Οι νησιωτικές κοινότητες δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα βασισμένα σε τοπικές ανησυχίες

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε σύγχρονους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε διαφορετικές νησιωτικές κοινότητες μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα.

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Από τον Σεπτέμβρη του 2023 έως το τέλος του 2024, το "Communities Between Islands" στην οποία συμμετέχουν οι οργανισμοί Providenza στην Κορσική (Γαλλία), Cherimus στην Σαρδηνία (Ιταλία) και Δίκτυο Αρχιπέλαγος στην Σύρο (Ελλάδα), θα φιλοξενήσουν εννέα διεθνείς καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τοπικές κοινότητες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας (residencies) και εργαστήρια, με στόχο τη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών έργων εμπνευσμένων από τοπικές θεματικές και ανησυχίες.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (το FRAC Corsica, το Museo Nivola στη Σαρδηνία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου) και τους δήμους Bastia, Perdaxius και Σύρου-Ερμούπολης σε κάθε νησί αντιστοίχως.

Κεφάλαιο #01: "Untraced Passages”

Πρόγραμμα φιλοξενίας και δημόσιο πρόγραμμα στην Σύρο, Σεπτέμβριος 2023

Για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος φιλοξενίας, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος έχει προσκαλέσει τους καλλιτέχνες Marianne Fahmy (1992, Αίγυπτος), Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, 1992 και Ιώνιαν Μπισάι, 1992, Ελλάδα) και Elke Marhöfer (1967, Κούβα) για να διερευνήσουν σύγχρονες περιβαλλοντικές κρίσεις και τις τοπικές πραγματικότητες μέσα από time-based media. Το πρόγραμμα φιλοξενίας και το δημόσιο πρόγραμμα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την επιμελήτρια Εύα Βασλαματζή.

Ερευνητικά έργα

"Laws of the Ruins” της Marianne Fahmy

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Marianne Fahmy θα επεκτείνει την υπάρχουσα έρευνά της με θέμα τις περιθωριοποιημένες αφηγήσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα και το νερό. Προερχόμενη από την Αλεξάνδρεια, μια πόλη που έχει πλημμυρίσει πολλές φορές, η καλλιτέχνιδα επιδιώκει να κατανοήσει μέσα από την πρακτική της την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης της πόλης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Διερευνώντας διάφορες αρχαίες και σύγχρονες υδάτινες δομές στα τρία νησιά, που αντικατοπτρίζουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, στόχος της είναι να αμφισβητήσει και να φέρει στο φως διαφορετικές προσεγγίσεις και συστήματα γνώσης που σχετίζονται με το νερό, ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τα νησιά, καθώς και να καλλιεργηθεί η ιστορική συνείδηση για το παρελθόν τους.

"Resonant Rehearsals” των Latent Community

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Και στα τρία νησιά, οι Latent Community θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένη επιτόπια έρευνα σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και επιστήμονες, εστιάζοντας στο πώς η ρύπανση και οι δραστηριότητες των τουριστικών, στρατιωτικών και ναυτιλιακών βιομηχανιών διαταράσσουν την κοινωνική και οικολογική ισορροπία με απρόβλεπτους τρόπους. Δίνοντας φωνή σε ποικίλους πομπούς και αποδίδοντας εικόνες του κατεστραμμένου περιβάλλοντος, στοχεύουν να χαρτογραφήσουν την πολυφωνία των υγρών συνδέσεων μεταξύ Κορσικής, Σαρδηνίας και Σύρου. Η προσέγγισή τους βασίζεται στον επαναπροσδιορισμό των τεχνολογιών ήχου και λήψης εικόνων που έχουν αναπτυχθεί από τον στρατό από συσκευές παρακολούθησης σε καλλιτεχνικά εργαλεία για την παρατήρηση και την προστασία απειλούμενων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων.

"Exploring Resilience: Revisiting Practices of Wilderness” της Elke Marhöfer

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Αντί να πυροδοτεί δυστοπικά συναισθήματα συρρίκνωσης και φόβου - ενώπιον ενός κόσμου με έλλειψη ορυκτών καυσίμων - η έρευνα της Elke Marhöfer στοχεύει να αναδείξει προοπτικές για καύσιμα που δεν προέρχονται από ορυκτά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, η καλλιτέχνις θα εστιάσει σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ξανά στιγμές γηγενούς ή/και παραδοσιακής οικολογικής γνώσης σε συναίνεση με τα περιβάλλοντα, όπως η καλλιέργεια του κάστανου στην Κορσική, η τροφή των μανιταριών και άλλων φαγώσιμων στη Σαρδηνία, και η ξηροκαλλιέργεια στη Σύρο. Σε συνεργασία με τοπικούς κτηνοτρόφους, αγρότες, βιολόγους και ακτιβιστές, η έρευνα στοχεύει να εντρυφήσει σε ξεχωριστές ζώνες βλάστησης στα νησιά και στα ποικίλα διαταραγμένα οικοσυστήματά τους, να εξερευνήσει την τρέχουσα κατάσταση ανθεκτικότητάς τους και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ευπάθεια των εύθραυστων περιβαλλόντων.

Δημόσιο Πρόγραμμα

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την Σύρο αυτό τον Σεπτέμβρη, όπου μεταξύ 23-28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από εργαστήρια και παρουσιάσεις για τα σε εξέλιξη έργα τους. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα στην Ερμούπολη μία προβολή αφιερωμένη στο προγενέστερο έργο των καλλιτεχνών. Το δημόσιο πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

Εργαστήρια

Σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στις 23-28 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Σύρο. Μπορείτε να κλείσετε τη θέση σας μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου εδώ.

Marianne Fahmy

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 12:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Συμμετέχοντες: 10 άτομα

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

To εργαστήριο προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την εξιστόρηση (storytelling) μέσω της εικαστικής τέχνης εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου. Χρησιμοποιώντας και πειραματιζόμενοι με το μέσο της επιλογής τους, όπως το σχέδιο, το κολάζ, τη φωτογραφία ή τη γραφή, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις εξιστόρησης μέσα από τον αναστοχασμό σημαντικών προσωπικών στιγμών και συλλογικών εμπειριών. Θα κρατήσουν σημειώσεις για σημαντικά γεγονότα και συναισθήματα ή ακόμη θα μοιραστούν φωτογραφίες από το προσωπικό ή το οικογενειακό τους αρχείο. Κάθε άτομο θα επιλέξει ένα μουσειακό έκθεμα για να το ερμηνεύσει με ξεχωριστούς τρόπους και να το ενσωματώσει δημιουργικά στο έργο του, οδηγώντας στη δημιουργία κειμένου, φωτογραφίας, σχεδίων ή άλλων εφαρμογών. Αυτή η διαδικασία βοηθάει τους συμμετέχοντες να ξεδιπλώσουν συνδέσεις και αντιθέσεις εντός των αφηγήσεών τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, η Marianne Fahmy θα προσφέρει καθοδήγηση για τις διάφορες τεχνικές καλλιτεχνικής πρακτικής, τα στοιχεία σύνθεσης και αφήγησης όπως τα σύμβολα, τα χρώματα και τα κείμενα.

Latent Community

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, 17:00

Διάφορες τοποθεσίες στην Ερμούπολη

Συμμετέχοντες: 10 άτομα

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε ελληνικά και αγγλικά.

Το εργαστήριο προσφέρεται από τους Latent Community ως κριτικός αναστοχασμός της ερευνητικής εμπειρίας τους από ηχητικές εξερευνήσεις στη Μεσόγειο. Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην οικολογική πτυχή του ήχου και στο πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ηχητικές συσκευές ως εργαλεία για να διερευνήσουμε εκ νέου τρόπους συνύπαρξης με μη ανθρώπινα οικοσυστήματα. Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους μικροφώνων, οι καλλιτέχνες θα δείξουν στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την οικολογική κρίση μέσω του ήχου. Στόχος του εργαστηρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με το πώς ο ήχος μπορεί να γίνει ένα σύστημα για τη φροντίδα και την κατανόηση των μη ανθρώπινων οικοσυστημάτων.

Elke Marhöfer

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, 18:00

Κτήμα Πομόνια, Άνω Μεριά

Συμμετέχοντες: 15 άτομα

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Το εργαστήριο της Elke Marhöfer ξεκινά με μία συνάντηση των συμμετεχόντων με στόχο την επεξεργασία της καλλιτεχνικής ανθεκτικότητας εν μέσω περιβαλλοντικών και ψυχικών κρίσεων. Η καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από τις οικολογικές αναγνώσεις του Félix Guattari, διακρίνοντας τις φυσικές, κοινωνικές και νοητικές οικολογίες. Μέσω μιας προβολής και ανοιχτής συζήτησης με τους συμμετέχοντες στο ξεχωριστό περιβάλλον του Κτήματος Πομόνια, η Marhöfer θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι καλλιτέχνες και οι χώροι τέχνης μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές και ψυχικές συνθήκες προκειμένου να αναδιαμορφώσουν τη σχέση μας με το περιβάλλον.

Προβολή

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 20:00

Hermoupolis Heritage

Ηρώων Πολυτεχνείου 16

Στο πλαίσιο της προβολής, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Hermoupolis Heritage, θα διεξαχθεί συζήτηση και Q&A. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση.

Οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες σε ελληνικά και αγγλικά.

Elke Marhöfer

"Becoming Extinct (Wild Grass)"

Ρωσία, 2017, 23′

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Το φιλμ είναι μια διερεύνηση των οικολογιών εξαφάνισης και συλλογικής επιβίωσης στις στέπες της Νότιας Ρωσίας, που βρίσκονται κοντά στην ρωσο-ουκρανική εμπόλεμη ζώνη και στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε μαζί τις έννοιες της εξαφάνισης και της ανάπτυξης — και οι δύο αποτελούν κάτι παραπάνω από μία μεταφορά και καμία από τις δύο δεν προσφέρει εύκολη διέξοδο. Η ταινία επεξεργάζεται συσχετισμούς πέρα από ανθρώπινους, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει έναν περιβαλλοντικά εναρμονισμένο τρόπο δράσης σε έναν κατεστραμμένο κόσμο.

Marianne Fahmy

"Magic Carpet Land"

Αίγυπτος, 2020, 11′

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Μία ταινία εμπνευσμένη από τα ημερολόγια ενός Αιγύπτιου ωκεανογράφου από το 1930, που ήταν μέρος της βρετανικής επιστημονικής αποστολής που έλαβε χώρα στο πρώτο επιστημονικό ερευνητικό πλοίο στην Αίγυπτο, διχασμένου ανάμεσα στη γοητεία του για την Δύση και την περηφάνια του για την ανατολίτικη καταβολή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ο ωκεανογράφος ανακαλεί ιστορικά γεγονότα και αναμνήσεις που αντανακλούν κοινωνικές και πολιτικές αγωνίες της εποχής, εγείροντας ερωτήσεις για τον εθνικισμό και την ταυτότητα, ενώ ονειρεύεται μία νομαδική γη που προσομοιάζει με το πλοίο.

Latent Community

"Otranto"

Ελλάδα/Ιταλία, 2019, 24′

Δίκτυο αρχιπέλαγος

Τέσσερις γυναικείες φωνές συνυφαίνουν μία πολυφωνική αφήγηση της ιστορίας του Katër i Radës, του πρώτου σκάφους που βυθίστηκε σε ναυτικό αποκλεισμό κατά των μεταναστευτικών ροών. Η ταινία ακολουθεί τους συγγενείς των θυμάτων να διασχίζουν την Μεσόγειο Θάλασσα ακολουθώντας την ίδια διαδρομή για να θέσουν ερωτήσεις που αγνοήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και τα δικαστήρια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σύγχρονη τέχνη και ιστορία συνομιλούν στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση της Αφροδίτης Λίτη που συνομιλεί με τον χώρο και του αποτίνει φόρο τιμής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

ΥΠΠΟΑ: Εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου.

Μουσείο Μπενάκη: Συναντήσεις για το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη

Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη θα υπάρξουν συναντήσεις με ξεχωριστούς καλεσμένους: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Καφέτση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Τρίκας αναβιώνει τη γειτονιά του Ελαιώνα με έναν αναπάντεχο τρόπο, ταξιδεύοντάς μας στο χθες και το σήμερα της περιοχής

Ο Δημήτρης Τρίκας μάς ξεναγεί στη νέα έκθεση που επιμελείται στο μετρό και τη γύρω περιοχή του Ελαιώνα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μακρόχρονη - και για αρκετούς άγνωστη - ιστορία της.

Στη limbo της χαρμολύπης: η διαχείριση της απώλειας θα μας απασχολήσει και καλλιτεχνικά τη φετινή σεζόν

Η τέχνη και η ψυχαγωγία ως αντίδοτο στη θλίψη και ως όχημα μετακίνησης και αντίστασης ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητες. Το τραύμα και η δυστοπία κονταροχτυπιέται διαρκώς με την "απόλαυση της μαχητικότητας" αλλά και την ανάγκη της χαράς στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (και όχι μόνο).

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.