Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Lifescpapes

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος σκιαγραφεί στιγμιότυπα του "ευ ζην". Η έκθεση με τα "Lifescapes" του καλλιτέχνη παρουσιάζεται στο "Μετς Κέντρο Τεχνών" από τις 20 Δεκεμβρίου (7 μ.μ-10 μ.μ) έως τις 14 Ιανουαρίου, σε επιμέλεια της εικαστικού και ιστορικού τέχνης Νιόβης Κρητικού.

Lifescapes

Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στη δουλειά του εικαστικού. Ταυτόχρονα όμως, κρύβεται περίτεχνα στο έργο και μετατρέπεται σε λατρευτικό είδωλο, ειδώλιο, θεός ή κριτής. Παρατηρώντας με προσοχή το φορμαλιστικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια του καμβά, διαφαίνονται αποτυπώματα δράσης που χορογραφήθηκαν με ρυθμό καρδιοανταποκριτή. Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική "dripping" του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις.

Lifescapes

Η γραφή του είναι χειρωνομιακή και γεμάτη ένταση που προκύπτει από το προσωπικό βίωμα και την κοινωνική συναναστροφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα ρυθμικό παιχνίδι που κρύβει μέσα του έννοιες του τυχαίου και του λάθους. Κομβικό ρόλο στην απώτερη δουλειά αποτελεί η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat. Ο Βαγγελάτος, μάς προσκαλεί σε ένα περιβάλλον οικειότητας, καθώς μέλημά του είναι να καταγράψει τις μεγάλες αυθόρμητες αλήθειες της μεταβολής, της μετάλλαξης και της παραμόρφωσης της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το συναντήσαμε στους πατέρες των μεγάλων κινημάτων.

Lifescapes

Η χρωματική παλέτα των έργων κινείται μεταξύ παλ αποχρώσεων και το φάσμα του λευκού – μαύρου. Με στοιχεία που παραπέμπουν σε χρωματισμούς τοπίων που ανατέλλουν ή δύουν, μας μεταφέρει σε περίτεχνες μορφές που ζουν στο φαντασιακό. Οι φόρμες του αναδύουν την ουσία των μορφών που απεικονίζουν, με σχεδόν συμβολικό τρόπο και σοφία. Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους "Fauve". Μέσα από κράμα χρωματισμών και γλωσσικών αναφορών μας εντάσσει στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, σχολιάζοντας περίτεχνα την κουλτούρα της εποχής. Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γίνεται ένας εκ των προτέρων κοινωνικός ανταποκριτής συναισθημάτων και κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών. Βασικό του μέλημα είναι να δημιουργήσει με τον ορό της αλήθειας, να διατηρήσει την ένταση των συναισθημάτων που προκύπτουν από την κοινωνική συναναστροφή και να αιχμαλωτίσει την λήθη σε ένα γεμάτο ένταση, ζωγραφικό αποτέλεσμα. Στην ερώτηση "Ποια είναι η ουσία που διέπει τον ίδιο τον άνθρωπο;" Η απάντηση του βρίσκεται μεταξύ του διονυσιακού και του απολλώνιου.

Info: Μετς Κέντρο Τεχνών | 20/12/22-14/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 5-8.30 μ.μ., Σαβ., Τετ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών

Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Ακρόπολη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.