Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Μουσείο Φιλελληνισμού

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του και να μάθετε όλο το παρασκήνιο του Φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση μέχρι την Επανάσταση του 1821, καθώς και τη σημασία του για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Το μουσείο θα δεχθεί δωρεάν όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων.

Το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ζησιμοπούλου και οι συλλογές του παρουσιάζονται σε 4 ορόφους: Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην αρχαιολατρία και την υιοθέτηση της κλασικής παιδείας από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα.

Μουσείο Φιλελληνισμού

Στον όροφο έχει τοποθετηθεί το πρωτότυπο της σανδαλιζόμενης Νίκης, έργο του γλύπτη Βρούτου του 1900, στο οποίο θα στηριχθεί η Νίκη που θα δεσπόζει στο μνημείο των Φιλελλήνων που ετοιμάζει η ΕΕΦ επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Δίπλα από το γλυπτό της Νίκης έχουν τοποθετηθεί δύο πίνακες με τα ονόματα 1500 εμβληματικών Φιλελλήνων, την μνήμη και το έργο των οποίων τιμά το Μουσείο. 

Μουσείο Φιλελληνισμού

Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην εξιδανικευμένη Ελλάδα, όπως την είδαν και την προέβαλαν οι Φιλέλληνες καλλιτέχνες. Η τέχνη αυτή αποδεικνύει τα αισθήματα θαυμασμού και αγάπης των Φιλελλήνων έναντι της Ελλάδας και της Ελληνικής παιδείας.

Μουσείο Φιλελληνισμού

Ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στον φιλελληνισμό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, και την συνεισφορά των Φιλελλήνων στο αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος, κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού.

Μουσείο Φιλελληνισμού

Ο τέταρτος όροφος παρουσιάζει τις σχέσεις που είχε η Αμερικανική με την Ελληνική Επανάσταση, προβάλει τα πορτραίτα και την δράση σημαντικών Αμερικανών Φιλελλήνων. Ακόμη προβάλει την επίπτωση που είχε η Ελληνική Επανάσταση στον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος καταγράφεται η επίδραση που είχε ο Ελληνικός πολιτισμός και η Αθηναϊκή δημοκρατία στο πολιτικό σύστημα και την αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ.

Δηλώσεις συμμετοχής: info@phmus.org, 6974750361 | Ώρα έναρξης: 12 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Από την αρχιτεκτονική στο βίωμα: Η νέα έκθεση για την έννοια της κατοίκησης στο Chili Art Gallery

"Οι κατοικίες του Εαυτού" του Πάρη Καπράλου, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, εξετάζουν την κατοίκηση ως ψυχολογική, υπαρξιακή και συμβολική διεργασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

"Belly of the Fish": Αναζητώντας την εξέλιξη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο σουρεαλισμό

Η Βαλεντίνα Μπαρτολίνι χρησιμοποιεί βιβλικές εικόνες για να χαρτογραφήσει διαδικασίες ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ "Από χώμα και νερό"

Παλιοί, αλλά και νεότεροι επαγγελματίες τρίτης γενιάς, μοιράζονται την σκέψη τους γύρω από την κεραμική και το μέλλον του επαγγέλματος.

"Μετα-Διαδρομές": Νέα έκθεση και βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη

Ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη θεωρία και τη γεωπολιτική σκέψη.

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.

Ο έξαλλος χορός της Bella Baxter γεννά τα "ScreenShots" της Μάτως Ιωαννίδου

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου, εμπνευσμένη από το Poor Things του Λάνθιμου, παρουσιάζεται στο Art Project Space.