"Μετασχηματίζοντας τα αστικά τοπία της Αθήνας": Συμπόσιο και παρουσίαση βιβλίου στην Τεχνόπολη

Το διήμερο συμπόσιο έχει ως στόχο να συμβάλει στην πολύπλευρη συζήτηση για το μέλλον και την αναδιάρθρωση των πόλεών μας προς ένα πιο υγιές, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο και ανθεκτικό περιβάλλον.

Τεχνόπολη Βαγγέλης Πατσιαλός©

Η Αθήνα και άλλες πόλεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν ζητήματα που απαιτούν μακρόπνοες αποφάσεις και αστικές δράσεις, όπως η κατανομή και ο σχεδιασμός του (δημόσιου) χώρου, η λήψη πολιτικών αποφάσεων, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η υλοποίηση. Το διήμερο συμπόσιο (22 & 23 Ιουνίου) "Transforming Athens' Urban Landscapes" ("Μετασχηματίζοντας τα αστικά τοπία της Αθήνας"), που θα γίνει στην Τεχνόποληέχει ως στόχο να συμβάλει στην πολύπλευρη συζήτηση για το μέλλον και την αναδιάρθρωση των πόλεών μας προς ένα πιο υγιές, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο και ανθεκτικό περιβάλλον.

Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν Έλληνες και διεθνείς ειδικοί από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού, ακαδημαϊκοί ερευνητές και καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων που εμπλέκονται ενεργά στο μετασχηματισμό της πόλης, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις προσεγγίσεις τους σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές αστικές αλλαγές. Θα συζητηθούν θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με τον μετασχηματισμό της Αθήνας: Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κλιματική αλλαγή και στις χωρικές ανισότητες; Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την έλλειψη χωρικών πόρων και τους αντικρουόμενους στόχους και συμφέροντα σε καταλύτη για νέες προσεγγίσεις και συνεργασίες; Πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέα μοντέλα συνεργασιών με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και τη μετατροπή αυτής της γνώσης σε δράση;

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Taking Action - Transforming Athens' Urban Landscapes" ("Αναλαμβάνοντας δράση - Μετασχηματίζοντας τα αστικά τοπία της Αθήνας"), το οποίο πραγματεύεται τα παραπάνω ζητήματα.

Το συμπόσιο "Transforming Athens' Urban Landscapes" αποτελεί μέρος μιας σειράς ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημόσιων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πολυτεχνείο του Μονάχου TUM σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ από το 2021 και έχει καταστεί δυνατή χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.

Διοργάνωση: Τάσος Ροΐδης, Mark Michaeli & Norbert Kling (Πολυτεχνείο Μονάχου TUM -Έδρα Βιώσιμου Αστικού Σχεδιασμού), Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Πανίτα Καραμανέα (Πολυτεχνείο Κρήτης)

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και θα μεταδοθεί επίσης σε live streaming στο κανάλι του Ιδρύματος Schwarz στο YouTube.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.