Ανά διαστήματα το Hyper Hypo φιλοξενεί στο υπόγειο project space του αναγνώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, ακόμα και εκθέσεις μικρής εμβέλειας, δίνοντας ευκαιρία σε συγγραφείς και καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους. Φέτος μάλιστα, το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του εκδόσεις σε συνεργασία με ντόπιους δημιουργούς.

Solaris

Solaris
© Λεωνίδας Τούμπανος

Solaris
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα κομιξάδικα μπορεί να αφορούν πιο συγκεκριμένο κοινό, αλλά έχουν κι αυτά τη χάρη τους. Το Solaris δεν χρειάστηκε να γεμίσει με χρώμα τους τοίχους ή τις βιβλιοθήκες του για να ξεχωρίσει - η ένατη τέχνη φροντίζει για αυτό. Τι πιο πολύχρωμο άλλωστε, από ένα βιβλιοπωλείο γεμάτο κόμικ; Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου, το συγκεκριμένο ίσως να είναι το πιο κατάλληλο. Το κομιξάδικο στην οδό Μπόταση 6, στα Εξάρχεια, έχει μάλιστα ιστορικό ενδιαφέρον: ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλιοπωλείο που σύστησε στους Αθηναίους ιστορίες στην αγγλική γλώσσα, μιας και την εποχή του ’80, οι τίτλοι των ελληνικών κόμικ ήταν περιορισμένοι. Η πείρα της Δέσποινας Παπαδοπούλου στον κόσμο της ένατης τέχνης την ώθησε να ανοίξει το Solaris τον Οκτώβριο του 1989 και να εισάγει μια νέα εποχή για τους αναγνώστες κόμικ. Φυσικά, ένα από τα πιο ιστορικά στέκια της Αθήνας δε θα μπορούσε να μην έχει το ανάλογο merch για τους τακτικούς πελάτες του και όχι μόνο: φιγούρες σουπερηρώων, μπρελόκ, λούτρινα, t-shirts, κούπες κ.α. 

Anavasi Maps & Guides

Anavasi Maps & Guides
© Λεωνίδας Τούμπανος

Anavasi Maps & Guides
© Λεωνίδας Τούμπανος

Βιβλιοπωλείο ή ταξιδιωτικός οδηγός; Εδώ και πάνω από 25 χρόνια, η Anavasi στην οδό Βουλής 32 λειτουργεί ως χαρτογραφικός και εκδοτικός οίκος που δημιουργεί ετησίως δεκάδες κατά παραγγελία θεματικούς και οδικούς χάρτες και πεζοπορικά έντυπα για την Ελλάδα, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Αν και ανήκει στην κατηγορία των εξειδικευμένων βιβλιοπωλείων της πόλης, η κομψή βιτρίνα του, στολισμένη με φωτισμένες υδρόγειες σφαίρες και ταξιδιωτικά αξεσουάρ, τραβάει το βλέμμα μας από μακριά. Ο εσωτερικός του χώρος θυμίζει πιο πολύ αρχείο ενός ταξιδιώτη παρά βιβλιοπωλείο, με τα αερόστατα, τις φωτογραφίες και ακόμα περισσότερες υδρόγειες σφαίρες να κρέμονται από το ταβάνι. Πέρα από χάρτες, στα ράφια της Anavasis θα βρείτε αμέτρητους ταξιδιωτικούς οδηγούς και βιβλία για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να δείτε όλο το υλικό που έχει εκδοθεί από τον οίκο, καθώς και την πλούσια συλλογή ταξιδιωτικών τίτλων που διαθέτει.

Tilt

Tilt
© Λεωνίδας Τούμπανος
Γιώργος Καρανικόλας

Tilt
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτοαποκαλούμενο "η αθηναϊκή πύλη για τον κομιξοπαράδεισο", το Tilt έχει διατηρήσει μια πιο ρετρό αισθητική. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα πρώτα βιβλιοπωλεία κόμικ της Αθήνας, που η Βάλια Σκουρτσή και ο Γιώργος Καρανικόλας εγκαινίασαν το 1996. Δεν άργησε να αγαπηθεί από τη γειτονιά, όχι μόνο επειδή ήταν από τις πρώτες επαφές του κόσμου με την ένατη τέχνη, αλλά και λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε τίτλους και είδη. Ανάμεσα σε συλλεκτικές φιγούρες και διάφορα άλλα νερντουλίστικα προϊόντα, ανακαλύπτει κανείς σπάνιους τίτλους, ανεξάρτητες εκδόσεις διεθνών καλλιτεχνών, manga, περιοδικά, τα πιο σκοτεινά graphic novels και ένα σωρό άλλα αφηγήματα που αποδεικνύουν πόσο πολυμορφική είναι η τέχνη των κόμικ. 

illustradays•365

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έχει επιστρέψει εδώ και μερικούς μήνες και τα events της δεν φαίνεται να έχουν σταματημό. Με τη νέα απόφαση του δήμου, η αγορά στεγάζει πλέον στους χώρους της καταστήματα και εργαστήρια διαφορετικών ειδών, ανάμεσα τους και το illustradays. Αρκετοί το γνωρίσαμε ως το ετήσιο (και πρώτο στην Ελλάδα) φεστιβάλ εικονογράφησης, όμως πλέον το illustradays εδρεύει στη ΔΑΚ, στοχεύοντας να συστήσει στο κοινό τον συναρπαστικό κόσμο του illustration όχι για λίγες μόνο ημέρες, αλλά καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως λένε και οι εμπνευστές του, δεν είναι ένα συνηθισμένο κατάστημα, αλλά ένα hub καλλιτεχνικής εξερεύνησης και δημιουργικής συνδιαλλαγής. Το νέο στέκι του φεστιβάλ παρέχει μια προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα καλλιτεχνικών βιβλίων, εικονογραφήσεις, limited prints, καθώς και το πολύχρωμο, χαρακτηριστικό merch του illustradays. Στον χώρο διεξάγονται εργαστήρια από ταλαντούχους καλλιτέχνες και εικονογραφιστές, ενώ φιλοξενούνται επίσης εκθέσεις και συζητήσεις που αφορούν την τέχνη και τη συμπερίληψη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.