"Τα Άνθη της Πανδημίας": Εικόνες νεκρής φύσης αντικατοπτρίζουν τη μοναξιά μιας άλλης εποχής

Η πραγματικότητα των σκοτεινών ημερών της πανδημίας του κορωνοϊού απεικονίζονται στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζης Καλλιγά.

Τα άνθη της πανδημίας

Την καινούργια ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζης Καλλιγά με τίτλο: "Τα Άνθη της Πανδημίας", εγκαινιάζει η Γκαλερί Σκουφά στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Τα άνθη της πανδημίας

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται ο Αποστόλης Αρτινός, παρουσιάζονται έργα, τα οποία η καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.  Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η καλλιτέχνιδα  αποσύρεται στο σπίτι της στις Σπέτσες, όπου βρίσκει διέξοδο, σε αυτή την κατάσταση νωχελικότητας, ζωγραφίζοντας και φωτογραφίζοντας βάζα και άνθη. Άλλοτε άνθη σε ανθοφορία και άλλοτε άνθη αφυδατωμένα και μαραμένα, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των σκοτεινών ημερών. Σε μια εποχή που όλα είναι εφήμερα, τα άνθη της Καλλιγά χαρακτηρίζονται από την αιωνιότητα της στιγμής. 

Τα άνθη της πανδημίας

Όπως αναφέρει και ο Αποστόλης Αρτινός στο  κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: "Ένα βάζο με λουλούδια λοιπόν, που ’ναι, εν τέλει, και μια πράξη ποιητική, μια πράξη μεταστοιχείωσης. Τα άνθη ήταν πάντα γλωσσικά σινιάλα μιας εκλέπτυνσης υλικής που πραγματώνει μέσα στο κόσμο την αϋλότητα της ιδέας της. Ήταν, συνεχίζουν να είναι, το ιδεατό ενός πραγματικού, ένας ποιητικός τύπος μέσα στο πεδίο της εγκοσμιότητάς μας, κι έτσι σημεία μιας μετάβασης, μιας υπέρβασης ψυχικής. Τα άνθη που ’ναι κι ένα αγαπημένο θέμα μέσα στη δουλειά της Καλλιγά, αλλά που εδώ όμως, σ’ αυτή τη σειρά,  επανέρχονται μ’ έναν τρόπο εμμονικό. Η προσήλωσή της, στο ίδιο βάζο, πολλές φορές, ένα δίπτυχο, ένα τετράπτυχο, οι πολλαπλές εκδοχές του, ο χρόνος του, μια πένθιμη ακολουθία. Εικόνες που συντίθενται στο δίπολο μιας χειρονομίας συνθετικής κι αφηρημένης μαζί. Είναι σ’ αυτόν τον μετεωρισμό που τα πράγματα ανακτούν και την αναπαραστατική, αγωνιούσα μορφή τους, όχι στην κατακτημένη γλώσσα μιας τεχνικής, αλλά σε μια αδύναμη χειρονομία που εγείρει τα πράγματα και τα διαγράφει μαζί. "Ξυπνούσα τα βράδια", θα εκμυστηρευθεί η Λίζη, "και κατέβαινα στο εργαστήριο για να βρω το σωστό χρώμα". Οι εικόνες, μαζί κι οι ψηφιακές, είναι το παλίμψηστο του εαυτού τους, αυτό το ξανά και ξανά της εκδίπλωσής τους".

Εγκαίνια: 29/9 (7.30 - 9.30 μμ.)

Info: Γκαλερί Σκουφά | 21/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.