Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Athens_Art_Book_Fair

Tο Athens Art Book Fair επιστρέφει και παρουσιάζει 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη  φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία. Η ομάδα του AABF προσεγγίζει την πολυθεματικότητα του μέσου πολιτικά και επιμελείται τη μεγαλύτερη διαθεματική γιορτή αφιερωμένη στο έντυπο ως έργο τέχνης. Η έκθεση φιλοξενεί καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές DIY εκδόσεις, micro-publishers, χώρους σύγχρονης τέχνης, διεπιστημονικές συλλογικότητες, riso studios και άλλα αντιπροσωπευτικά εγχειρήματα που απαρτίζουν τις παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες σκηνές των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες, με συμμετοχές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες, όπως η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν και την Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Σημαντική συνεισφορά του Athens Art Book Fair αποτελεί η διαμόρφωση σταθερών σχέσεων και συνεργασιών, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό, τόσο με εγχώριες όσο και με διασυνοριακές εκδοτικές πρωτοβουλίες που έχουν ως βάση τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας.   

Athens Art Book Fair

Collective Display

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται 70 μοναδικά έντυπα έργα από το αρχείο του Athens Art Book Fair, σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό έπιπλο σχεδιασμένο από την ομάδα LUDD LAB. Εκεί οι επισκέπτες θα βρουν zines, photozines και prints από καλλιτέχνες-εκδότες που δραστηριοποιούνται την Ελλάδα, καθώς και περιοδικά και καλλιτεχνικά βιβλία από διεθνή εκδοτικά εγχειρήματα.

Δημόσιο Πρόγραμμα 

Το φετινό Δημόσιο Πρόγραμμα στρέφεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ εκθετών και κοινού, δημιουργώντας έναν φιλόξενο, ανεπίσημο και ζωτικό χώρο για την έκφραση και συζήτηση των πολλαπλών αισθητικών, θεματικών και πολιτιστικών κατευθύνσεων που εξερευνά το δημοφιλές πεδίο των artists books σήμερα. Μέσω του συγκερασμού δημόσιων ομιλιών, ποιητικών αναγνώσεων, περφόρμανς και ραδιοφωνικού προγράμματος, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να αγκαλιάσει με ενεργό και διαδραστικό τρόπο τις πολλαπλές, υπάρχουσες δυνατότητες πλαισίωσης του καλλιτεχνικού εντύπου, όπως αυτές αναδεικνύονται διεθνώς.

Athens Art Book Fair

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το πρόγραμμα ομιλιών ελεύθερης δομής με τίτλο "Show & Tell" στο οποίο εγχώριοι και διεθνείς εκθέτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν σε πλαίσιο εγγύτητας και αμεσότητας τις κριτικές και καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες της πρακτικής τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις συμμετοχές στο "Show And Tell" θα είναι: Wendy’s Subway (Νέα Υόρκη), Nero Editions (Ρώμη), Bao Books (Τυνησία), Onomatopee (Αϊντχόβεν), Samandal (Βηρυτός) και Gabinete Paratextual (Πόρτο), μεταξύ άλλων.

Στο χώρο επίσης θα πραγματοποιηθούν για πρώτη χρονιά ταυτόχρονα με την εκδήλωση εργαστήρια εισαγωγής στη δημιουργία artist book για μικρούς και μεγάλους, από τις ομάδες Paper Planes και Ιmprográfika. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με ελεύθερη συνεισφορά από το κοινό, περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μέσω του www.athensartbookfair.gr 

To Σάββατο 7/10 θα παρουσιαστεί performance από τις Theresa Patzschke, Eleni Poulou και Hilary Jeffery ενώ την Κυριακή 8/10 η εκδοτική ομάδα Μπαταρία, κλείνει την εκδήλωση με queer ποιητικό slam.

Athens Art Book Fair

Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα 

Το Athens Art Book Fair συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία με το διαδικτυακό ραδιόφωνο Fade Radio. Εκπομπές αφιερωμένες στη φετινή διοργάνωση του Athens Art Book Fair και τους ανθρώπους πίσω από τις καλλιτεχνικές εκδόσεις θα καταλάβουν ολοκληρωτικά το πρόγραμμα του Fade Radio από τις 2/10 μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης την Κυριακή 8/10.

Κατα τη διάρκεια της εβδομάδας που οδηγεί στην εκδήλωση, το Fade Radio θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις, συζητήσεις, σειρά σύντομων ηχογραφήσεων με τίτλο Radio Relays (αφιερωμένη στην ανεξάρτητη εκδοτική σκηνή), αναγνώσεις, field recordings και μουσικές επιλογές από εκθέτες/ριες της φετινής διοργάνωσης των οποίων η υβριδική πρακτική διαδρά με μέσα όπως ο ήχος και η περφόρμανς. Το κοινό θα έχει επίσης αποκλειστική πρόσβαση σε μία επιμελημένη σειρά εκπομπών από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Montez Press Radio (Νέα Υόρκη) στο πλαίσιο της συνεργασίας AABF x Montez Radio.

Το Fade Radio θα λειτουργήσει και ως πλατφόρμα αναμετάδοσης και φιλοξενίας των δράσεων του δημόσιου προγράμματος για τις τρεις μέρες διεξαγωγής της έκθεσης. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα ομιλιών θα είναι προσβάσιμο και διαδικτυακά  για όσους και όσες δεν μπορούν να παρευρεθούν στο χώρο. 

Athens Art Book Fair

The Art Book Lottery

Στην είσοδο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν λαχνούς για να συμμετέχουν στην κλήρωση καλλιτεχνικών εντύπων με σκοπό την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης. Οι ειδικά σχεδιασμένες δωροσακούλες είναι γεμάτες φανζίν και artist books που δωρήθηκαν από τους εκθέτες του AABF για να στηρίξουν το φεστιβάλ. 

Info: Ωδείο Αθηνών | 6,7,8/10 | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 4-8 μ.μ., Σάββατο 12-8 μ.μ. & Κυριακή 12-9 μ.μ. | Είσοδος Δωρεάν

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη με πρωτότυπες ξεναγήσεις

Γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις με θέμα τα Χριστούγεννα στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

"Spectators in a ghost city": Πώς η Κύπρος συνδέει το τραύμα του παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και φιλοξενεί την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στη φετινή Κουαντριενάλε της Πράγας.

"Ζωή στην τέχνη": Χριστούγεννα με την υπογραφή του ζωγράφου, Παύλου Σάμιου

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν μοναδικές προτάσεις δώρων.

3 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ελληνική λογοτεχνία, αστυνομικό μυθιστόρημα και ένα βιβλίο για παιδιά ανάμεσα στις νέες εκδόσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/12)

Μελαγχολικές εξερευνήσεις στο Κέντρο Τεχνών, σαρκαστικά "selfies" και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ

Μια ξενάγηση στις νέες φωτιστικές εγκαταστάσεις που θα απλώσουν τη λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη, στην σημερινή πρεμιέρα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.

Χάρι Κανελλοπούλου, τι νέο ανακαλύπτουμε στην έκθεση "Παράλληλη θέαση: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος";

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης μιλά για το μεγαλόπνοο πρότζεκτ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου παρουσιάζονται 70 έργα τέχνης διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους.