Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

Εθνική Πινακοθήκη ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/Σταύρος Ψηρούκης

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, έχοντας ως βασικό άξονα της λειτουργίας και δραστηριότητάς της την εκπαίδευση, αυτό το φθινόπωρο ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται το κοινό, συνεχίζοντας τις καθιερωμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως οι ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις, ενώ εισάγεται επιπλέον ένα διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, με ελεύθερη είσοδο στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Σ' αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970" από την επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, στη 1 μ.μ.

Παράλληλα, καθώς συνεχίζεται έως τις 3 Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) η ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών "Αστυγραφία / Urbanography", η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει έναν ακόμα κύκλο ξεναγήσεων από τη Συραγώ Τσιάρα –στις 8 και 22 Οκτωβρίου, καθώς και στις 5 και 19 Νοεμβρίου (ώρα 1 μ.μ.)– όπως και τον "Περίπατο στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης", ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους. 

Ξεναγήσεις στην "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970" - ο κατάλογος της οποίας θα παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο σε ειδική εκδήλωση - θα γίνουν και από την επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Τομαζάνη στις 7 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου, 18 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, στις 12μ.μ.. Ταυτόχρονα, θα "τρέχει" το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία "Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης μας"

Εθνική Πινακοθήκη
©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/Γαβριήλ Παπαδιώτης
Ξενάγηση στην έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography" από τη Συραγώ Τσιάρα

Με γνώμονα τη συμμετοχικότητα και τη συμπεριληπτικότητα, συνεχίζονται παράλληλα οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ενηλίκους τόσο στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ όσο και στην Εθνική Γλυπτοθήκη και τα Παραρτήματα σ’ ένα πλούσιο, ανοιχτό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο ανά ηλικία.

Περίπατος στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης 

Δράση που απευθύνεται σε: γιαγιάδες, παππούδες, εγγόνια 
Ηλικίες παιδιών: 10-15 ετών 
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ 
Αριθμός επισκεπτών ανά επίσκεψη: 25 
Ημερομηνίες: 14 και 21 Οκτωβρίου, 11 και 25 Νοεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου 
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός 

Το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης "Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950 – 1970". 

Κρατήσεις: ekarzi @nationalgallery.gr 

Εθνική Πινακοθήκη
©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/Γαβριήλ Παπαδιώτης
Ξενάγηση στην έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography" από τη Συραγώ Τσιάρα

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης μας

Δράση που απευθύνεται σε: σχολεία 
Ηλικίες: 6-15 ετών 
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ 
Αριθμός μαθητών ανά επίσκεψη: 25 
Διάρκεια: 70 λεπτά
Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά περιήγηση, παρατήρηση και συζήτηση με τα παιδιά με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καλλιτέχνες βίωναν και απεικόνιζαν τις μεγάλες πόλεις και ειδικά την Αθήνα τις δεκαετίες ’50-’70. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να ζήσουμε την πόλη αυτών των δεκαετιών, μέσα από τα εικαστικά έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Άραγε πόσο διαφορετική είναι η πόλη που ζούμε από αυτήν που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες μας; 

Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr 

Τα μυστικά του 3ου ορόφου

30 Σεπτεμβρίου & 7 Οκτωβρίου
Θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 5 έως 12 ετών (στις 11 π.μ. για παιδιά 5-7 ετών, στις 2 μ.μ. για παιδιά 8-12 ετών)
Συμμετέχοντες: έως 25 άτομα
Διάρκεια: 45-90 λεπτά

Η συγκεκριμένη βιωματική δράση θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στο ποικιλόμορφο ψηφιδωτό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης του 3ου ορόφου του Μουσείου με μια πολυσυμμετοχική προσέγγιση Ελλήνων δημιουργών που έζησαν και εμπνεύστηκαν από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. 

Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr  

Εθνική Πινακοθήκη
©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου/seagull space
Συντήρηση του έργου του C. L. Muller "30ή Μαρτίου 1814"

Εργαστήριο ανοικτής θέασης συντήρησης και φυσικοχημικής έρευνας του έργου του Charles Louis Lucien Muller "30ή Μαρτίου 1814"

Χώρος: Αίθουσα συλλογής της Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής (Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ, επίπεδο -2)
Αριθμός επισκεπτών: 25 
Διάρκεια: 1 ώρα 
Διεξαγωγή: Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ
Προτεινόμενες ημερομηνίες: 1η και 12η Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου

Δράση ανοιχτή για το ευρύ κοινό, κατά την οποία θα λειτουργήσει το Εργαστήριο Ανοιχτής Θέασης (ΕΑΘ) εντός του εκθεσιακού χώρου της συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τους συντηρητές και ερευνητές να εργάζονται in situ στο έργο του C. L. Muller "30ή Μαρτίου 1814", διαστάσεων 8,4 x 4,4μ. Το κοινό θα συνομιλήσει μαζί με τους συντηρητές, ερευνητές, επιμελητές σχετικά με τον τρόπο συντήρησης, έρευνας, τα επιστημονικά και πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν λόγω του μεγέθους του, ενώ θα πληροφορηθεί και για την ιστορία του έργου.

Κρατήσεις: agniterlixi@nationalgallery.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία και νηπιαγωγεία

 

Μόνιμη Συλλογή
"Νεοελληνική Τέχνη και Μουσειακή Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας"
"Ο κόσμος γύρω μας", "Θρησκεία στην Τέχνη" 
"Η αποτύπωση του προσώπου μέσα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου"

Μέσα από την περιήγηση σε κάθε μία από τις παραπάνω εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις διαφορετικές τεχνικές και τους τρόπους δημιουργίας των έργων τέχνης και να κατανοήσουν ένα μέρος της ιστορίας τους. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο.

Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr 

 

Εθνική Γλυπτοθήκη

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κάθε Παρασκευή από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Θανάση Σπηλιόπουλο.

Διεξαγωγή: καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 9 π.μ.

Κρατήσεις: 210 77 09 855, Τετάρτη-Δευτέρα 9 π.μ.-4 μ.μ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά

Μαγικό ραβδάκι 

Για οικογένειες και παιδιά (3-5 ετών)
Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 2-4 μ.μ.
Ημερομηνίες: 14 Οκτωβρίου, 11 Νοεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή

Μουσειακά κεντρίσματα 

Για οικογένειες και παιδιά (6-12 ετών)
Κτήριο: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 2-4 μ.μ.
Ημερομηνίες: 25 Νοεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή

Μουσειακά κεντρίσματα

Για οικογένειες και παιδιά (6-12 ετών)
Κτήριο: Εθνική Γλυπτοθήκη 
Ώρα: 12.30 μ.μ.
Ημερομηνίες: 15 Οκτωβρίου, 12 Νοεμβρίου, 10 Δεκέμβρη
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή

Πάμε Λαϊκή; (Παρασκευές)

Για οικογένειες και παιδιά 
Κτήριο: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 12.30-1.15 μ.μ.
Ημερομηνίες: 6 Οκτωβρίου, 20 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου, 24 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή

Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη με πρωτότυπες ξεναγήσεις

Γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις με θέμα τα Χριστούγεννα στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

"Spectators in a ghost city": Πώς η Κύπρος συνδέει το τραύμα του παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και φιλοξενεί την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στη φετινή Κουαντριενάλε της Πράγας.

"Ζωή στην τέχνη": Χριστούγεννα με την υπογραφή του ζωγράφου, Παύλου Σάμιου

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν μοναδικές προτάσεις δώρων.

3 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ελληνική λογοτεχνία, αστυνομικό μυθιστόρημα και ένα βιβλίο για παιδιά ανάμεσα στις νέες εκδόσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/12)

Μελαγχολικές εξερευνήσεις στο Κέντρο Τεχνών, σαρκαστικά "selfies" και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ

Μια ξενάγηση στις νέες φωτιστικές εγκαταστάσεις που θα απλώσουν τη λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη, στην σημερινή πρεμιέρα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.

Χάρι Κανελλοπούλου, τι νέο ανακαλύπτουμε στην έκθεση "Παράλληλη θέαση: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος";

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης μιλά για το μεγαλόπνοο πρότζεκτ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου παρουσιάζονται 70 έργα τέχνης διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους.