"Crushed Bitter Oranges": Μία χιουμοριστική περφόρμανς από τους Vaskos στο πλαίσιο του "Evrovizion"

Tο δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού.

Crushed Bitter Oranges ©Vaskos

Το Ινστιτούτο Γκαίτε μάς προσκαλεί στην περφόρμανς "Crushed Bitter Oranges" των Vaskos, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην εγκατάσταση Pickle Bar των Slavs and Tatars, στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης "Evrovizion.Crossing Stories and Spaces" του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) που φιλοξενείται έως τα μέσα Ιουνίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης (residency-mentorship program) όσο και η εγκατάσταση Pickle Bar της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars είναι μέρος του εγχειρήματος Evrovizion: Η ένταξη της εγκατάστασης Pickle Bar στην έκθεση δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο τοπικού διαλόγου. Πριν από τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, ένας νέος επαγγελματίας της τοπικής σκηνής (καλλιτέχνης/-ιδα, επιμελητής/-ήτρια και/ή ερευνητής/- ήτρια) επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθοδήγησης Pickle Bar στο Βερολίνο. Για δύο μήνες, οι υπότροφοι αποκτούν πρόσβαση στο στούντιο των καλλιτεχνών και καθοδηγούνται στα προσωπικά τους εγχειρήματα, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Evrovizion. Η ομάδα Slavs and Tatars και το ifa επέλεξαν τη νεαρή Ελληνίδα επιμελήτρια και ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου ως υπότροφο για το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης Pickle Bar του 2022/23. Η Βασιλάκου συνεπιμελείται την περφόρμανς "Crushed Bitter" Oranges των Vaskos στο Pickle Bar.

Crushed Bitter Oranges
©ifa

Mέσα από την πολύμορφη πρακτική του και τις αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες του, το δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού. 

Tα νεράντζια, ή αλλιώς πικρά πορτοκάλια, είναι εσπεριδοειδή φρούτα με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία. Ενώ οπτικά θυμίζουν πορτοκάλι, έχουν μια διαφορετική, πικρή γεύση, που σχεδόν δεν τρώγονται. Πρέπει να τα βράσεις και να τα κάνεις γλυκό για να καταναλωθούν. Οι νεραντζιές είναι δέντρα πολύ διαδεδομένα στις γειτονιές της Αθήνας, είναι ανθεκτικές στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φροντίδα και νερό. Τα ώριμα νεράντζια πέφτουν στα πεζοδρόμια, σαπίζουν ή πατιούνται και συνθλίβονται κάτω από μπότες πεζών ή ρόδες αυτοκινήτων. Καμιά φορά χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις ως πρόχειρα πολεμοφόδια ενάντια στην αστυνομική καταστολή.

Τα συνθλιμμένα νεράντζια –μια ανάμνηση και εικόνα από τους δρόμους της Αθήνας αρκετά οικεία– είναι μια μεταφορά και ένα πολιτικό σχόλιο για την πόλη γύρω μας που αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα, ακολουθώντας τα κελεύσματα της ανάπτυξης, της τουριστικοποίησης, της βελτιστοποίησης και της εντατικοποίησης. Μια αναφορά στους σύγχρονους ρυθμούς κανονικότητας και ταυτόχρονα σε ένα κοινωνικό μοντέλο που προσπαθεί να εξαντλήσει το δυναμικό της πόλης, τις δομές της, τους ανθρώπους της.

Διαβάστε Επίσης

Το "Crushed Bitter Oranges" είναι μία ιστορία για τα πράγματα που τελειώνουν, για τα υλικά που καταναλώνονται, για τα εξαντλημένα αποθέματα και τις μειωμένες αντοχές. Όπως σημειώνουν οι Vaskos: "Σπαταλημένη μουσική και φώτα νέον μέσα στη μέρα. Όμως οι αγώνες και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται παρά τη ματαίωση, παρά την εξάντληση. Τα νεράντζια είναι πικρά, δεν τρώγονται, κείτονται στα πεζοδρόμια της πόλης συνθλιμμένα. Κατοικούν παρασιτικά κι εφήμερα. Μοιάζουν αστεία και ξεπερασμένα".

Σε επιμέλεια της Sabina Klemm και της Sanja Kojić Mladenov, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ "Evrovizion.Crossing Stories and Spaces" διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Περισσότερα για τους VASKOS

Οι Vaskos είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε το 2014 από τον Βασίλη Νούλα και τον Κώστα Τζημούλη. Στο έργο τους, οι Vaskos συνδυάζουν διάφορες τέχνες και δραστηριότητες, όπως την περφόρμανς, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική,  τηνκεραμική, τις εκδόσεις και την επιμέλεια εκθέσεων, εξερευνώντας με παιγνιώδη τρόπο καλλιτεχνικές, σεξουαλικές και εθνικές ταυτότητες. Οι Vaskos αντιμετωπίζουν την έννοια του "καλλιτεχνικού διδύμου" κυρίως ως μια σύγχρονη εικαστική ιδέα, μια συνειδητή επιλογή, η οποία προτείνει ως εναλλακτικό μοντέλο την καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνενοχή, δοκιμάζοντας τα όρια της παραδοσιακής ταυτότητας και της μοναδικότητας/μονάδας του καλλιτεχνικού υποκειμένου. Έργα των Vaskos παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Athens Photo Festival, στο EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο TRANSFORM! Queer Arts Festival στη Μασσαλία, στο Haus der Kulturen der Welt (HKW) στο Βερολίνο και στο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης Phenomenon στην Ανάφη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Evrovizion. Crossing Stories and Spaces

  • Μεικτά Μέσα

Η περιοδική έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε και του ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μία εκθεσιακή διερεύνηση της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο Γκαίτε θα παρουσιαστεί μία μικρότερη επιλογή έργων του πρότζεκτ, με τη συμμετοχή της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσαγκάρη, της Johanna Diehl και του Adnan Softić.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".