"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Visual Arts Initiator III Αλλά μην το πεις σε κανέναν © Pinelopi Gerasimou

Το World Human Forum διοργανώνει συμπόσιο με τίτλο "Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο" από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, στην Ελευσίνα. Συντονίστριες είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (συν-ιδρύτρια του World Human Forum που το διοργανώνει) και η Gina Belafonte (κόρη του Harry Belafonte στον οποίο και αφιερώνεται το Συμπόσιο). 

Το κεντρικό θέμα του πραγματεύεται τους διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προς ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και τη συμβολή μας στην προστασία της ζωής στον πλανήτη μας. Ενώ παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει σε συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις.

Στο συμπόσιο θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα, συνδυάζοντας την επιστημονική ακρίβεια με την διορατικότητα της τέχνης σε μία καινοτόμο και οραματική προσέγγιση:

  • Οι αξίες και οι συνθήκες για την δημιουργία ενός οικολογικού πολιτισμού
  • Ο συγκερασμός της προγονικής και της σύγχρονης σοφίας
  • Η επιστροφή του θηλυκού στοιχείου
  • Ο δρόμος προς την Ελευσίνα – ένα διαχρονικό ταξίδι
  • Διαφορετικές προσεγγίσεις για την καλλιέργεια της συνειδητότητας και της ευδαιμονίας
  • Η θεραπεία της ψυχής – Μια επιστημονική προσέγγιση των ψυχοδηλωτικών

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. To συμπόσιο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Andrew Koh, αρχαιολόγος και επικεφαλής του προγράμματος σπουδών αρχαίας φαρμακολογίας στο Yale University, η χορογράφος Sasha Waltz, ο συγγραφέας και ερευνητής Brian Muraresku, ο εθνομουσικολόγος Christopher King, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο Fred Barrett, επικεφαλής του Johns Hopkins Psychedelic Research Centre, η Ivy Ross, καλλιτέχνις και αντιπρόεδρος του τμήματος hardware design της Google, η Susan Magsamen, ιδρύτρια και διευθύντρια του International Arts + Mind Lab στο Pedersen Brain Science Institute του Johns Hopkins University School of Medicine, ο Anthony Bossis, κλινικός ψυχολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο NYU School of Medicine, ο James Bridle, συγγραφέας, καλλιτέχνης και τεχνολόγος, η Bonna Wescoat, διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει επίσης μουσικές εμπειρίες με την παγκοσμίου φήμης σοπράνο Marlis Petersen, την ανερχόμενη πιανίστα Kiveli Doerken, τον κορυφαίο λυράρη Σωκράτη Σινόπουλο με κορύφωση την τελευταία μέρα, την ερμηνεία του Human Requiem, μια μοναδική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Brahms.

Πρόγραμμα

27/ | 4-9 μ.μ.

Φανερώνοντας ένα Σύγχρονο Αφήγημα Μεταμόρφωσης και Ενότητας

28/9 | 11 π.μ.-7.30 μ.μ.

Συνδυάζοντας την Προγονική με την Σύγχρονη Σοφία

29/9 | 10 π.μ.-6.30 μ.μ.

Μία Επιστημονική Προσέγγιση για την Ίαση της Ψυχής

Εισιτήρια: Ημερήσιο εισιτήριο για συνεδρίες: 25€ | Τριήμερο εισιτήριο/ολιστική εμπειρία: 300€ (περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη με πρωτότυπες ξεναγήσεις

Γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις με θέμα τα Χριστούγεννα στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

"Spectators in a ghost city": Πώς η Κύπρος συνδέει το τραύμα του παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και φιλοξενεί την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στη φετινή Κουαντριενάλε της Πράγας.

"Ζωή στην τέχνη": Χριστούγεννα με την υπογραφή του ζωγράφου, Παύλου Σάμιου

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν μοναδικές προτάσεις δώρων.

3 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ελληνική λογοτεχνία, αστυνομικό μυθιστόρημα και ένα βιβλίο για παιδιά ανάμεσα στις νέες εκδόσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/12)

Μελαγχολικές εξερευνήσεις στο Κέντρο Τεχνών, σαρκαστικά "selfies" και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ

Μια ξενάγηση στις νέες φωτιστικές εγκαταστάσεις που θα απλώσουν τη λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη, στην σημερινή πρεμιέρα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.

Χάρι Κανελλοπούλου, τι νέο ανακαλύπτουμε στην έκθεση "Παράλληλη θέαση: Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος";

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης μιλά για το μεγαλόπνοο πρότζεκτ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου παρουσιάζονται 70 έργα τέχνης διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους.