Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (24-30/4)

Μια αναδρομική έκθεση από τον Helmut Middendorf, περιβαλλοντικές αναγνώσεις στο Νιάρχος και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Helmut Middendorf. Early Paintings, Films and Works on paper, 1977-1988

Helmut Middendorf. Early Paintings, Films and Works on paper, 1977-1988

Τα ζωγραφικά έργα και σχέδια από το ’70 και ’80 που παρουσιάζει ο καταξιωμένος Helmut Middendorf εστιάζουν στην ανθρώπινη φύση, τη μουσική σκηνή, τη νυχτερινή ζωή και τους δρόμους στη γειτονιά του Kreuzberg στο Βερολίνο, όπου ο Middendorf ζούσε και εργαζόταν εκείνη την εποχή. Οι μεγάλης κλίμακας πίνακες έχουν έντονους σε αντίθεση, φωτεινούς και άγριους χρωματισμούς, μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποτυπώσει στον καμβά τις έντονες προσωπικές εμπειρίες που βίωσε. Ακόμη, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα ταινίες Super 8 από την ίδια περίοδο, συχνά με πρωταγωνιστή τον Middendorf στο στούντιο του στο Kreuzberg. Οι περισσότερες βασίζονται σε σύντομες αστείες ιστορίες και μιλούν για την τέχνη, την τηλεόραση, το Βερολίνο και το διαμέρισμα του καλλιτέχνη, τη λογοτεχνία και την πολιτική.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του Middendorf "Berlin SO 36 Revisited", από τον εκδοτικό οίκο Kerber Verlag. Η έκδοση περιέχει μια περιεκτική επιλογή από ζωγραφικά έργα και σχέδια του ‘70 και του ‘80, καθώς και άγνωστες μέχρι τώρα φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά ή παρουσιάζονται σε ένα νέο πλαίσιο. 

Εγκαίνια: 27/4 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου | 27/4-15/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ.: 12-6 μ.μ. Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Return to Sender

Return to Sender NEST
© Nikos Karanikolas

Μια μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση στήνεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από την αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST. Το πρότζεκτ αποτελεί μια συνεργασία του Νιάρχος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Extra Muros (εκτός των τειχών). Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση είναι ουσιαστικά ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων που είχαν καταλήξει σε αφρικανικές χωματερές από εύπορες χώρες της Δύσης. Στο ΚΠΙΣΝ, το έργο που παρουσιάζεται είναι φτιαγμένο από υφάσματα και ρούχα από την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία. Δημιουργείται ένα δυστοπικό περιβάλλον αποβλήτων που καταδεικνύει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Παγκόσμιο Βορρά.

Info: Εσπλανάδα ΚΠΙΣΝ | 26/4-30/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 – 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών

Demi Kaia Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών
Samuel Beckett, "Η Τελευταία Τριλογία"

O Georges Bataille, o Charles Bukowski, ο Gustave Flaubert, o Honoré de Balzac, o Μαρκήσιος de Sade, o Samuel Beckett, η Simone de Beauvoir, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Θωμάς Κοροβίνης, είναι μερικοί μόνο από τους συγγραφείς που συναντιούνται σε κάθε γωνιά του σπιτιού της Demi Kaia. Όμως η αγάπη της καλλιτέχνιδας για τα βιβλία δεν περιορίζεται στην ανάγνωση. Οι λέξεις την εμπνέουν να δημιουργεί εικόνες στις σελίδες των βιβλίων, τα οποία μεταμορφώνει σε ένα μοναδικό έργο. Πάνω από εξήντα βιβλία από την προσωπική της συλλογή παρουσιάζονται στην έκθεση και προσπαθούν να επικοινωνήσουν λέξεις, εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τη γυναίκα, την αγάπη για τα ζώα και τη μοναξιά. Συνδυαστικά παρουσιάζεται μια σειρά ζωγραφικών έργων και γλυπτών, καθώς και έργα από τα ξυσμένα χρωματιστά μολύβια που η Kaia χρησιμοποίησε για να μεταμορφώσει τα βιβλία της. Σημειώνεται ότι τα έργα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Εγκαίνια: 27/4 (6.30-9.30 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού | 27/4-13/5 | Ώρες λειτουργίας: 28/4, 2, 9, 11/5: 5.30-7.30 μ.μ., 29/4: 1-3 μ.μ., 4, 6/5: 1-3 μ.μ. & 5.30-7.30 μ.μ., 13/5: 1-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εκεί έχουμε βρεθεί

Εκεί έχουμε βρεθεί Κατερίνα Χρηστίδη

Η πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη μάς συστήνει σε αινιγματικούς, απροσπέλαστους χώρους. Σχέδια με κάρβουνο σε καμβά, σχέδια με τις καθημερινές εμπειρίες της καλλιτέχνιδας, σχέδια προετοιμασίας, "τηλεφωνικά σχέδια", λάδια σε καμβά και ένα έργο με τρισδιάστατες χάρτινες φιγούρες, αποκαλύπτουν εικόνες με επαναλαμβανόμενες φιγούρες που παίζουν με το υποσυνείδητο του θεατή, μπλέκοντας πραγματικότητα με φαντασία.

Εγκαίνια: 27/4 (6-9 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 27/4-18/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Evrovizion. Crossing Stories and Spaces

Evrovizion Crossing Stories and Spaces
Maria Tsagkari, This Is the Place Gentlemen!, human hair, wooden pole, Athens/GR, 2023. Photo: Courtesy of the artist

Η περιοδική έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε με το ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μία εκθεσιακή διερεύνηση της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη που εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο Γκαίτε θα παρουσιαστεί μία μικρότερη επιλογή έργων του πρότζεκτ, με τη συμμετοχή της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσαγκάρη, της Johanna Diehl και του Adnan Softić.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η καλλιτέχνιδα Ivana Ivković θα παρουσιάσει την περφόρμανς "Monument: The School of Athens", ενώ οι συμμετέχοντες στην ελληνική εκδοχή του πρότζεκτ θα συνομιλήσουν με το κοινό για τα έργα τους.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες του "Evrovizion": Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην έκθεση της Αθήνας: Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Ivana Ivković, Henrike Naumann, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Εγκαίνια: 28/4 (7 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 29/4-16/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 8 π.μ. - 10 μ.μ., Παρ.: 8 π..μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 8 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Soundscape Stories

Soundscape stories

5 χρόνια μετά την έκθεση τέχνης με τίτλο "Metal Illustration Art - An Exhibition", οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Πέτικας, Γιάννης Νάκος, Γιάννης Τούσσας και Μάνθος Στεργίου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους σε μια ομαδική έκθεση. Οι τέσσερις δημιουργοί προέρχονται από τον χώρο του digital art design και δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της metal και ροκ μουσικής, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως Megadeth, Myles Kennedy, Nightstalker, Morbid Angel, Septicflesh, Rotting Christ κ.α.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν βίντεο προβολές και ζωντανές εμφανίσεις από τους Loop Vertigo (29/4) και Moon Moth (30/4), ενώ θα παρουσιαστούν επίσης ανέκδοτα έργα από τους καλλιτέχνες.

Info: Nomads Athens | 29-30/4 | Ώρες λειτουργίας: 5-11.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πλαστική – Χαλκοχυτική

Πλαστική – Χαλκοχυτική

Το Εργαστήριο Γιάννη Παππά φιλοξενεί έργα πλαστικής σε κερί και έργα χυτευμένα σε μπρούτζο που δημιούργησαν οι φοιτητές του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Οι καλλιτέχνες εξερευνούν τη σχέση της πλαστικής και της χαλκοχυτικής κοιτώντας όχι μόνο τη σύγχρονη, αλλά και την ιστορική τους διάσταση. Τα έργα συνδιαλέγονται με εκείνα του σπουδαίου Γιάννη Παππά τονίζοντας τη διαχρονικότητα της τέχνης του Έλληνα γλύπτη.

Εγκαίνια: 27/4 (8 μ.μ.)

Info: Εργαστήριο Γιάννη Παππά | 28/4-30/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ., Κυρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κατερίνα Χρηστίδη. Εκεί έχουμε βρεθεί

  • Ζωγραφική

Η πρώτη μουσειακή έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη μάς συστήνει σε αινιγματικούς, απροσπέλαστους χώρους. Σχέδια με κάρβουνο σε καμβά, σχέδια με τις καθημερινές εμπειρίες της καλλιτέχνιδας, σχέδια προετοιμασίας, «τηλεφωνικά σχέδια», λάδια σε καμβά και ένα έργο με τρισδιάστατες χάρτινες φιγούρες, αποκαλύπτουν εικόνες με επαναλαμβανόμενες φιγούρες που παίζουν με το υποσυνείδητο του θεατή, μπλέκοντας πραγματικότητα με φαντασία.

Demi Kaia. Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών

  • Μεικτά Μέσα

O Georges Bataille, o Charles Bukowski, ο Gustave Flaubert, o Honoré de Balzac, o Μαρκήσιος de Sade, o Samuel Beckett, η Simone de Beauvoir, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Θωμάς Κοροβίνης, είναι μερικοί μόνο από τους συγγραφείς που συναντιούνται σε κάθε γωνιά του σπιτιού της Demi Kaia. Όμως η αγάπη της καλλιτέχνιδας για τα βιβλία δεν πειορίζεται στην ανάγνωση. Οι λέξεις την εμπνέουν να δημιουργεί εικόνες στις σελίδες των βιβλίων, τα οποία μεταμορφώνει σε ένα μοναδικό έργο. Πάνω από εξήντα βιβλία από την προσωπική της συλλογή παρουσιάζονται στην έκθεση και προσπαθούν να επικοινωνήσουν λέξεις, εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τη γυναίκα, την αγάπη για τα ζώα και τη μοναξιά. Συνδυαστικά παρουσιάζεται μια σειρά ζωγραφικών έργων και γλυπτών, καθώς και έργα από τα ξυσμένα χρωματιστά μολύβια που η Kaia χρησιμοποίησε για να μεταμορφώσει τα βιβλία της. Σημειώνεται ότι τα έργα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Soundscape Stories

  • Μεικτά Μέσα

5 χρόνια μετά την έκθεση τέχνης με τίτλο «Metal Illustration Art - An Exhibition», οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Πέτικας, Γιάννης Νάκος, Γιάννης Τούσσας και Μάνθος Στεργίου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους σε μια ομαδική έκθεση. Οι τέσσερις δημιουργοί προέρχονται από τον χώρο του digital art design και δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της metal και ροκ μουσικής, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως Megadeth, Myles Kennedy, Nightstalker, Morbid Angel, Septicflesh, Rotting Christ κ.α.

NEST. Return to Sender

  • Εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση στήνεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από την αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST. Το πρότζεκτ αποτελεί μια συνεργασία του Νιάρχος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Extra Muros (εκτός των τειχών). Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση είναι ουσιαστικά ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων που είχαν καταλήξει σε αφρικανικές χωματερές από εύπορες χώρες της Δύσης. Στο ΚΠΙΣΝ, το έργο που παρουσιάζεται είναι φτιαγμένο από υφάσματα και ρούχα από την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία. Δημιουργείται ένα δυστοπικό περιβάλλον αποβλήτων που καταδεικνύει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Παγκόσμιο Βορρά.

Evrovizion. Crossing Stories and Spaces

  • Μεικτά Μέσα

Η περιοδική έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία του Ινστιτούτου Γκαίτε και του ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μία εκθεσιακή διερεύνηση της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο Γκαίτε θα παρουσιαστεί μία μικρότερη επιλογή έργων του πρότζεκτ, με τη συμμετοχή της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσαγκάρη, της Johanna Diehl και του Adnan Softić.

Πλαστική – Χαλκοχυτική

  • Μεικτά Μέσα

Το Εργαστήριο Γιάννη Παππά φιλοξενεί έργα πλαστικής σε κερί και έργα χυτευμένα σε μπρούτζο που δημιούργησαν οι φοιτητές του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Οι καλλιτέχνες εξερευνούν τη σχέση της πλαστικής και της χαλκοχυτικής κοιτώντας όχι μόνο τη σύγχρονη, αλλά και την ιστορική τους διάσταση. Τα έργα συνδιαλέγονται με εκείνα του σπουδαίου Γιάννη Παππά τονίζοντας τη διαχρονικότητα της τέχνης του Έλληνα γλύπτη.

Helmut Middendorf. Early Paintings, Films and Works on paper, 1977-1988

  • Μεικτά Μέσα

Τα ζωγραφικά έργα και σχέδια από το ’70 και ’80 που παρουσιάζει ο καταξιωμένος Helmut Middendorf εστιάζουν στην ανθρώπινη φύση, τη μουσική σκηνή, τη νυχτερινή ζωή και τους δρόμους στη γειτονιά του Kreuzberg στο Βερολίνο, όπου ο Middendorf ζούσε και εργαζόταν εκείνη την εποχή. Οι μεγάλης κλίμακας πίνακες έχουν έντονους σε αντίθεση, φωτεινούς και άγριους χρωματισμούς, μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποτυπώσει στον καμβά τις έντονες προσωπικές εμπειρίες που βίωσε. Ακόμη, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα ταινίες Super 8 από την ίδια περίοδο, συχνά με πρωταγωνιστή τον Middendorf στο στούντιο του στο Kreuzberg. Οι περισσότερες βασίζονται σε σύντομες αστείες ιστορίες και μιλούν για την τέχνη, την τηλεόραση, το Βερολίνο και το διαμέρισμα του καλλιτέχνη, τη λογοτεχνία και την πολιτική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.