Τα μουσεία του μέλλοντος έχουν ηθική και συν-αισθήματα

Τα μουσεία, αρχαιολογικά και σύγχρονα, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν τόσο στην ευημερία των πολιτών όσο και, προφανώς, στον τουρισμό και την εικόνα της χώρας.

Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σχεδιο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τα γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.
   

Κι ενώ το περίπλοκο θέμα της επιστροφής των ελγινείων μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο απασχόλησε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μας επιφύλασσε μια άλλη είδηση-καλωσόρισμα για τη νέα (εκλογική) χρονιά. Το φωτορεαλιστικό σκίτσο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της διασύνδεσής του με το Ακροπόλ με τη βαριά υπογραφή των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., το οποίο επέλεξε η διεθνής επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό από το υπουργείο, υπόσχεται να φέρει νέο αέρα στην περιοχή του Μουσείου. Στα πέριξ της λεωφόρου Πατησίων, άλλωστε, μπορείς να δεις ήδη τα (επενδυτικά) σημάδια –θέατρα, εστιατόρια, μπαρ και hubs– που προοιωνίζονται ένα νέο μέλλον.

Πολλά θα ειπωθούν για τη μελέτη αυτή καθαυτή και τη σχέση της με το υπάρχον κτίριο, σε μια εποχή που οι "αθόρυβες" ανακαινίσεις έναντι των μεταμοντέρνων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων-statements άλλων εποχών κερδίζουν έδαφος διεθνώς, σίγουρα πάντως ένα αρχιτεκτονικό ξεσκόνισμα του περιβάλλοντος χώρου θα ανοίξει νέους δρόμους για το εμβληματικότερο μουσείο της πόλης και την ευρύτερη γειτονιά του. 

Τα μουσεία, αρχαιολογικά και σύγχρονα, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν τόσο στην ευημερία των πολιτών όσο και, προφανώς, στον τουρισμό και την εικόνα της χώρας. Το 2022 μας αποχαιρέτησε με τα εγκαίνια του πολλά υποσχόμενου Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στη Βεργίνα, το οποίο, με εικαστική και εννοιολογική θα έλεγε κανείς μουσειολογική προσέγγιση, φαίνεται να διηγείται μια ποικιλοτρόπως παραγνωρισμένη ιστορία και να σε προκαλεί να συνδεθείς μαζί της με έναν φρέσκο, συν-αισθηματικό τρόπο. Το βάζουμε στα οπωσδήποτε για επίσκεψη και ελπίζουμε να αναδειχθεί με το κατάλληλο marketing σε προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, όπως τα αντίστοιχα μουσεία ανά τον κόσμο που προβάλλονται διεθνώς ως λόγος να επισκεφτείς έναν τόπο. 

Μουσείο Αιγών
© aigai.gr
Πολυκεντρικό Μουσείου Αιγών

Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία του σήμερα οφείλουν, όπως επιβεβαιώνει και ο νέος ορισμός των μουσείων που πρότεινε ύστερα από 50 χρόνια το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), να προάγουν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα, να λειτουργούν και να επικοινωνούν ηθικά, με επαγγελματισμό και με τη συμμετοχή κοινοτήτων, προσφέροντας εμπειρίες-ευκαιρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων. Φυσικά, υπάρχουν παραδείγματα (και) δημόσιων ελληνικών μουσείων που με διαφορετικούς τρόπους έχουν εδώ και χρόνια παράγει σημαντικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση, όχι πάντα με τους ανάλογους πόρους και αναγνώριση. Οπότε είναι σημαντικό που η σχετική συζήτηση αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα, που η πολιτεία επενδύει, ακόμη και επικοινωνιακά, στα μουσεία και τις πινακοθήκες, και δίνει τα κατάλληλα κονδύλια για να υποστηριχθούν ορισμένα από αυτά και να μπορούμε να έχουμε μουσεία talk of the town όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Διαβάστε Επίσης

Τα στοιχήματα είναι πολλά, από την ίδια τη μουσειολογική αφήγηση, τις δράσεις, την εξωστρέφεια μέχρι τα πωλητήρια, τα (ανύπαρκτα ακόμη επί της ουσίας) εστιατόρια, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την ψυχαγωγία. Ελπίζουμε η αρχή που φαίνεται να έχει γίνει να μην εξαντληθεί σε κινήσεις βιτρίνας και εντυπωσιασμού, όσο αναγκαίες κι αν είναι αυτές, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για να υποστηριχθούν όσο περισσότερες αξιόλογες προσπάθειες γίνονται συχνά με προσωπικό κόπο και μεράκι αρχαιολόγων και εργαζομένων. Αν τα μουσεία μπορούν να παίξουν όντως έναν κομβικό ρόλο στο μέλλον, τόσο σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας όσο και ανάπτυξης, πού αλλού μπορεί να γίνει αυτό αν όχι εδώ; 

Διαβάστε Επίσης

 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.