Νέος ορισμός για τα μουσεία αντανακλά τον ρόλο των χώρων τέχνης στη σημερινή εποχή

Στην Πράγα αποφασίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων η νέα ερμηνεία για το μουσείο, με ομόφωνη ψήφο (92% υπέρ).

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης © Shutterstock

50 χρόνια μετά τη διασαφήνισή του, ο ορισμός του τι είναι ένα μουσείο έχει αλλάξει για πρώτη φορά, μετά από ομόφωνη ψήφο των μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Icom) στην Πράγα.

Εκπροσώποι σε πάνω από 500 μουσεία παγκοσμίως ψήφισαν για την έγκριση του νέου ορισμού στο  Icom Extraordinary General Assembly στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, με 92% να ψηφίζουν υπέρ του. Για πρώτη φορά, ο ορισμός περιλαμβάνει έννοιες όπως "περιεκτικότητα", "προσβασιμότητα", "βιωσιμότητα" και "ηθική".

Ο πρόεδρος του Icom, Albert Garlandi, τόνισε ότι ο νέος ορισμός ήταν "κοινό έδαφος για όλα τα μουσεία σε όλο τον κόσμο". Όπως είπε στο The Art Newspaper: "ο νέος ορισμός συμβαδίζει με μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που αφορούν τον ρόλο των μουσείων σήμερα. Έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε. Νομίζω ότι αυτή η νέα απόφαση θα βελτιώσει τον ρόλο των μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος ορισμός έχει ως εξής:

Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλική και άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, με επαγγελματισμό και με τη συμμετοχή κοινοτήτων, προσφέροντας διάφορες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων.

Πηγή: The Art Newspaper

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής ομαδική έκθεση φωτογραφίας από τη Moments Collective

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις βραβευμένες φωτογραφίες του πρώτου παγκόσμιου διαγωνισμού που διενήργησε η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2024

"Tales of the Green Heart": Μια πολυμεσική εγκατάσταση γεμάτη από τεκμήρια φυσικών καταστροφών

Ο Αναστάσης Παναγής Μελέτης επιλέγει να ασχοληθεί με το πράσινο χρώμα, εστιάζοντας στους αρχαίους μύθους που σχετίζονται με τη φύση.

Νέο Μουσείο ΟΤΕ θα εγκαινιαστεί σύντομα στο κέντρο της Αθήνας

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε την αναδιαμόρφωση του ιστορικού κτιρίου στην Πατησίων για τη στέγαση του νέου μουσείου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/5-2/6)

Αφιέρωμα σε μια κορυφαία φωτογράφο, η νέα έκθεση του ΝΕΟΝ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Στη νέα του ζωγραφική έκθεση, ο Ηλίας Καφούρος γίνεται ένας "Impersonal Trainer"

Ο Έλληνας εικαστικός συνεχίζει τη συνεργασία του με την γκαλερί Dio Horia και παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024 διερευνά το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη θεματική "Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;".

Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.