Οι εκθέσεις που έρχονται στην πόλη τον Σεπτέμβριο

Εικαστικές εξερευνήσεις σε βιομηχανικά συγκροτήματα και εργοτάξια, αφιερώματα σε καταξιωμένους δημιουργούς και ένα πρότζεκτ με άρωμα Μεσογείου εγκαινιάζουν τη νέα καλλιτεχνική σεζόν στην πόλη.

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου διαλέγει έναν ιδιόμορφο χώρο για να παρουσιάσει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Αυτή τη φορά, το ιστορικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη έχει την τιμητική του, αφού 41 καλλιτέχνες το καταλαμβάνουν με στόχο να εμπνευστούν από το βιομηχανικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφικά έργα.

Εγκαίνια: 21/9

Info: Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη | 21/9-22/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 3.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ελαιώνας ‘23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος

Ελαιώνας '23

41 καλλιτέχνες πλημμυρίζουν τη γειτονιά του Ελαιώνα με τα έργα τους, εστιάζοντας στο χθόνιο στοιχείο και την ανθρωπόκαινο εποχή. Υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, οι καλλιτέχνες εξερευνούν τον Ελαιώνα και προβάλλουν τις κρίσιμες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η διαχρονική σύγκρουση φύσης-ανθρώπου. Την έκθεση θα συνοδεύσει δημόσιο πρόγραμμα, μια σειρά από περφόρμανς και άλλες δράσεις.

Εγκαίνια: 29/9 (5-10.30 μ.μ.)

Info: Εκθεσιακοί χώροι σταθμού μετρό Ελαιώνα, Εργοτάξιο μετρό - χώρος ΣΤΑ.ΣΥ Μαρκόνι 1, Αρχαία Γέφυρα στον Κηφισό Ποταμό (τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού), Σταθμός Μετρό Ελαιώνα, Souzy Tros Μαρκόνι 8, Γειτονιά Μαρκόνι επί των οδών Μαρκόνι & Μαδάρων, Εργοτάξιο Β - είσοδος από γειτονιά Μαρκόνι | 28/9-3/12 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 2.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λαυρεωτική Γη, απόηχοι μιας άλλης εποχής

Λαυρεωτική Γη Γιώργος Παλαμάρης
Γιώργος Παλαμάρης. Από την έρευνα για το έργο Some Grams of Silver. Πετρώματα, φως, αξίνα, ασήμι. 2023

Είναι πολλά τα μυστικά που κρύβει η Λαυρεωτική Γη και, για δεύτερη χρονιά, η εμπνεύστρια του Lavreotiki Art Project Αμαλία Χαρικιοπούλου, έχει βάλει στόχο να τα ανασύρει στην επιφάνεια. Δώδεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες εξερευνούν και επανερμηνεύουν την περιοχή του Λαυρίου, μελετώντας τη μεταλλουργική του ιστορία και λαμβάνοντας υπόψη την υλική, άυλη και περιβαλλοντική κληρονομιά του.

Εγκαίνια: 1/9 

Info: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου | 1-10/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 5.30-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Art Athina

Ζάππειο

Ποιος καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τη νέα εικαστική σεζόν από την επιστροφή της Art Athina; Φέτος η ελληνική φουάρ κλείνει 30 χρόνια παρουσίας και έρχεται ξανά στο Ζάππειο Μέγαρο με ανανεωμένη καλλιτεχνική διεύθυνση και νέους στόχους. Από 14-17 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι διεθνώς καταξιωμένων γκαλερί στήνουν τα περίπτερά τους στο ιστορικό μέγαρο και μας δίνουν μία γεύση από τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια σύγχρονη τέχνη. Τη φουάρ θα συνοδεύσουν φυσικά συζητήσεις, βιντεοπροβολές, περφόρμανς κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τις μικρότερες ηλικίες.

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

Γιώργος Χατζημιχάλης Εργα από το 1966 έως το 2022
Γιώργος Χατζημιχάλης, Σημειώσεις ενός καλοκαιριού , 2004, ακρυλικό σε ξύλο, 180 x 374 εκ., ιδιωτική συλλογή

Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο αναδρομικών εκθέσεων αυτό το φθινόπωρο, το Μουσείο Μπενάκη διηγείται τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη: Ο λόγος για τον Γιώργο Χατζημιχάλη, που μέσα από το πολύπλευρο έργο του διερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τα κοινά μεταξύ του παρελθόντος και του σύγχρονου κόσμου, ξεφεύγοντας από τα δισδιάστατα όρια της ζωγραφικής. Βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και εκτυπώσεις εμπλέκονται με τη ζωγραφική τέχνη και πλημμυρίζουν όλες τις αίθουσες του μουσείου. Το αφιέρωμα θα χωριστεί σε δύο μέρη: το πρώτο θα εγκαινιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο έως τις αρχές του 2024. Τα εκθέματα θα αποτυπώνουν όλη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, από τα πρώτα του βήματα το 1966 έως τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του 2022.

Εγκαίνια: 21/9

Info: Μουσείο Μπενάκη | 21/9-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €5-16

Δύο εκθέσεις από το ΕΜΣΤ

ΕΜΣΤ

Μετά το επιτυχημένο "Modern Love" και το διπλό αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη, όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι έχει ετοιμάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τη νέα σεζόν. Αν και το μουσείο δεν έχει αποκαλύψει όλα όσα θα δούμε στο χειμερινό του πρόγραμμα για το 2023-2024, γνωρίζουμε ήδη δύο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που εγκαινιάζονται τον Σεπτέμβριο: την έκθεση "Foodprint" στις 14/9, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Φωτογραφίες πέντε Ευρωπαίων καλλιτεχνών απαθανατίζουν τη διαχρονική αξία της μεσογειακής ζωής και διατροφής, η οποία παραμένει επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, στα τέλη του μήνα η κολεκτίβα Nest επιστρέφει στην Αθήνα με το αρχειακό πρότζεκτ "Ιστορίες της ζωής μας: αναζητώντας Queer καταφύγια", μια απόπειρα ανάδειξης της σύγχρονης, κουίρ αφρικανικής κουλτούρας.

Κωμωδία/Comoedia

Comoedia

Σε συνέχεια της in situ εγκατάστασης που παρουσίασε αυτό το καλοκαίρι στην The Breeder, ο Πάνος Προφήτης επιστρέφει στην γκαλερί για την πρώτη ατομική του έκθεση. Ο τίτλος αλλά και η δομή της έκθεσης εμπνέεται από την περιβόητη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη, το έργο του Αριστοφάνη, τον Μπρεχτ, τα χαρακτικά έργα του Gustave Dore, τη θρησκευτική τέχνη και την ουτοπική φιλοσοφία. Ο Προφήτης αξιοποιεί την αρχιτεκτονική του κτιρίου για να αναπαραστήσει τον Κάτω και τον Πάνω Κόσμο, αλλά και το υπερφυσικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα προσωπικό ταξίδι προς τη θέωση. 

Εγκαίνια: 15/9 (5-10 μ.μ.)

Info: The Breeder | 15/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελαιώνας ‘23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος

  • Μεικτά Μέσα

41 καλλιτέχνες εστιάζουν στο χθόνιο στοιχείο και την ανθρωπόκαινο εποχή μέσα από την σύγκρουση αλλά και την συνομιλία τους, με την περιοχή του Ελαιώνα να αποτελεί το πεδίο μελέτης και το σημείο τέλεσης και αναφοράς. Η έκθεση με τα έργα, τις ομιλίες και τις δράσεις του πρότζεκτ έχει ως στόχο να αναδείξει τις κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η διαχρονική συνομιλία αλλά και σύγκρουση φύσης και ανθρώπου, τα δίπολα που κυριαρχούν στην περιοχή σαν αποτέλεσμα του σκληρού ανθρώπινου αποτυπώματος, την σχέση του παρελθόντος με το παρόν και αντιστρόφως. Ο περίφημος Ελαιώνας επί Πεισίστρατου, στο πέρασμα του χρόνου και μέσα από τις ανθρώπινες επιλογές εξελίχθηκε στην γόνιμη αγροτική γη της Αθήνας μέχρι τη δεκαετία του εξήντα, που με τη σειρά της μετατράπηκε σε νεκρή γη από τα απόβλητα της άναρχης εκβιομηχάνισης.

Πάνος Προφήτης. Κωμωδία/Comoedia

  • Εγκαταστάσεις

Ο Προφήτης μετατρέπει ένα από τα αίθρια του κτιρίου σε ένα σύγχρονο "καθαρτήριο" που συνομιλεί με εκείνο του Δάντη, στη Θεία Κωμωδία και φιλοξενεί το γλυπτό με τίτλο "Herald". Το έργο αντιπροσωπεύει την επίγεια εμπειρία κάθε ανθρώπου. Aντλώντας έμπνευση από το σύμπαν του θεάτρου και της αφηγηματικής ποίησης, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το Αριστοφανικό έργο, αλλά και από τα χαρακτικά του Gustave Doré τη θρησκευτική τέχνη , την ουτοπική φιλοσοφία (Tomas More, Lewis Mumford, Adorno), μέχρι και από τους κωμικούς υπαινιγμούς του Μπρέχτ, εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το ρόλο του δημιουργού και την εσωτερική σύγκρουση που βιώνει.

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

  • Αφιερώματα

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία 2020 προγραμματίζει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, Γιώργου Χατζημιχάλη. Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής αυτά τα πενήντα έξι χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα για πρώτη φορά στο κοινό.

Λαυρεωτική Γη, απόηχοι μιας μακρινής εποχής

  • Μεικτά Μέσα

Το Lavreotiki Art Project προσκάλεσε δώδεκα σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής (άυλη, υλική και περιβαλλοντική) και να δημιουργήσουν νέα έργα για την ομαδική έκθεση με τίτλο «Λαυρεωτική Γη, απόηχοι μιας μακρινής εποχής». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

  • Μεικτά Μέσα

Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens παρουσιάζει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί σε πολυάριθμους χώρους του συγκροτήματος της εμβληματικής κλωστοϋφαντουργίας «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης» Η έκθεση προσδοκά να αναδείξει την ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας. Το βιομηχανικό περιβάλλον με τον έντονο ρετρο-φουτουριστικό του χαρακτήρα εμπνέει τους 41 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θα βάλει τους επισκέπτες σε μια συνθήκη όπου το πραγματικό και τo φαντασιακό συνδιαλέγονται και αλληλεπιδρούν. Λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό στίγμα της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων του εργοστασίου που ταυτίζεται με τον άξονα της αρχαίας πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων επί της Ιεράς Οδού, η έκθεση θα φέρει το φιλότεχνο κοινό κοντά σε νοήματα εσωτερικής διερεύνησης, υπαρξιακών αναζητήσεων και συναισθηματικής ανάτασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟΑ: Εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

Μουσείο Μπενάκη: Συναντήσεις για το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη

Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη θα υπάρξουν συναντήσεις με ξεχωριστούς καλεσμένους: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Καφέτση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Τρίκας αναβιώνει τη γειτονιά του Ελαιώνα με έναν αναπάντεχο τρόπο, ταξιδεύοντάς μας στο χθες και το σήμερα της περιοχής

Ο Δημήτρης Τρίκας μάς ξεναγεί στη νέα έκθεση που επιμελείται στο μετρό και τη γύρω περιοχή του Ελαιώνα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μακρόχρονη - και για αρκετούς άγνωστη - ιστορία της.

Στη limbo της χαρμολύπης: η διαχείριση της απώλειας θα μας απασχολήσει και καλλιτεχνικά τη φετινή σεζόν

Η τέχνη και η ψυχαγωγία ως αντίδοτο στη θλίψη και ως όχημα μετακίνησης και αντίστασης ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητες. Το τραύμα και η δυστοπία κονταροχτυπιέται διαρκώς με την "απόλαυση της μαχητικότητας" αλλά και την ανάγκη της χαράς στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (και όχι μόνο).

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.