Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στο Christmas Theater

Ο καλλιτέχνης μάς ταξιδεύει από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του 70 και στην Νέα Υόρκη του 80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της “Καραντίνας” του 2020.

Γιώργος Σταθόπουλος

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο κοινό η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου με τίτλο "101 1970 - 2022". Ο τίτλος εξηγεί, μια συλλογή από 101 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Μέσα στη διαδρομή αυτήν που επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος ο θεατής θα βιώσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιέρωσαν την εικαστική ταυτότητα του Γιώργου Σταθόπουλου. Από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του 70 και  στην Νέα Υόρκη του 80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της "Καραντίνας” του 2020.

Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Κεφάλι με φεγγάρι, 2000
Κεφάλι με φεγγάρι, 2000
Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Κοπέλα με βιολί, 2003
Κοπέλα με βιολί, 2003

Ο Γιώργος Μυλωνάς έγραψε πρόσφατα για της πόλεις του Σταθόπουλου τα εξής: "Το προσφιλές στον ζωγράφο σκηνικό της πόλης εμφανίζεται αρκετά πίσω στη διαδρομή του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχημάτιζε σπίτια ως μορφές, λες και προσπαθούσε να ανασύρει από τα ριζώματα της πόλης την ανθρώπινη διάσταση∙ να δώσει πρόσωπο στο απρόσωπο αστικό τοπίο. Στην πόλη μοιάζει ν’ αποζητά ένα νήμα που ξετυλίγει την Ιστορία, αποκαλύπτει τη συνέχειά της. Ένα πολεμικό αεροσκάφος προβάλλει απειλητικό, προδίδοντας το γύρισμα της εποχής και της κινδύνους που ελλοχεύει. Κι εκεί, της, ο έρωτας κυριαρχεί, όχι με διάθεση ηδονοβλεπτική αλλά συν-κρατεί. Το ζευγάρι πρωταγωνιστεί στο κέντρο κι αποκτά διάσταση ως το "θέμα" της πόλης, ως μια ουσία συγκολλητική που αρμοδένει τα κτίσματα. Ο έρωτας είναι το νήμα στον χρόνο που υπερβαίνει την καθημερινότητα κι ανυψώνει την πόλη πέρα από τον αισθητό κόσμο, σε μια ου-τοπία".

Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Όνειρο, 1976
Όνειρο, 1976
Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Νέα Υόρκη, 1985
Νέα Υόρκη, 1985

Φιγούρες αφαιρετικές, που το χρώμα έρχεται να δώσει την ματιά του Σταθόπουλου, την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει την δουλειά και την σκέψη του. Τα θέματα ανθρώπινα, η μουσική, ο έρωτας, η δημιουργία, ο πόλεμος. Και σε αυτήν την έκθεση ο θεατής μπορεί να δει τη " Κοπέλα της Μαριούπολης” ένα έργο που βγήκε μέσα από της φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί της οι κοπέλες, οι νέοι, τα πουλιά και τα όνειρα της πίνακες του Σταθόπουλου δημιουργούν μια αρμονική, πολύχρωμη και φωτεινή παράσταση που παίζεται για πενήντα χρόνια μέσα από το ατελιέ της Γούβας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ορέστης Σταθόπουλος, Γιώργος Σταθόπουλος

Εγκαίνια: 20/1 (7 μ.μ.)

Info: Christmas Theater | από 20/1 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/07/2024

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.

Η Έρση Σωτηροπούλου βραβεύεται από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Ανοίγει αύριο η ιστορική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

10 εκθέσεις που θα μας απαλλάξουν από τον καύσωνα

Μια λίστα με τις ωραιότερες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε στην πόλη για να αποδράσετε από την αφόρητη ζέστη.