Το Φεστιβάλ Νάξου τιμά το έργο του Klaus Pfeiffer με την έκθεση "Τα φτερά του ίκαρου"

Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Τα φτερά του ίκαρου

Η έκθεση "Τα φτερά του ίκαρου", που εγκαινιάζεται στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξος στις 3 Ιουνίου, αποτελεί φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση. Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2023.

Ο Κλάους Φάιφερ επηρεάστηκε έντονα από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία και το μετέφερε στο έργο του αναμιγνύοντας γόνιμα τις βορειοευρωπαϊκές καταβολές του με τα τοπικά στοιχεία. Όχι μόνο την ελληνική μυθολογία που αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα του, αλλά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα και ιδιαίτερα την έγνοια για την προστασία και διατήρηση του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος.

Τα φτερά του ίκαρου

Τα μέσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τις επιρροές του μέσα από την τέχνη του, κυμαίνονται από τον κλασικό καμβά και το ναξιώτικο μάρμαρο, μέχρι τα πλαστικά απόβλητα από τον ποταμό της κοιλάδας της Ποταμιάς. Το εύρος του έργου του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, ακουαρέλες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις βιβλίων, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Τα φτερά του ίκαρου

Γοητευμένος από τον ελληνικό μύθο του Δαίδαλου και του γιου του Ίκαρου, ο καλλιτέχνης δουλεύει με το κλασικό μοτίβο των δύο που πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και εξερευνά την πτώση του Ίκαρου, του οποίου τα φτερά έλιωσαν όταν πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο. Στα σχέδιά του και στα γλυπτά του Ίκαρου – αλλά και σε άλλες μυθολογικές φιγούρες όπως ο Μινώταυρος - προσθέτει συχνά φτερά με ουράνιο τόξο και με μεγάλο άνοιγμα. Ο πολύχρωμος καμβάς σε συνδυασμό με την παρότρυνση του καλλιτέχνη "Μην σκοτώνεις το ουράνιο τόξο!" κάνει την ευθραυστότητα των φτερών να γίνεται ακατάλυτη. Έτσι ακόμα κι αν ο μύθος θέλει τον Ίκαρο να πέφτει στη θάλασσα, στα έργα του Φάιφερ ο Ίκαρος συνεχίζει να ζει σε πολύπλευρες απεικονίσεις. Το ίδιο κάνει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, του οποίου τη συναρπαστική ζωή και το έργο φιλοδοξεί να γιορτάσει αυτή η έκθεση.

Εγκαίνια: 3/6 (11 π.μ.-3 μ.μ.)

Info: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος | 4/6-8/10 | καθημ. εκτός Δευτέρα: 10 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
09/05/2024

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.