"100memories": Περίπατος και μια εφήμερη παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

Το κοινό θα περιηγηθεί στον προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας και τα βήματά του θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

100memories

Το ερευνητικό έργο "100memories" του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ολοκληρώνει το πρόγραμμα των δημόσιων δράσεων τού στη Νίκαια, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Το κοινό θα περιηγηθεί στον προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας και τα βήματά του θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα. 

30/9 | 6 μ.μ. | Δημόσιος Περίπατος

Δημόσιος περίπατος στα βήματα των ανθρώπων που έφτασαν και έφυγαν από τη Νίκαια τον τελευταίο αιώνα.

Οι προσφυγικές γειτονιές της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων ή και των άλλων στεγαστικών προγραμμάτων που ακολούθησαν μοιάζουν μεταξύ τους. Μοιάζουν ρυμοτομικά γιατί κατασκευάστηκαν με τα ίδια ή παρόμοια σχέδια, μοιάζουν επειδή τα σπίτια είναι μικρά και ο δημόσιος χώρος είναι τμήμα του σπιτιού τις περισσότερες από τις εποχές του χρόνου. O αρχικός προσφυγικός πυρήνας της Νέας Κοκκινιάς είναι μια τέτοια γειτονιά. Στα σπίτια που φτιάχτηκαν για τους πρόσφυγες του 1922, βρήκαν καταφύγιο στα 100 χρόνια που ακολούθησαν οι νεοαφιχθέντες κάθε περιόδου: εσωτερικοί μετανάστες, μετανάστες από την Αλβανία, την Ανατολική Ευρώπη ή τον παγκόσμιο Νότο και πρόσφυγες του 2015 αναδεικνύοντας κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και ανάγκες που έχουν οι μετακινούμενοι κάθε περιόδου.

Σημείο εκκίνησης: Σταθμός μετρό "Νίκαια", πλατεία Αγίου Νικολάου

1/10 | 6 μ.μ. | Εφήμερη έκθεση/παράσταση αφήγησης

Ο Δημήτρης B. Προύσαλης αφηγείται μικρασιάτικα παραμύθια στις αυλές των προσφυγικών σπιτιών της Νίκαιας.

Μια περιήγηση στα σταυροδρόμια του συλλογικού φαντασιακού και στις γειτονιές των προσφύγων του 1922, ένα αντάμωμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραμύθια ως αποκούμπι μνήμης από τις πατρογονικές εστίες, φύτρα και μπόλι συνέχειας -από την αρχή- στις καινούργιες πατρίδες καταφυγής. Στις αυλές των ανθρώπων ξαναφτιάχνεται ο κόσμος μέσα από παλιές ανάσες, βάσανα των καιρών και καινούργια όνειρα. Τρεις αυλές, τρεις στάσεις, τρεις αφηγήσεις απ' τις γωνιές της μικρασιατικής γης, της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του ακριτικού Πόντου.

Σημείο συνάντησης: Καραολή και Δημητρίου 170, Νίκαια | Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη.

Οι δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερες στο κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.