Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στο Christmas Theater

Ο καλλιτέχνης μάς ταξιδεύει από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του 70 και στην Νέα Υόρκη του 80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της “Καραντίνας” του 2020.

Γιώργος Σταθόπουλος

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο κοινό η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου με τίτλο "101 1970 - 2022". Ο τίτλος εξηγεί, μια συλλογή από 101 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Μέσα στη διαδρομή αυτήν που επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος ο θεατής θα βιώσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιέρωσαν την εικαστική ταυτότητα του Γιώργου Σταθόπουλου. Από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του 70 και  στην Νέα Υόρκη του 80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της "Καραντίνας” του 2020.

Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Κεφάλι με φεγγάρι, 2000
Κεφάλι με φεγγάρι, 2000
Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Κοπέλα με βιολί, 2003
Κοπέλα με βιολί, 2003

Ο Γιώργος Μυλωνάς έγραψε πρόσφατα για της πόλεις του Σταθόπουλου τα εξής: "Το προσφιλές στον ζωγράφο σκηνικό της πόλης εμφανίζεται αρκετά πίσω στη διαδρομή του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχημάτιζε σπίτια ως μορφές, λες και προσπαθούσε να ανασύρει από τα ριζώματα της πόλης την ανθρώπινη διάσταση∙ να δώσει πρόσωπο στο απρόσωπο αστικό τοπίο. Στην πόλη μοιάζει ν’ αποζητά ένα νήμα που ξετυλίγει την Ιστορία, αποκαλύπτει τη συνέχειά της. Ένα πολεμικό αεροσκάφος προβάλλει απειλητικό, προδίδοντας το γύρισμα της εποχής και της κινδύνους που ελλοχεύει. Κι εκεί, της, ο έρωτας κυριαρχεί, όχι με διάθεση ηδονοβλεπτική αλλά συν-κρατεί. Το ζευγάρι πρωταγωνιστεί στο κέντρο κι αποκτά διάσταση ως το "θέμα" της πόλης, ως μια ουσία συγκολλητική που αρμοδένει τα κτίσματα. Ο έρωτας είναι το νήμα στον χρόνο που υπερβαίνει την καθημερινότητα κι ανυψώνει την πόλη πέρα από τον αισθητό κόσμο, σε μια ου-τοπία".

Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Όνειρο, 1976
Όνειρο, 1976
Γιώργος Σταθόπουλος 101 1970 - 2022, Νέα Υόρκη, 1985
Νέα Υόρκη, 1985

Φιγούρες αφαιρετικές, που το χρώμα έρχεται να δώσει την ματιά του Σταθόπουλου, την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει την δουλειά και την σκέψη του. Τα θέματα ανθρώπινα, η μουσική, ο έρωτας, η δημιουργία, ο πόλεμος. Και σε αυτήν την έκθεση ο θεατής μπορεί να δει τη " Κοπέλα της Μαριούπολης” ένα έργο που βγήκε μέσα από της φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί της οι κοπέλες, οι νέοι, τα πουλιά και τα όνειρα της πίνακες του Σταθόπουλου δημιουργούν μια αρμονική, πολύχρωμη και φωτεινή παράσταση που παίζεται για πενήντα χρόνια μέσα από το ατελιέ της Γούβας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ορέστης Σταθόπουλος, Γιώργος Σταθόπουλος

Εγκαίνια: 20/1 (7 μ.μ.)

Info: Christmas Theater | από 20/1 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.