Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

MOMus

Τέσσερα χρόνια μετά τον αλήστου μνήμης άγονο διαγωνισμό για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ), ο διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν. Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο, η επιτροπή έχει καταλήξει στην πρότασή της και, μετά τον σχετικό χρόνο που δίνεται για ενστάσεις, αναμένουμε την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου μες στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με όσα μας λέει το ρεπορτάζ μας, οι off the record συζητήσεις, αλλά και οι ανακοινώσεις των δύο μελών της επιτροπής αξιολόγησης που παραιτήθηκαν πριν από λίγο καιρό (προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με το αν η συνέχεια της διαδικασίας με την υπόλοιπη επιτροπή θα ήταν νόμιμη), υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τη νομοθεσία για τους διαγωνισμούς αυτούς, τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα αν θέλουμε να έχουμε αξιοπρεπείς διαγωνισμούς στο μέλλον.

Ήδη από το 2019, όταν ο διαγωνισμός για το ΕΜΣΤ είχε κηρυχτεί άγονος –ενώ στους υποψήφιους περιλαμβάνονταν και οι δύο προηγούμενες διευθύντριές του!–, αποκαλύφθηκε το προβληματικό πλαίσιο των αντίστοιχων διαγωνισμών, οι περιορισμοί της διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για τη συγκεκριμένη θέση και η ανάγκη να αναληφθεί δράση σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της διαδικασίας με βάση (και) τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά, τα προβλήματα παραμένουν και στιγματίζουν τους σχετικούς διαγωνισμούς, πλήττοντας ταυτόχρονα τις όποιες προσπάθειες γίνονται, του Υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβανομένου, για την κατοχύρωση της επαγγελματικοποίησης του πεδίου της σύγχρονης τέχνης γενικότερα. 

Bienale MOMUS
© Στέφανος Τσακίρης

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούνται οι θέσεις ευθύνης και οι ξένες γλώσσες και, κατά δεύτερον, τα υπόλοιπα πτυχία και δραστηριότητες. Σε μια χώρα με τόσο λίγα σχετικά ιδρύματα, η νομοθεσία για τις θέσεις ευθύνης φέρνει σε μειονεκτική θέση τους σημαντικότερους freelance επιμελητές έναντι εκείνων που δουλεύουν στα λιγοστά μουσεία. Η αξιολόγηση καταντά σε μεγάλο βαθμό μια "ρομποτική" διαδικασία, που θα μπορούσε να γίνεται κι από… αλγόριθμο, αφού η συνέντευξη, το όραμα των υποψηφίων για το μουσείο, αλλά και σημαντικές, σύμφωνα με διεθνή κριτήρια, επιμέλειες, θέσεις ευθύνης και δημοσιεύσεις υποβαθμίζονται σε σχέση με μικρότερης σημασίας εγχώριες δράσεις και άρθρα. Όταν κάποιες από τις σημαντικότερες επιμελήτριες που έχουμε στην Ελλάδα δεν πληρούν τα κριτήρια, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάτι που εξηγεί και τις τόσο λίγες συμμετοχές, ενώ στο μέλλον, αν δεν αλλάξει κάτι, θα αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις αιτήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρουν τα μέλη που παραιτήθηκαν στην επιστολή τους οι παράδοξες διατάξεις περί γλωσσομάθειας και η ιδιάζουσα μοριοδότηση που προβλέπεται περί Θέσεων Ευθύνης είχαν ως αποτέλεσμα μία μόνο νόμιμη υποψηφιότητα και για τα δύο μουσεία και μάλιστα το ίδιο πρόσωπο (να θυμίσουμε ότι την ίδια στιγμή τρέχει διαγωνισμός για Διευθυντή/Διευθύντριας του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, ο οποίος φαίνεται να έχει παγώσει). Αντίστοιχες παρατηρήσεις εντόπισαν και μέλη της επιτροπής που παρέμειναν ως τέλος, θέλοντας παρόλα αυτά να υποστηρίξουν καταρχήν τη διαδικασία των διαγωνισμών, ειδικότερα μια που η επιτροπή έχει δουλέψει μήνες γι αυτήν. Διαφορετικά φαίνεται ότι οι αναθέσεις θα είναι η μόνη λύση κάτι που αποτελεί υπαναχώρηση σε μια εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον πιο δημοκρατική και διαφανή διαδικασία όπως είναι οι διαγωνισμοί, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας για αντίστοιχες θέσεις θα έπρεπε στο μέλλον να είναι και διεθνείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα στο μέλλον. 

Για να γίνουν πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστικά τα μουσεία και να συμμετέχουν στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να φτιαχτεί ένα περιβάλλον που δεν θα βάζει τρικλοποδιές σε νέους ή καταξιωμένους επαγγελματίες, αλλά θα θωρακίζει και τον επαγγελματισμό των δρώντων στη σύγχρονη τέχνη γενικότερα. Ειδικοί υπάρχουν, πρέπει να αναγνωριστούν και να τους δοθεί το βήμα να παραμείνουν επαγγελματίες.       

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.