"Crushed Bitter Oranges": Μία χιουμοριστική περφόρμανς από τους Vaskos στο πλαίσιο του "Evrovizion"

Tο δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού.

Crushed Bitter Oranges ©Vaskos

Το Ινστιτούτο Γκαίτε μάς προσκαλεί στην περφόρμανς "Crushed Bitter Oranges" των Vaskos, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην εγκατάσταση Pickle Bar των Slavs and Tatars, στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης "Evrovizion.Crossing Stories and Spaces" του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) που φιλοξενείται έως τα μέσα Ιουνίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης (residency-mentorship program) όσο και η εγκατάσταση Pickle Bar της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars είναι μέρος του εγχειρήματος Evrovizion: Η ένταξη της εγκατάστασης Pickle Bar στην έκθεση δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο τοπικού διαλόγου. Πριν από τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, ένας νέος επαγγελματίας της τοπικής σκηνής (καλλιτέχνης/-ιδα, επιμελητής/-ήτρια και/ή ερευνητής/- ήτρια) επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθοδήγησης Pickle Bar στο Βερολίνο. Για δύο μήνες, οι υπότροφοι αποκτούν πρόσβαση στο στούντιο των καλλιτεχνών και καθοδηγούνται στα προσωπικά τους εγχειρήματα, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Evrovizion. Η ομάδα Slavs and Tatars και το ifa επέλεξαν τη νεαρή Ελληνίδα επιμελήτρια και ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου ως υπότροφο για το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης Pickle Bar του 2022/23. Η Βασιλάκου συνεπιμελείται την περφόρμανς "Crushed Bitter" Oranges των Vaskos στο Pickle Bar.

Crushed Bitter Oranges
©ifa

Mέσα από την πολύμορφη πρακτική του και τις αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες του, το δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού. 

Tα νεράντζια, ή αλλιώς πικρά πορτοκάλια, είναι εσπεριδοειδή φρούτα με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία. Ενώ οπτικά θυμίζουν πορτοκάλι, έχουν μια διαφορετική, πικρή γεύση, που σχεδόν δεν τρώγονται. Πρέπει να τα βράσεις και να τα κάνεις γλυκό για να καταναλωθούν. Οι νεραντζιές είναι δέντρα πολύ διαδεδομένα στις γειτονιές της Αθήνας, είναι ανθεκτικές στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φροντίδα και νερό. Τα ώριμα νεράντζια πέφτουν στα πεζοδρόμια, σαπίζουν ή πατιούνται και συνθλίβονται κάτω από μπότες πεζών ή ρόδες αυτοκινήτων. Καμιά φορά χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις ως πρόχειρα πολεμοφόδια ενάντια στην αστυνομική καταστολή.

Τα συνθλιμμένα νεράντζια –μια ανάμνηση και εικόνα από τους δρόμους της Αθήνας αρκετά οικεία– είναι μια μεταφορά και ένα πολιτικό σχόλιο για την πόλη γύρω μας που αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα, ακολουθώντας τα κελεύσματα της ανάπτυξης, της τουριστικοποίησης, της βελτιστοποίησης και της εντατικοποίησης. Μια αναφορά στους σύγχρονους ρυθμούς κανονικότητας και ταυτόχρονα σε ένα κοινωνικό μοντέλο που προσπαθεί να εξαντλήσει το δυναμικό της πόλης, τις δομές της, τους ανθρώπους της.

Διαβάστε Επίσης

Το "Crushed Bitter Oranges" είναι μία ιστορία για τα πράγματα που τελειώνουν, για τα υλικά που καταναλώνονται, για τα εξαντλημένα αποθέματα και τις μειωμένες αντοχές. Όπως σημειώνουν οι Vaskos: "Σπαταλημένη μουσική και φώτα νέον μέσα στη μέρα. Όμως οι αγώνες και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται παρά τη ματαίωση, παρά την εξάντληση. Τα νεράντζια είναι πικρά, δεν τρώγονται, κείτονται στα πεζοδρόμια της πόλης συνθλιμμένα. Κατοικούν παρασιτικά κι εφήμερα. Μοιάζουν αστεία και ξεπερασμένα".

Σε επιμέλεια της Sabina Klemm και της Sanja Kojić Mladenov, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ "Evrovizion.Crossing Stories and Spaces" διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Περισσότερα για τους VASKOS

Οι Vaskos είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε το 2014 από τον Βασίλη Νούλα και τον Κώστα Τζημούλη. Στο έργο τους, οι Vaskos συνδυάζουν διάφορες τέχνες και δραστηριότητες, όπως την περφόρμανς, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική,  τηνκεραμική, τις εκδόσεις και την επιμέλεια εκθέσεων, εξερευνώντας με παιγνιώδη τρόπο καλλιτεχνικές, σεξουαλικές και εθνικές ταυτότητες. Οι Vaskos αντιμετωπίζουν την έννοια του "καλλιτεχνικού διδύμου" κυρίως ως μια σύγχρονη εικαστική ιδέα, μια συνειδητή επιλογή, η οποία προτείνει ως εναλλακτικό μοντέλο την καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνενοχή, δοκιμάζοντας τα όρια της παραδοσιακής ταυτότητας και της μοναδικότητας/μονάδας του καλλιτεχνικού υποκειμένου. Έργα των Vaskos παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Athens Photo Festival, στο EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο TRANSFORM! Queer Arts Festival στη Μασσαλία, στο Haus der Kulturen der Welt (HKW) στο Βερολίνο και στο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης Phenomenon στην Ανάφη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Evrovizion. Crossing Stories and Spaces

  • Μεικτά Μέσα

Η περιοδική έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε και του ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μία εκθεσιακή διερεύνηση της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο Γκαίτε θα παρουσιαστεί μία μικρότερη επιλογή έργων του πρότζεκτ, με τη συμμετοχή της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσαγκάρη, της Johanna Diehl και του Adnan Softić.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αναδρομική έκθεση για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Στην έκθεση "Ars Theatralis: Από τα θέατρα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο" βλέπουμε την πορεία ενός δημιουργού υπεύθυνου για τον σχεδιασμό μερικών από τα σημαντικότερα θέατρα της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2023

Survival Kit 14: Μια εγκαταλελειμμένη αγορά στη Ρίγα μετατρέπεται σε έναν πολυφωνικό χώρο τέχνης

Το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της Λετονίας επιστρέφει με την έκθεση "Εξ’ αποστάσεως φιλίες" και ταξιδεύει ως την Αφρική, προκειμένου να εξερευνήσει τις περίπλοκες σχέσεις της ηπείρου με τη βαλτική χώρα, όσα τις ενώνουν αλλά και τι τις χωρίζει.

Βλέποντας την πόλη με άλλο μάτι μέσα από το πρότζεκτ "Momentary Lapse of Α Shutter"

Μέσα από την ματιά 42 φωτογράφων, ο θεατής ανακαλύπτει την αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρώπινης και της αστικής τοποθεσίας μέσα από μια ποικιλία φωτογραφικών τεχνικών.

"Στη σκιά": Οι επιμελητές της έκθεσης μιλούν για τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες που αξίζει να γνωρίσουμε

Ο Χριστόφορος Μαρίνος και η Κάλλη Πετροχείλου ξεχωρίζουν τα μεγάλα ονόματα που παρουσιάζονται στην έκθεση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Η ανθρωπιστική πλευρά της τέχνης, στην έκθεση της Ελένης Μπαχτή

Σε συνεργασία με την Human Flourishing Movement (HMF) που επικεντρώνεται στον τομέα της ψυχικής ευημερίας και της προαγωγής του ατομικού και κοινωνικού ευ ζην, αντίτυπα των έργων της Ελένης Μπαχτή διατίθενται προς πώληση για να υποστηρίξουν το έργο της HMF.

Ένας υδάτινος ζωγραφικός κόσμος αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση που παρουσιάζει το Κέντρο Τεχνών Μετς

Την ηρεμία, τη γαλήνη και την πνευματική ανάταση της ψυχής που κατακλύζει τον άνθρωπο όταν βρίσκεται ενωμένος με το στοιχείο του νερού, απεικονίζει η Δέσποινα Καραντάνη στην νέα της ατομική έκθεση ζωγραφικής.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα" φιλοξενεί δύο σύγχρονες ατομικές εκθέσεις για το φθινόπωρο

Ποιος είπε ότι η τέχνη δεν μπορεί να μιλάει για κοινωνικά φαινόμενα; Η Αλεξιάδης Ψαδαρέλη και ο Γιώργος Σταματάκης μάς μιλούν για τα έργα τους με επίκεντρο το φύλο, τη φύση και τον άνθρωπο.