Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό το φθινόπωρο

Συγκεντρώσαμε μερικά από τα νέα βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας, αστυνομικής λογοτεχνίας, ιστορίας και φιλοσοφίας, graphic novels, καθώς και βιβλία ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης που κυκλοφορούν οι εκδόσεις Διόπτρα.

εκδόσεις διόπτρα

Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν τις νέες κυκλοφορίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό το φθινόπωρο. Περισσότεροι από 100 νέοι τίτλοι ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας, αστυνομικής λογοτεχνίας, ιστορίας και φιλοσοφίας, graphic novels, καθώς βιβλία ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης περιμένουν να μπουν στα ράφια σας. 

"Μαρινέλλα.Οι νύχτες που έγιναν μεσημέρια" (Γιάννης Ξανθούλης 

Μαρινέλλα

Μια μεγάλη ερμηνεύτρια, που διεκδικεί δικαιωματικά το προνόμιο του "θρύλου", γίνεται αφορμή για ένα βιβλίο που εξιστορεί μέσα από πολύμηνες "μεσημεριανές" συζητήσεις όλη της τη ζωή κι ό,τι απόσταγμα προέκυψε σε μια καριέρα που αγγίζει κοντά εβδομήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας. Η διαφορά από μια συνεπή βιογραφία είναι πως απέναντί της είχε τον Γιάννη Ξανθούλη σαν αντίστιξη στην αφήγηση της ζωής της.

Σκιές του Νότου (Λάζαρος Αλεξάκης)

Σκιές του Νότου

Το καλοκαίρι του 1987 είναι η καρδιά μιας ακόμα χρονιάς αμπαλαρισμένης με την ψευδαίσθηση μιας παντοδυναμίας συγκροτημένης από καλοστημένα ψέματα και απτούς, καθημερινούς μύθους. Πομπές εφήβων οδεύουν προς ένα ηδονικό, τεχνικολόρ μέλλον, με τα κοπάδια των ορμών τους να κατασπαράζουν τις νύχτες τους. Ήρωες της διπλανής πόρτας αναζητούν τις ονειρώξεις τους σε ηλεκτρικά τοπία.

Η λέσχη του κακού (Πάνος Αμυράς)

Η λέσχη του κακού

Ο Νίκος Αγραφιώτης στην πρώτη του αποστολή: να εξιχνιάσει τη στυγερή δολοφονία ενός πρωταθλητή πυγμαχίας. Σε μια κοσμική Αθήνα που έχει μετατραπεί σε κέντρο διεθνούς κατασκοπείας ενώ οι πολεμικές ιαχές της ναζιστικής Γερμανίας αντηχούν σε όλη την Ευρώπη.

Έστω μια φορά (Πασχαλία Τραυλού)

Έστω μια φορά

Σχέσεις, έρωτες και απωθημένα μπλέκονται σε ένα πολύπλοκο κουβάρι και περιπλέκουν τις ζωές των ηρώων, που αποζητούν μια ανάσα ελευθερίας, έστω μια φορά. Τρεις ερωτικές ιστορίες μπλέκονται αναμεταξύ τους και με φόντο έναν φόνο αποδεικνύουν πως ο έρωτας είναι άλλοτε αγγελούδι κι άλλοτε δαίμονας, πως η λογική, όταν επιβάλλεται στην καρδιά, καταλήγει να είναι άλλοτε ο σωτήρας και άλλοτε ο δήμιός της.

Η καμπάνα (Iris Murdoch, μτφρ. Έφη Τσιρώνη)

Η καμπάνα

Μια κλειστή και θρησκευόμενη κοινότητα φιλοξενεί έναν ιστορικό τέχνης και την εν διαστάσει σύζυγό του. Η φιλική και ήρεμη ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καταρρέει, όταν με αφορμή τη χαμένη καμπάνα του μοναστηριού αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένοχα μυστικά του παρελθόντος. Μια αιχμηρή κριτική στη θρησκεία και στις κλειστές κοινωνίες από μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Βραβείο Booker 1978 για το "Θάλασσα, θάλασσα"

Ο Πολωνός (J. M. Coetzee, μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου)

Ο Πολωνός

Ο Πολωνός είναι η ιστορία του Βίτολντ Βαλτσικιέβιτς, ενός εβδομηντάρη Πολωνού πιανίστα που ερωτεύεται την Μπεατρίθ, μια κατά πολύ νεότερή του γυναίκα, κομψή σύζυγο τραπεζίτη και προστάτιδα των τεχνών, που βοηθάει στην οργάνωση ενός ρεσιτάλ του στη Βαρκελώνη. Ο χρόνος που περνάει, ο έρωτας, όσα καταφέρνουμε να συλλάβουμε –και κυρίως όσα μας διαφεύγουν– από την τέχνη, από μια άλλη γλώσσα, από μια άλλη ύπαρξη, σ’ ένα υποβλητικό έργο από τον νομπελίστα J. M. Coetzee.

Βραβείο Nobel 2003 | Βραβείο Booker 1983 για το "Ο βίος και η πολιτεία του Μάικλ Κ" |Βραβείο Booker 1999 για την "Ατίμωση"

Η Καρδερίνα (Donna Tarrt, μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος)

Η Καρδερίνα

Το πιο γνωστό και βραβευμένο έργο της Tartt αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που επιβιώνει από μια τρομοκρατική επίθεση σε ένα μουσείο και με κάποιον τρόπο σχετίζεται με έναν ανεκτίμητο πίνακα. Το μυθιστόρημα αυτό διερευνά θέματα όπως η θλίψη και η απώλεια, η τέχνη και οι επιλογές που μπορούν να καθορίσουν τη ζωή μας.

Βραβείο Pulitzer 2014 για την "Καρδερίνα"

Φωτιά στα έγκατα (William Golding, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος)

Φωτιά στα έγκατα

Στον τελευταίο τόμο της περίφημης τριλογίας "Ως τα πέρατα της Γης" μια αόρατη φωτιά αρχίζει να σιγοκαίει κάτω από το κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου. Το ταξίδι ενηλικίωσης του Έντμουντ Τάλμποτ έφτασε στο τέλος του.

Βραβείο Nobel 1983 Βραβείο Booker 1980 για το "Μύησις ταξιδευτού"

Επιβάτης 23 (Sebastian Fitzek, μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου)

Επιβάτης 23

Κάθε χρόνο, περίπου είκοσι άνθρωποι εξαφανίζονται από κρουαζιερόπλοια στην ανοιχτή θάλασσα.'Eνα πλοίο στη μέση της θάλασσας. Tο ιδανικό μέρος για το τέλειο έγκλημα. Ο Sebastian Fitzek για ακόμη μια φορά μας καθηλώνει.

Σπουδή στο κόκκινο (Arthur Conan Doyle, μτφρ. Ζωή Κόκκα)

Σπουδή στο κόκκινο

"Μια σπουδή στο κόκκινο, ε; Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε λίγη ορολογία από την τέχνη. Υπάρχει η κόκκινη κλωστή του φόνου που διατρέχει το άχρωμο κουβάρι της ζωής, και το δικό μας καθήκον είναι να την ξετυλίξουμε, να την απομονώσουμε και να φανερώσουμε το κάθε εκατοστό της". Ένας φόνος συνταράσσει το Λονδίνο. Ένας μόνο άνθρωπος είναι ικανός να ξεμπλέξει το πολύπλοκο κουβάρι αυτού του μυστηρίου.

Η πρώτη υπόθεση του εμβληματικού Σέρλοκ Χολμς και του γιατρού Ουάτσον. Ένα ακόμα βιβλίο-ορόσημο εντάσσεται στη σειρά "Crime moments".

Όσο οι λεμονιές ανθίζουν (Zoulfa Katouh, μτφρ. Αλέκος Αντωνίου)

Όσο οι λεμονιές ανθίζουν

Μια κατάθεση ψυχής για τον πόλεμο, τα όνειρα και την ανάγκη διατήρησης της ελπίδας, όταν τριγύρω επικρατεί η καταστροφή.

Το πρώτο ΥΑ μυθιστόρημα Σύριας συγγραφέως που εκδίδεται ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Στη βραχεία λίστα των Βritish Book Awards.
Καλύτερο ΥΑ βιβλίο της χρονιάς από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.
Καλύτερο ΥΑ βιβλίο της χρονιάς από Αmazon.
Καλύτερο ΥΑ βιβλίο της χρονιάς από Washington Post.

Αναζητώντας την ελπίδα (Colleen Hoover, μτφρ. Νέλλα Γιατράκου)

Αναζητώντας την ελπίδα

"Πραγματικά πίστευα ότι όλα είχαν τελειώσει για εμένα. Αλλά τελικά καταφέρνω και βρίσκω κάτι για να ελπίζω… κάθε μέρα". Η συνέχεια του "Χωρίς ελπίδα", του #1 best seller στη λίστα των New York Times. Η Colleen Hoover μάς αφηγείται το σκοτεινό παρελθόν του γοητευτικού Ντιν Χόλντερ.  Ξαναζούμε τον έρωτά του με τη Σκάι, αλλά αυτή τη φορά από τη δική του οπτική.

Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης (Elena Armas, μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος)

Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης

Η Νέα Υόρκη είναι η πιο ερωτεύσιμη πόλη στον κόσμο! Ή μήπως όχι; 
Για τη Ρόζι Γκράχαμ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όμως, όταν μπαίνει στη ζωή της ο Λούκας, η πόλη αρχίζει να κάνει τα μαγικά της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος τους έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ένα ακόμη απολαυστικό rom-com μυθιστόρημα απο την Elena Armas, συγγραφέα του Από την Ισπανία με απάτη.

Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια (Holly Jackson, μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης)

Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια

Μια συναρπαστική τριλογία ολοκληρώνεται με την πρωταγωνίστριά μας Πιπ Φιτζ-Αμόμπι να στοιχειώνεται από την τελευταία της έρεηνα. Αλλά σύντομα παρουσιάζεται μία νέα υπόθεση, η οποία την αφορά… Αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα με την ερώτηση: Ποιος θα ψάξει για σένα όταν εξαφανιστείς;

Bραβευμένο με το British Book Awards’ Children’s & ΥΑ Book, 2020

Το μέλλον της Γεωγραφίας (Tim Marshall, μτφρ. Σπύρος Κατσούλας)

Το μέλλον της Γεωγραφίας

Όπως η γεωπολιτική της γης, υπάρχουν μέρη και χώροι έξω από την ατμόσφαιρα της γης που είναι πιο στρατηγικοί από άλλους. Στο Μέλλον της γεωγραφίας καταδεικνύεται πώς η πολιτική στη γη θα συνεχίσει να επηρεάζει τον αγώνα για στρατηγική πρόσβαση και εκμετάλλευση στο διάστημα.

Η φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης (Γιώργος Χατζηβασιλείου)

Η φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης

Η σύγχρονη Τεχνολογία στις αρχές της 3ης μ.Χ. χιλιετίας κυοφορεί μια βαθιά μετάλλαξη της πραγματικότητας απ’ ό,τι τη γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το βιβλίο του δόκτορα Γιώργου Χατζηβασιλείου ερευνά φιλοσοφικά τη νέα τεχνολογία με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, το πιο επιδραστικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Αναδεικνύει με διορατικότητα και γλαφυρή γλώσσα για το ευρύ και διεπιστημονικό κοινό την ογκώδη της επίδραση στο ανθρώπινο μέλλον, συστήνοντας φιλοσοφικά το πρώτο συναφές ελληνικό βιβλίο.

Πώς να ζούμε πραγματικά (Σενέκας, James S. Romm, μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη)

Πώς να ζούμε πραγματικά

Με αφοπλιστικά σατιρική διάθεση, ο Σενέκας αποδοκιμάζει τους τρόπους με τους οποίους σπαταλάμε τον χρόνο μας αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμος είναι. Δεν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να κλέψουν τα χρήματά μας, ωστόσο τους επιτρέπουμε να λεηλατήσουν τον χρόνο μας ή τον ξοδεύουμε μόνοι μας σε άχρηστες, άσκοπες αναζητήσεις. Ένα αντίβαρο στους χρονοβόρους περισπασμούς του σύγχρονου κόσμου, το βιβλίο αυτό μας εξηγεί μέσα από την αρχαία σοφία πώς θα δώσουμε πραγματική αξία στον χρόνο μας – και στη ζωή μας.

Τα γράμματα της αγάπης (Νικόλας Σμυρνάκης)

Τα γράμματα της αγάπης

Αν η αγάπη είναι δώρο, αυτό το βιβλίο είναι το "δώρο της Αγάπης". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.