Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς αφηγείται την "παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη"

Η δράση Αθέατο Μουσείο συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της φέρνοντας στο προσκήνιο ένα χάλκινο αγαλματίδιο.

H παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "την παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη". Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή. Το ειδώλιο φέρεται να έχει βρεθεί στην Μίλατο των Μαλίων στα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκτήθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1923 και εκτέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο μεσοπόλεμο.

Η άδηλη προέλευσή του, η ασυνήθιστη φυσιοκρατική απόδοση ποικίλων λεπτομερειών
σε συνδυασμό με το μεγάλο του μέγεθος το καθιστούν μοναδικό και εγείρουν αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Η ανάδειξη του χάλκινου κούρου στο Αθέατο Μουσείο σηματοδοτεί την έναρξη της αναψηλάφησης ενός δύσκολου αρχαιολογικού γρίφου με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων αρχαιομετρίας, που αναμένεται να διαφωτίσουν την αληθή του προέλευση. Η "παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη" παρουσιάζεται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

H παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη

Στις 13 και στις 27 Αυγούστου, στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 8 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 23 Αυγούστου, στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 11 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τον μαγικό κόσμο της μινωικής λατρείας, τα ανακτορικά εργαστήρια ειδωλίων και πολυτελών έργων τέχνης, καθώς και για το χρονικό της διακίνησης κίβδηλων αρχαιοτήτων στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟΑ: Εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Η έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η συνέργεια ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στην Αθήνα να γνωρίσουν το θαυμάσιο έργο του Οικονόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

Μουσείο Μπενάκη: Συναντήσεις για το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη

Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη θα υπάρξουν συναντήσεις με ξεχωριστούς καλεσμένους: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Καφέτση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Απόκοσμες εικόνες στο Radio Athènes, η κρυφή πλευρά της Αθήνας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Τρίκας αναβιώνει τη γειτονιά του Ελαιώνα με έναν αναπάντεχο τρόπο, ταξιδεύοντάς μας στο χθες και το σήμερα της περιοχής

Ο Δημήτρης Τρίκας μάς ξεναγεί στη νέα έκθεση που επιμελείται στο μετρό και τη γύρω περιοχή του Ελαιώνα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η μακρόχρονη - και για αρκετούς άγνωστη - ιστορία της.

Στη limbo της χαρμολύπης: η διαχείριση της απώλειας θα μας απασχολήσει και καλλιτεχνικά τη φετινή σεζόν

Η τέχνη και η ψυχαγωγία ως αντίδοτο στη θλίψη και ως όχημα μετακίνησης και αντίστασης ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητες. Το τραύμα και η δυστοπία κονταροχτυπιέται διαρκώς με την "απόλαυση της μαχητικότητας" αλλά και την ανάγκη της χαράς στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (και όχι μόνο).

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.