Στον Γιον Φόσε απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Νορβηγός συγγραφέας και δραματουργός έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για έργα όπως «Το άλλο όνομα».

Γιον Φόσε © Shutterstock

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 απονεμήθηκε στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε, "για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία που δίνουν φωνή στο ανείπωτο" όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Γιον Φόσε γεννήθηκε το 1959 στο Haugesund της Νορβηγίας. Το 1983 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα "Κόκκινο, μαύρο" και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφοροι τίτλοι μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων.

Το 1994, ο Φόσε έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο "Και δε θα χωρίσουμε ποτέ" που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα θεατρικά: "Κάποιος θα έρθει", "Το παιδί", "Το όνομα", για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο 'Ιψεν, "Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της", "Όνειρο φθινοπώρου", "Μια μέρα καλοκαιριού", "Παραλλαγές θανάτου", "Χειμώνας", "Τόσο όμορφα", "Κορίτσι στον καναπέ" κ.α.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του Φόσσε ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.

Στη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της αριστουργηματικής "Επταλογίας" του, με τίτλο "Το άλλο όνομα". Σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος, σε μετάφραση του Σωτήρη Σουλιώτη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.