"Love Solidarity Death (L.S.D)": Οι ανατρεπτικοί The Callas γεμίζουν ψυχεδέλεια τη Στέγη

Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, catwalk, συναυλίες και προβολές ταινιών της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας στο -1 της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

L.S.D. capes, hand woven wearable tapestries The Callas Στέγη

Με την έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής "Love Solidarity Death (L.S.D)", οι The Callas γιορτάζουν τα 20 χρόνια δημιουργίας τους, καταλαμβάνοντας το -1 της Στέγης από 26 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου. Παρουσιάζουν νέα δουλειά, με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και με συνεργασίες με guest contributors από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια σκηνή: από τον Ian F. Svenonius στις PapithedogTV.

The Callas Lakis and Aris Ionas
The Callas: Lakis and Aris Ionas

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και, βέβαια, αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, εργάζονται πάντα μαζί και πάντα με τους φίλους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους συγγενείς τους. Οι υφάντρες-κεντήστρες των "ιπτάμενων χαλιών" τους δεν είναι άλλες από τη μητέρα και τη θεία τους. Οι Callasettes δεν είναι άλλες παρά οι γυναίκες που έχουν στο πλάι τους – ως σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες. Το πολυμορφικό έργο τους έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι όσο και στην Αθήνα, την Ύδρα αλλά και στο χωριό τους ακριβώς απέναντι – στη Θερμησία Πελοποννήσου. Εκεί, στο πατρογονικό τους κτήμα διοργανώνουν βακχικά κοινοτικά καλλιτεχνικά gigs, όπως το πρόσφατο 24ωρο art event- προπομπό για την τωρινή έκθεση, που έστησαν στις 21 Ιουνίου 2022, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Solitude embroidered tapestry The Callas Στέγη
Solitude embroidered tapestry

Η Νάντια Αργυροπούλου αναφέρει στο επιμελητικό της σημείωμα: "Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) συνοψίζουν την πολυμορφική παρουσία τους στην τέχνη με το "L.S.D.”: μια εκθεσιακή/επεισοδιακή αναδρομή στο μέλλον που ορίζεται, νοηματικά και βιωματικά, από τον τίτλο "Love Solidarity Death (L.S.D.)”. Εκ των θεμελιωτών της DIY σκηνής στην Ελλάδα, μουσικοί, εικαστικοί, περφόρμερ, εκδότες, οργανωτές αστικών και επαρχιακών φεστιβάλ, δημιουργοί ταινιών και βίντεο, φιλόξενοι οικοδεσπότες στους δικούς τους χώρους και ανήσυχοι εξερευνητές άλλων τόπων και τρόπων, πολυμήχανοι πιστοί ενός αποαναπτυξιακού καλλιτεχνικού βιώματος, αλληλέγγυοι αντιηγεμονικών συλλογικών πρακτικών, οι The Callas αναμοχλεύουν τα πρωτογενή υλικά της συνεμψυχωτικής τους δράσης. Mεταφέρουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επεισόδια μιας περιπέτειας που επιμένει στη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, στη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, στη θραυσματική, μεταμορφική ψυχεδέλεια του θανάτου. Στις εγκαταστάσεις, στα γεγονότα, στις μείξεις και στα δρώμενα του "L.S.D.” θα συναντήσει κανείς, εκτός των άλλων, ένα εν πολλοίς αταξινόμητο αρχείο συλλογικών πρακτικών στην Ελλάδα, καθώς και το είδος αυτοσχεδιαστικού κοινοτισμού που εκδηλώθηκε χαμηλόφωνα και απολαυστικά εντός του έργου των αδελφών Ιωνά. Το "L.S.D.” προτείνει, έτσι, όχι μόνο ένα ανοιχτό οικοσύστημα αυτάρκειας, ωσμωτικών αναθεωρήσεων και εκστατικής γνώσης, αλλά κυρίως μια θεραπευτική, αν και ανήσυχη, διερευνητική πραγματικότητα "κοσμοπολιτικής" [cosmopolitics]".

Σημείωμα καλλιτεχνών: "Η αίσθηση της κοινότητας και η φρενήρης, συνεχόμενη δημιουργία μικρών temporary ουτοπιών σαν όπλο αντίστασης και επιβίωσης, σαν συνεχόμενα fragile bunkers of utopia, bubble shelters ή παρεκκλήσια, η Μαμά αγκαλιά, οι Φίλες μας και οι Φίλοι μας, η αποσπασματικότητα και το μυστήριο του Ηράκλειτου και του Ε. Χ. Γονατά, το In Lust We Trust σαν υπόκωφο mantra και σαν μουρμουρητό, το Superstudio και οι Radical Ιταλικές Discos, ο σεβασμός της μοναδικότητας του κάθε μικρού στοιχείου σε έναν βυζαντινό τοίχο, οι cut-up λογοτεχνικές και κινηματογραφικές τεχνικές, οι τρούλοι, η ψυχεδελική αναρχική αρχιτεκτονική στο "Gravity’s Rainbow” του Thomas Pynchon, η sensual urban dystopia του J. G. Ballard, οι Sonic Youth με την Μπέλλου και την Παπαγκίκα, το "κουμπωμένο" Plus Soda δίπλα στον Κεραμεικό, ο τριπαριστός Ν. Γ. Πεντζίκης, το sensual frottage της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, η lo-fi και tender γεωμετρία σε ένα post-punk τραγούδι, οι Working Class Madonnas της διπλανής πόρτας, η muted ενέργεια του Morandi, η day-to-day life της ποίησης του Frank O’Hara, η acid προαναγεννησιακή περιήγηση του Ciriaco d’Ancona σε αρχαιολογικούς τόπους και το φλανάρισμα των situationnistes με τη psychogeographie τους, τα Κυπαρίσσια παντού και το Πρώτο Νεκροταφείο ως κήπος/αυλή/χαμόγελο Κόρης/Κούρου. Τα 50 ακάλυπτα μέτρα του Ιλισού και της Καλλιρρόης μας, με τις Νύμφες της, με το αρχαίο νερό να χύνεται προαιώνια, με την Αγία Φωτεινή, με παπαγαλάκια μαζί με βατράχια και απόκοσμη φύση στην καρδιά αστικού τοπίου, με το cruising spot της και την urban μυθολογία της τρύπας-στοάς. Χάραμα περπατάτε αγκαλιά, με hangover, στις πλάκες του Πικιώνη, και αισθάνεσαι θραύσματα, δίψα, αρχαία μάρμαρα και Κόρες να συνυπάρχουν με πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης, γάτες και πικροδάφνες, και ο ήλιος να βγαίνει πάντα από εκεί πίσω από τον τρελό Υμηττό (απαλοκλείνεις τα μάτια)". 

Το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Ισόγειο φουαγιέ  | –1 | 6-11 μ.μ.
6 μ.μ.  Εγκαίνια
9 μ.μ. Performance Catwalk (20΄)

The Callas performance

Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

Σάββατο 03 & Κυριακή 04 Δεκεμβρίου

Ισόγειο φουαγιέ | –1  | 6-11 μ.μ.
Προβολές ταινιών  |  Μικρή Σκηνή  | 7-11.15 μ.μ.
7 μ.μ. L.S.D. - Love Solidarity Death video clip by Jackie Lentzou (πρεμιέρα) 
Lustlands (16+)
15’ Διάλειμμα
8.30 μ.μ. Great Eastern (16+)
15’ Διάλειμμα
10 μ.μ. Sick (16+)

Για πρώτη φορά, η Στέγη παρουσιάζει το σύνολο της κινηματογραφικής δουλειάς των Λάκη και Άρη Ιωνά / The Callas.

Οι The Callas και οι φίλοι/ συνεργάτες/ συνοδοιπόροι τους, κινούμενοι σαν μια κινηματογραφική guerilla collective, παρουσιάζουν τα τελευταία 10 χρόνια ταινίες χειροποίητες, υπαρξιακές, άμεσες και συναισθηματικές αφήνοντας πάντα στο τέλος ένα κόμμα παρά μια τελεία.

(Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά).

L.S.D. - Love Solidarity Death video clip by Jackie Lentzou (πρεμιέρα) 
Διάρκεια: 6´
Σενάριο Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου
Ηθοποιοί: Σοφία Κόκκαλη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Παραγωγή: Φαίη Μινωπέτρου-Κασιμάτη, Νικόλας Κούλογλου 

Lustlands, 2013
Διάρκεια: 73´
Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς
Παίζουν: Αγγελική Χατζή, Τερψιχόρη Σαββάλα, Ανίτα Πολυχρόνη, Αφροδίτη Ψαρρά, Κώστας Βαρώτσος, Ηλίας Παπαζαχαρίας, Αναστασία Δρούζα, Δημήτρης Κοτσέλης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης
Μοντάζ: Δημήτρης Κοτσέλης
Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects – Haos film

Ένα film noir κάτω από τον καυτό μεσογειακό ήλιο. Στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την πόλη και την ανεργία και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παραθαλάσσιο αγρόκτημα.

Μακριά από την ένταση και τα προβλήματα, οι τέσσερις φίλες αφήνονται στη ραθυμία και τη λαγνεία του καλοκαιριού. Φίλοι από το παρελθόν εισβάλλουν στη ζωή των κοριτσιών, παιδικοί έρωτες αναζωπυρώνονται, φιλίες δοκιμάζονται και ξεχασμένα μυστικά έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο.

The Great Eastern, 2017
Διάρκεια: 83´
Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς
Παίζουν: Ηρώ Σοφουλάκη, Δημήτρης Πολιτάκης, Κάτια Δημοπούλου, Valisia Odell, Ηλίας Παπαζαχαρίας
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης
Μοντάζ: Δημήτρης Κοτσέλης
Executive Producer: Βένια Βέργου
Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects
Απομόνωση, ελπίδα, κάβλα και σκοτάδι. Πέντε άνθρωποι στέκονται σαν δέντρα και περιμένουν σε ένα απομονωμένο νησί το υπερωκεάνιο "The Great Eastern” να τους μαζέψει για ένα ταξίδι προς κάποια ελπίδα. Μια μικρή πεταλούδα πετάει ανάμεσά τους και τα κάνει όλα σκατά.

Sick, 2021
Διάρκεια: 73´
Σενάριο & Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς
Ηθοποιοί: Melia Kreiling, Νικολάκης Ζεγκίνογλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λάκης και Άρης Ιωνάς
Μοντάζ: Λάκης και Άρης Ιωνάς, Μελίνα Ταβουλάρη
Παραγωγή: The Studio Art Projects / Velvet Room Projects

Ένα πειραματικό, χειροποίητο φιλμ, φτιαγμένο με κινητά τηλέφωνα και selfie γυρίσματα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σε Αθήνα και Λος Άντζελες. Ένα ποιητικό, ίντερνετ ρομάντζο, που έχει να κάνει με την απομόνωση, την ενατένιση ταβανιών, την αποσπασματικότητα της μνήμης και τα υπαρξιακά προβλήματα που αναβλύζουν από τα ευθεία ή τα κυκλικά γαριδάκια.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

Ισόγειο φουαγιέ  |  –1  |  6-11 μ.μ.
8 μ.μ. Escape-ism (Ian F. Svenonius), live (30’)
9.30 μ.μ. The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)
Τρία νέα τραγούδια των The Callas πλαισιώνουν την performance.
The Callas band members: Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Χρήστος Μπεκίρης

The Callas guest members: Μαριλένα Πετρίδου, Κώστας Στεργίου
Σκηνοθεσία: The Callas
Χορογραφία: Αγγελική Χατζή, The Callas
Χορεύτριες: Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή
Performers: Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Αννίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου
Ηχοληψία: Νίκος Τριανταφύλλου
Μείξεις: Ηρακλής Βλαχάκης

LOVE SOLIDARITY DEATH, NOTES ON L.S.D., book launch
Παρουσίαση της ειδικής έκδοσης με σχέδια των The Callas, κείμενα από την επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τους Jim Sclavunos (Nick Cave & The Bad Seeds), Ian F. Svenonius (Escape-ism, Make Up), Paul Artrocker (Artrocker magazine, Ressonance FM, New Heavy Sounds), μια συνομιλία των The Callas με τη Myriam Ben Salah (Renaissance society, Chicago/Paris).
Σχεδιασμός έκδοσης: Άντα Θεοδωρακάκη, Ειρήνη Ζωγράφου

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

Ισόγειο φουαγιέ |  –1  |  6-11 μ.μ.
8 μ.μ. Ian F. Svenonius, talk (30΄)
9 μ.μ. PapithedogTV, live (30΄)
10 μ.μ. The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)
Τρία νέα τραγούδια των The Callas πλαισιώνουν την performance.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (-1) | 26/11-30/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 6-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα Χριστούγεννα!

Γιορτινά προγράμματα για οικογένειες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, κρυφές ιστορίες για τα εκθέματα, μοναδικές δημιουργίες στο κατάστημα και εορταστικά πιάτα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η έκθεση "Το αίνιγμα του δάσους" ρίχνει φως στη νοημοσύνη των δέντρων

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης "Το αίνιγμα του δάσους" του Τάσου Βρεττού.

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.

Θεόκλητε Τριανταφυλλίδη, το μετα-σύμπαν θα είναι ουτοπία ή εφιάλτης;

Ο καλλιτέχνης στήνει στη The Breeder μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία και μας μιλά για τις δύο όψεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο πρότζεκτ "Pheromone Spa" και όλα όσα τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του.