Καλλιτέχνες από το Χονγκ Κονγκ ξεκινούν ένα πολυαισθητικό εικαστικό ταξίδι στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Some Shreds: Happening at the edge" από το Χονγκ Κονγκ διερευνά την αφήγηση του περελθόντος της Αθήνας με ζωγραφική, μουσική, video art και χορό.

Some Shreds

Σε μία ιστορική πρωτιά, μια ομάδα από τους πιο πρωτοπόρους δημιουργούς του Χονγκ Κονγκ τιμά την αποκλειστική πρόσκληση από την Phoenix Athens Gallery and Residency. Αυτή η σπάνια ευκαιρία θα τους βρει να παρουσιάζουν μια πολυαισθητική ομαδική έκθεση, που συνδυάζει αρμονικά τις εικαστικές τέχνες, τα video installations, τη χορογραφία και τη μουσική, μέσα στη πλούσια ιστορία της Αθήνας.

Με τίτλο "Some Shreds", η έκθεση κάνει τα εγκαίνια της την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Αυτή η έκθεση αναπτύσσεται στην Αθήνα, μια πόλη που διακρίνεται για την αφοσίωσή της στη διατήρηση της ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, όπως φαίνεται από τη "Χάρτα των Αθηνών". Αυτή η επερχόμενη έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών που εξερευνούν την ιδέα ότι οι συλλογικές μνήμες μπορεί να είναι το ίδιο αναξιόπιστες όσο και η συλλογική ενοχή. Επισημαίνει τη σημασία των σωζόμενων κομματιών στη διαμόρφωση της αφήγησης μιας κοινωνίας για το παρελθόν και το μέλλον της. Ο υπότιτλος, "Happening at the Edge", αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό των δημιουργών για τα άκρα και παρουσιάζει μια πολυποίκιλη συλλογή από στοιχεία του περιθωρίου.

Με την επιμέλεια της διακεκριμένης ερευνήτριας και συντηρήτριας αρχιτεκτονικών έργων Ying-yi Ho, αυτή η επερχόμενη έκθεση φέρνει στη ζωή εντυπωσιακά in situ installations εικαστικής τέχνης από τον Ken Chung, οι δημιουργίες του οποίου αποτελούν μια ενσάρκωση της Αθήνας, μαζί όλα εκείνα τα στοιχεία που ο ίδιος ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαμονής του στην πόλη. Αυτά τα συναρπαστικά έργα συνδυάζονται ομαλά με τις οπτικά διεγερτικές δημιουργίες των video artists Max Lee και Carlos Leung. Η έκθεση κορυφώνεται με μια εντυπωσιακή μουσική εκδήλωση από τους Chronicle Li και Tim Tong, μετατρέποντας την έκθεση σε μια δυναμική και καθηλωτική εμπειρία. Συλλογικά, αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική προσπάθεια όπου οι καλλιτέχνες εμπλέκονται βαθιά με τις αστικές εμπειρίες, εμβαθύνουν στην ιστορία και εξερευνούν τη σημασία των πολιτιστικών τεχνουργημάτων.

Αυτό το καινοτόμο εγχείρημα οφείλει την ύπαρξή του στη στήριξη του Συμβουλίου Ανάπτυξης των Τεχνών του Χονγκ Κονγκ (HKADC), που πάντα ακολουθεί την αποστολή του να προωθεί και να τρέφει τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές. Επιπλέον, η Phoenix Athens Gallery and Residency έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση της σημασίας της παροχής ενός χώρου που να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα από όπου κι αν προέρχεται, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορική κληρονομιά της Αθήνας και των πολιτών της. Αυτή η ιστορική συνεργασία ανάμεσα στους οραματιστές καλλιτέχνες του Χονγκ Κονγκ και στην πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας υπόσχεται μια ασύγκριτη αισθητική εμπειρία, που ξεπερνά τα όρια για να γιορτάσει την καλλιτεχνική ευφυΐα.

The Team

Επιμελήτρια | HO Ying Yi

Architectural Conservationist, Producer, Writer, Researcher and Curator, Msc (Conservation), HKU; BA (Arts), HKU 

Η Ying- Yi έχει εργαστεί ως συντηρήτρια, επιμελήτρια, παραγωγός και συγγραφέας τεχνών, και ερευνήτρια. Επιμελήθηκε την βασισμένη στον ήχο έκθεση "Διπλός Ακροατής" στο Σαν Φρανσίσκο το 2019 στην γκαλερί του Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου του Σαν Φρανσίσκο και μια πολυτελή ομώνυμη έκθεση τον Μάιο του 2021 στο H Queen's, ένα διεθνές κτήριο γκαλερί στο Central του Χονγκ Κονγκ. Το 2022, δραστηριοποιήθηκε ως επιμελήτρια στην "antiplayground", μία διαπολιτισμική έκθεση έργων και παραστατικών αναγνώσεων, μία έρευνα στη μορφή έκθεσης και παραστάσεων στην γκαλερί soho yard στο Central του Χονγκ Κονγκ. Το επόμενό της εγχείρημα είναι η καλλιτεχνική διαχείριση μουσικής βασισμένη στην αρχιτεκτονική συντήρηση "Some Shreds: Happening at the edge" (Αθήνα) το 2023 και "Some Shreds: Here means something" (Χονγκ Κονγκ) το 2024. Έχει τιμηθεί με υποτροφία για την Τοπική Διοίκηση Τεχνών από το Συμβούλιο Τεχνών του Χονγκ Κονγκ (HKADC) και κατέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Συντήρηση από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Αυτήν τη στιγμή κατέχει τον τίτλο της διευθύντριας ανάπτυξης σε μία από τις πιο πρωτοπόρες ομάδες παραστατικών τεχνών στο Χονγκ Κονγκ. Η Ying Yi θεωρεί την επιμέλεια ενός πολυδιάστατου έργου ως δημιουργική διαδικασία που εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες και συνδέει βιωμένες πραγματικότητες.

Visual Artist | Ken CHUNG

Ο Chung Ka-Chun αποφοίτησε από την Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Baptist University του Χονγκ Κονγκ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πάθος του για την τέχνη τον οδήγησε στη Μπολόνια της Ιταλίας ως φοιτητής ανταλλαγής, όπου ήρθε σε επαφή με ένα μάθημα για την αποκατάσταση της ζωγραφικής, που τον άλλαξε. Αυτή η εμπειρία φούντωσε το ενδιαφέρον του για την πολυπλοκότητα των υφών και των συστατικών των χρωμάτων. Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο του, η καλλιτεχνική εξερεύνηση του Chung τον οδήγησε στο Βερολίνο, όπου και έμεινε για ενάμιση χρόνο. Ήταν στους δρόμους του Βερολίνου που ανακάλυψε την έμπνευση στα σημάδια στους τοίχους και στα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Αυτά τα αστικά στοιχεία έγιναν αναπόσπαστο μέρος των χαρακτηριστικών του painting-object assemblages, με αποκορύφωμα την ατομική του έκθεση στον τοπικό χώρο τέχνης, Ori-Berlin. Επιστρέφοντας στο Χονγκ Κονγκ, ο Chung συνέχισε να πιέζει τα όρια της ζωγραφικής, τολμώντας τον freelance σχεδιασμό ενώ εξερευνούσε συνεχώς νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Η αφοσίωσή του στην επέκταση του πεδίου της ζωγραφικής οδήγησε σε μια άλλη ατομική έκθεση στην γκαλερί Anita Chan Lai-ling τον Ιούνιο του 2021. Στη συνέχεια, συμμετείχε ενεργά σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, διερευνώντας συνεχώς την ενσωμάτωση παραστατικών στοιχείων στους πίνακές του. Κοιτάζοντας το μέλλον, το 2023 θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος Master of Fine Arts (MFA) στις καλές τέχνες στο Goldsmiths, University of London. Αυτήν την ακαδημαϊκή πορεία ακολουθεί μια καλλιτεχνική διαμονή στην περίφημη Phoenix Athens Gallery στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις καλλιτεχνικές του προσπάθειες.

Video Artist & Choreographer | Max LEE

Ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης στην τοπική σκηνή των παραστατικών τεχνών, ο Lee διαπρέπει ως χορογράφος, χορευτής, ηθοποιός, εκπαιδευτής κίνησης και video designer. Η εκπαιδευτική του πορεία περιλαμβάνει ιδρύματα όπως η Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Χονγκ Κονγκ, η Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου και περαιτέρω σπουδές στον σύγχρονο χορό στο The Place στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα είναι εκτεταμένο, από την παράσταση στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων της Ντόχα το 2006 στη χορογραφία έργων για το Φεστιβάλ Τεχνών του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου βοηθού χορογράφου στο "Office", σε σκηνοθεσία Jonnie To. Σημαντικές πρόσφατες παραγωγές περιλαμβάνουν το "A Tale of the Southern Sky" και το "The Good Person of Szechwan". Το 2019, ο Lee συνεργάστηκε με τον Σιγκαπουριανό video artist Rusell Morton για το Jumping Frames International Dance Video Festival, δημιουργώντας το αξιοσημείωτο χορευτικό μικρού μήκους "Fish". Αυτό το κομμάτι όχι μόνο κόσμησε το Mexican dance video festival Movimiento en Movimiento αλλά προβλήθηκε και στο NOWNESS ASIA, ένα ασιατικό καλλιτεχνικό κανάλι. Οι καλλιτεχνικές συνεισφορές του Lee είναι ποικίλες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο "Galaxy Dreamer" το 2017. Προσκεκλημένος από την Oi!, εντάχθηκε στο "performingART: On Stage" και παρουσίασε τη δουλειά του στο Adelaide Fringe Festival, κερδίζοντας επαίνους από τοπικούς κριτικούς τέχνης που τη χαρακτήρισαν ως μια "ονειρική παρουσίαση γεμάτη με την ποιητική αίσθηση του χώρου και της απώλειας".Επί του παρόντος, ο Lee έχει την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Room 9 Dance Theatre.

Video Artist | Carlos Leung

Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Δημιουργικών Μέσων στο City University του Χονγκ Κονγκ, ο Leung ακολούθησε με πάθος μια καριέρα στη βιομηχανία κινηματογραφικών ταινιών, όπου έκτοτε σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία. Ως τεχνικός ψηφιακής απεικόνισης, είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τη συνεισφορά του σε υπερπαραγωγές όπως το "Ip Man 4: The Finale" (2019), "Dust to Dust" (2023), "Detective vs. Sleuths" (2022) και "Παράδοξο" (2017). Πέρα από τη δουλειά του σε μεγάλες ταινίες, ο Leung έχει δανείσει την τεχνογνωσία του για να υπηρετήσει ως κινηματογραφιστής σε πολλά ανεξάρτητα έργα, όπως τα "Sonata for Smoke" (2021), "In the Wild" (2017), "Pseudo Secular" (2016), και "Και μετά" (2015). Η ευελιξία του επεκτείνεται και στη βιντεοσκόπηση, όπως φαίνεται στη δουλειά του στo "Techbox 2023: The Travelers and The Listeners", που φιλοξενούνται από την Πολιτιστική Περιοχή West Kowloon και την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Χονγκ Κονγκ.

Μουσικός | Chronicle LI

Ο Ka Wai Li (Chronicle) ολοκλήρωσε το Master of Music in Marimba Performance με τον καθηγητή Ludwig Albert στο Royal Conservatoire Antwerp. Ο Λι ξεκίνησε να σπουδάζει κρουστά σε ηλικία 11 ετών και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Baptist του Χονγκ Κονγκ (HKBU) το 2009, με ειδικότητα στα κρουστά με την κυρία Sophia Woo και τον κύριο Lap Tak Choy. Μετά την αποφοίτησή του με διακρίσεις (First Honours) το 2013, του απονεμήθηκε το Special Talent Award από την κυβέρνηση του HKSAR. Το 2016, ο Li κέρδισε πολλά βραβεία από διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαγωνισμού Marimba Champion of Malaga στην Ισπανία, του Filadelfia Marimba Competition and Festival στην Ιταλία και του International Hong Kong Marimba Competition. Ήταν επίσης ο πρώτος επιλαχών της Ανοιχτής Κατηγορίας Κρουστών - Νέος Μουσικός της Χρονιάς 2010 στο Χονγκ Κονγκ. Ο Λι ήταν ο μουσικός των κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας HKBU και της Ορχήστρας Pro Arte και συνιδρυτής του BUPES (Baptist University Percussion Ensemble) το 2009. Επίσης, εργάστηκε ως freelancer για διάφορες ορχήστρες και σύνολα, όπως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Χονγκ Κονγκ, τη Συμφωνική Ορχήστρα Pan Asia, τη Hong Kong Bach Choir, αλλά και για διάφορα άλλα σύνολα κρουστών.

Musician | Tim TONG

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Χονγκ Κονγκ, ο Tim Tong είναι τσελίστας, πιανίστας και ενορχηστρωτής μουσικής. Το 2016 ίδρυσε ένα βραβευμένο τοπικό σύνολο neo-chamber, το "Sea Island & Ferry" και συμμετείχε στην ηχογράφηση και τη σύνθεση τριών πρωτότυπων άλμπουμ: "Crossings" το 2018, "Telescope" το 2020 και "As if" το 2022. Είναι εξοικειωμένος με τον αυτοσχεδιασμό και με το να αναδύει δημιουργικές ιδέες ενώ παίζει ενεργά σε τοπικούς χώρους αλλά και στο εξωτερικό, όπως στο wow and flutter, στο Lau Bak Livehouse, στο Tai Kwun, στο Shouson Theatre, στη περιοδεία στην Ταϊβάν και στο φεστιβάλ Sakurazaka Asylum στην Οκινάουα. Είναι επίσης το ιδρυτικό μέλος ενός άλλου τοπικού συνόλου εγχόρδων, το Korvi Quartet, το οποίο πρωτοπορεί στα τζαζ και σύγχρονα είδη. Ο Tim ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία πέντε ετών και αποφοίτησε από το Hong Kong Baptist University (BA in Music) και το Chinese University of Hong Kong (MA in Music). Συμμετείχε στο masterclass των καθηγητών Frans Helmerson και Li-Wei Qin στο Conservatoire à Rayonnement Régional Pierre Cochereau. Οι παγκόσμιες παραστάσεις του περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Σκωτία, την Αυστρία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Ο Tim είναι επίσης έμπειρος περφόρμερ σε γνωστές ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Εγχόρδων του Χονγκ Κονγκ, η Όπερα του Χονγκ Κονγκ, η Ορχήστρα Γκούσταβ Μάλερ, η Ορχήστρα Πόντε και άλλες. Ο Τιμ είναι ικανός να ερμηνεύει κλασικούς, σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς και τζαζ. Οι πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν τον DJ Arun R και τον μουσικό από το Χονγκ Κονγκ, Triple G και Shingaling.

Υπεύθυνη έργου | Elaine Yi Ying THEVENET

MBA in Contemporary Art: Sales, Display & Collecting, IESA, Paris; BA (Arts) HKU

Με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ, η Elaine είναι σύμβουλος σύγχρονης τέχνης και επαγγελματίας στο art marketing με έδρα την Αθήνα. Έχει εργαστεί στο παρελθόν με πολλούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς στο Παρίσι, συνεισφέροντας σε δημοσιεύσεις στα Yves Klein Archives μέχρι και σε ομαδικές εκθέσεις marketing στο Δημαρχείο του Παρισιού, προτού γίνει σύμβουλος τέχνης σε γκαλερί στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, το Saint Tropez και το Courchevel, και σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης, όπως και στο Asia Now στο Παρίσι. Έχοντας μετακομίσει στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια, η Elaine αφιερώθηκε από τότε στο να πρωτοπορεί σε διάφορες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τοπικές γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους. Η αποστολή της είναι να υπερασπιστεί τα αναδυόμενα ταλέντα και να συνεισφέρει στην αναπτυσσόμενη σκηνή της σύγχρονης τέχνης σε μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου.

Φορέας Διοργάνωσης | Phoenix Athens Gallery and Residency

Η Phoenix Athens Gallery and Residency προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον σε Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και δημιουργούς στην Αθήνα. Τώρα στο τέταρτο χρόνο του, το project περιλαμβάνει την διοργάνωση εκθέσεων στους εκθεσιακούς τους χώρους. Το Villa Exarchia Residency στην Phoenix Athens παρέχει μια μοναδική ευκαιρία σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και δημιουργούς να διεισδύσουν στην ποικιλόμορφη και ζωντανή κουλτούρα της Αθήνας και να τελειοποιήσουν την πρακτική τους στην working class γειτονιά των Εξαρχείων. Η διαμονή residency προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που εξισορροπεί τεχνική και θεωρία αναδεικνύει μερικά στούντιο χειρωνακτικής εργασίας και εγκαταστάσεις παραγωγής έργων τέχνης. Tο Phoenix Athens στόχο έχει να δείξει πώς η τέχνη και το σχέδιο μπορούν να μεταμορφώσουν και να εξυγιάνουν την κοινωνία, προσφέροντας ενδιαφέρουσες και απτές νέες προοπτικές. Οι επισκέπτες επιμελητές, ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινότητας ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση για τη διαμονή residency ή να προτείνουν συμπόσια, εργαστήρια και εκθέσεις σε έναν από τους χώρους τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Some Shreds

  • Μεικτά Μέσα

Σε μία ιστορική πρωτιά, μια ομάδα από τους πιο πρωτοπόρους δημιουργούς του Χονγκ Κονγκ τιμά την αποκλειστική πρόσκληση από την Phoenix Athens Gallery and Residency. Αυτή η σπάνια ευκαιρία θα τους βρει να παρουσιάζουν μια πολυαισθητική ομαδική έκθεση, που συνδυάζει αρμονικά τις εικαστικές τέχνες, τις βίντεο-εγκαταστάσεις, τη χορογραφία και τη μουσική, μέσα στη πλούσια ιστορία της Αθήνας. Η έκθεση αναπτύσσεται στην Αθήνα, μια πόλη που διακρίνεται για την αφοσίωσή της στη διατήρηση της ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, όπως φαίνεται από τη «Χάρτα των Αθηνών». Αυτή η επερχόμενη έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών που εξερευνούν την ιδέα ότι οι συλλογικές μνήμες μπορεί να είναι το ίδιο αναξιόπιστες όσο και η συλλογική ενοχή. Επισημαίνει τη σημασία των σωζόμενων κομματιών στη διαμόρφωση της αφήγησης μιας κοινωνίας για το παρελθόν και το μέλλον της. Ο υπότιτλος, «Happening at the Edge», αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό των δημιουργών για τα άκρα και παρουσιάζει μια πολυποίκιλη συλλογή από στοιχεία του περιθωρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.