Τελευταίο κάλεσμα για δυο εκθέσεις του ΜΙΕΤ

Μια πολυμεσική και μια φωτογραφική έκθεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται στο τέλος τους, γιορτάζοντας με τιμή τα 60 χρόνια ΜΙΕΤ.

60 χρόνια μιετ © The Benaki Museum / Ανδρέας Σχοινάς

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων λειτουργίας του, οργάνωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δυο εκθέσεις και μας καλεί τώρα σε μια τελευταία ευκαιρία επίσκεψης. Η εικαστική έκθεση "60 χρόνια ΜΙΕΤ- Αναγνώσεις μιας συλλογής" και η φωτογραφική έκθεση "Έβρος. Η ζωή στις όχθες" φτάνουν στο τέλος τους την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη.

60 χρόνια ΜΙΕΤ-Αναγνώσεις μιας συλλογής (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα), έως 25/04


60 χρόνια ΜΙΕΤ
© Μουσείο Μπενάκη / Ανδρέας Σχοινάς

Η έκθεση φωτίζει έξι δεκαετίες ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από τα έργα του ΜΙΕΤ, προτείνοντας μια ουσιαστική ανάγνωση της τέχνης του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή που συγκροτήθηκε σταδιακά, αλλά πάντοτε με σαφή επίγνωση του ιστορικού της ρόλου. Φέρνοντας στο προσκήνιο σπάνια εκθέματα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής, προσφέρει μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς από κοντά, αναδεικνύοντας τη διαδρομή της νεοελληνικής τέχνης. Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 25 Απριλίου, 14:00-15:00, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή περιήγηση στην καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ιωάννου, με οδηγό τον γιο του, εικαστικό Δημήτρη Ιωάννου. Θα έχουμε την ευκαιρία για μια ουσιαστική επανεκτίμηση του έργου του, δίνοντας έμφαση στη σχέση του με την εποχή του, την πολιτική συγκυρία και τη διαρκή αναζήτηση μιας προσωπικής εικαστικής φωνής.

  • Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00 
  • Τιμές εισιτηρίων: €9, €7 
  • Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Έβρος. Η ζωή στις όχθες (Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Θεσσαλονίκη), έως 24/04 

Έβρος. Η ζωή στις όχθες
Αντώνης Πασβάντης

Μια δεκαετής φωτογραφική εργασία του Αντώνη Πασβάντη, που αποτυπώνει την ανθρωπογεωγραφία του Έβρου: τη συνύπαρξη θρησκευτικών κοινοτήτων, τα έθιμα και την καθημερινότητα των ανθρώπων του μόχθου, αλλά και την οδυνηρή πραγματικότητα των μεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Στο μεταίχμιο καλλιτεχνικού έργου και ιστορικού ντοκουμέντου, ο φωτογράφος αποκαλύπτει το άγνωστο πρόσωπο μιας κρίσιμης περιοχής της ελληνικής επικράτειας, όπου η ομορφιά και η αντιξοότητα συνυπάρχουν.

  • Επιμέλεια: Στράτος Καλαφάτης
  • Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ/Τσιμισκή 11
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-17:30
  • Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Erieta Attali φωτογραφίζει το Αιγαίο σαν ένα "Αρχιπέλαγος Μνήμης"

Από τα αρχαία θραύσματα και τα μωσαϊκά μέχρι το φως και τη θάλασσα, η διεθνής φωτογράφος μεταμορφώνει το τοπίο των Κυκλάδων σε μια εντυπωσιακή έκθεση που απλώνεται από τη Μύκονο έως τη Δήλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2026

Η Ντούα Λίπα προτείνει Μαλαφέκα και εμείς (ξανα)διαβάζουμε το "Deepfake"

Η ποπ σταρ aka bookstagrammer προτείνει την αγγλική έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες για τις φετινές διακοπές!

Μια έκθεση στη Μάρπησσα της Πάρου αναδεικνύει θηλυκές ιστορίες που εμπνέουν

Η εικαστική έκθεση "ΒΕΡΑΕΛΙΑΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑΦΡΑΝΚΛΗ" φιλοξενείται για ένα τριήμερο στο νησί στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα".

Ένα αφιέρωμα στον αφηγητή της ιαπωνικής σιωπής, Λευκάδιο Χερν

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας.

Ποιοι είναι οι 4 ξένοι συγγραφείς που έρχονται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο;

Βγάλτε ημερολόγια και σημειώστε ημερομηνίες, γιατί ο Σεπτέμβριος έρχεται δυναμικά με αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις!

Τι μπορεί να συμβεί όταν η γη ενός τόπου πέσει στα χέρια ενός καλλιτέχνη;

Πετρώματα και γαίες της Σερίφου γίνονται τέχνη στα χέρια δεκάδων καλλιτεχνών, στο νέο εικαστικό κύκλο "GeoChromia – From Earth to Color" που φέρνει τη γεωλογία του νησιού στο προσκήνιο.

16 ιστορίες υποδόριου χιούμορ στο "O vegan κρεοπώλης"

Το συγγραφικό ντεμπούτο του Γιάννη Χάιτα καταπιάνεται με σύγχρονες προκλήσεις και ζητήματα, δοσμένες με μια μικρή δόση χιούμορ.