Μία υπαίθρια εικαστική έκθεση θα εγκαινιαστεί σύντομα στην περίφραξη του πρώην Hilton

Το πρότζεκτ φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Space Between έκθεση

Έκθεση φωτογραφίας, στιγμιότυπα από προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και έργα νέων καλλιτεχνών και τέχνη του δρόμου, παρουσιάζονται στην υπαίθρια εικαστική εγκατάσταση με τίτλο "Space Between", που ετοιμάζεται αυτές τις μέρες στην περίφραξη του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton Athens και μετατρέπεται σε έναν νέο προορισμό πόλης. 

Τη δημιουργική διεύθυνση της έκθεσης έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ. Στην έκθεση συνεργάζονται η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με την επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή και ιδρυτή της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και τη συμμετοχή 14 φοιτητών της ΑΣΚΤ, καθώς και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες graffiti. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι art directors Οδυσσέας Λάππας και Κατερίνα Σαράντη. 

Space Between έκθεση
© Triantafyllia Ntouroupi, Athens School of Fine Arts

H εικαστική εγκατάσταση "Space Between” καλλιεργεί μια "γέφυρα τέχνης" ανάμεσα στην κληρονομιά ενός ιστορικού τοποσήμου και στην αυθεντική, σύγχρονη Αθήνα. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης και έκφρασης ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.  

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και BAFTA, μεγάλωσε στην περιοχή και από παιδί είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το κτίριο. Επιστρέφοντας χρόνια μετά, εμπνεύστηκε από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και το απαθανάτισε σε μια σειρά μοναδικών φωτογραφιών που εκτίθενται στην περίφραξη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: "Γεννήθηκα την ίδια εποχή με αυτό το εμβληματικό κτίριο και κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι ότι η πνευματική μας ζωή ανά τις δεκαετίες ήταν παράλληλη. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης μπόρεσα διαισθητικά και με ευκολία να αποδώσω την απέριττη ομορφιά και τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του στις συνθέσεις μου".

Space Between έκθεση
© Phedon Papamichael

Space Between έκθεση
© Phedon Papamichael

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δεκαετιών ‘60 και ’70. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τα πρώτα στάδια της κατασκευής του κτιρίου και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς για την ελληνική αρχιτεκτονική αλλά και για την κοινωνική ζωή της πόλης: τους αρχιτέκτονες, τον εικαστικό Γιάννη Μόραλη που δημιούργησε τις ανάγλυφες συνθέσεις, αλλά και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις οποίες υπήρξε διαχρονικά αγαπημένος τόπος συνάντησης.

Παράλληλα, η έκθεση ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους καλλιτέχνες, καλώντας τους φοιτητές της ΑΣΚΤ να εμπνευστούν από τη σύγχρονη Αθήνα. Σε συνέχεια διαγωνισμού στον οποίο έλαβαν μέρος 85 φοιτητές,  επιλέχθηκαν 14 έργα από επιτροπή αποτελούμενη από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και καθηγητές της ΑΣΚΤ. Η έκθεση εικαστικών έργων αποτελεί ένα μωσαϊκό έκφρασης που αποτυπώνει τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της πόλης. 

Space Between έκθεση
© Evangelia Andronikidou, Athens School of Fine Arts

Space Between έκθεση
© Phedon Papamichael

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Φίλιππος Ναπολέων Αγγελάκης, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Νικολέτα Αθανασοπούλου, Ευαγγελία Ανδρονικίδου, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Χρήστος Καστρινάκης, Άννα Μαστρομιχάλη, Βασιλική Μπαλτζή, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Δήμητρα Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Ναταλία Σοπίδη, Νικόλαος Τζούφας, Σοφία Χριστοδούλου.              

Η τέχνη του δρόμου έχει σημαντική θέση σε αυτήν την εικαστική εγκατάσταση, ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας. Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες graffiti- Apset, SimpleG, Soteur και Yiakou- εμπνέονται από το αστικό περιβάλλον και αποτυπώνουν με την δική τους, ιδιαίτερη ματιά, τον παλμό της πόλης.

Προπομπός της νέας σελίδας του ιστορικού αυτού κτιρίου, η υπαίθρια έκθεση τέχνης "Space Between" απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης με σκοπό να αναδείξει τον σύγχρονο, αυθεντικό και διαχρονικό χαρακτήρα της, καθώς και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη σχέση της τέχνης με τον δημόσιο χώρο. 

Ο νέος προορισμός, που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2025, θα συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις: ξενοδοχείο υπό το brand Conrad Hotels & Resorts, κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις  ψυχαγωγίας και ευεξίας, με στόχο να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 275εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.