Μαριάννα Παπαγεωργίου και Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης συνομιλούν εικαστικά στο Radio Athènes

Μια διπλή έκθεση που εξερευνά τα όνειρα, τη μνήμη, τη γλώσσα, τη γραφή, και τα υλικά και φυσικά σημάδια της ζωγραφικής.

Μαριάννα Παπαγεωργίου Καλεντόνια, 2019 © Μαριάννα Παπαγεωργίου

Η ιδέα αυτής της διπλής έκθεσης στο Radio Athènes άρχισε να διαμορφώνεται μετά από studio visits που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2021, όπως τελείωνε το δεύτερο λὀκνταουν στην Αθήνα. Θα ήταν μια έκθεση ζωγραφικών έργων που θα εξερευνούσε όνειρα, το ασυνείδητο, την ψυχανάλυση, τη μνήμη, τις κατοπτρικές εικόνες, τη γλώσσα, τη γραφή, και τα υλικά και φυσικά σημάδια της ζωγραφικής.

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης Radio Athenes
Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Ελαστικότητα, 2022. Ήχος (8:14 λεπτά σε λούπα), τραπέζι, ενισχυτές, δύο κινητά τηλέφωνα, ξύλο, χαρτόνια, Μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη, Kalfayan Galleries, Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Radio Athènes

Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε μια έρευνα των παράλληλων πρακτικών των δύο καλλιτεχνών: τη μουσική στην περίπτωση του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη, τα κεραμικά σε εκείνη της Μαριάννας Παπαγεωργίου.

Τα σειραικά έργα αντικειμένων και τοπίων του Κασάπη συχνά διαφέρουν μόνο ελάχιστα μεταξύ τους — μια γλάστρα με ένα φυτό εμφανίζεται δύο φορές, τρεις, τέσσερις φορές, αλλά κάθε πίνακας ξεκινά από την αρχή, κάθε πίνακας είναι μοναδικός, διαφορετικός, ψάχνοντας όπως λέει ο ίδιος, " την υποκειμενική εμπειρία και τον βιωμένο χρόνο, την έννοια της διάθεσης (Stimung) και της διάρκειας (la durée), της απόστασης, της προοπτικής, και τις παραμορφώσεις της". Τα τέσσερα έργα σε ξύλο και καμβά στην "Ελαστικότητα" περιβάλλουν δύο μουσικές συνθέσεις που παίζουν ταυτόχρονα, σε μια ντελικάτη ασυγχρονικότητα.

Ένα ζώο που φαίνεται σαν διασταύρωση σκύλου, αλεπούς, γάτας και λύκου κάνει επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις σε κεραμικά πιάτα, το ίδιο και ένα αναποδογυρισμένο κουνέλι, στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα πιάτα είναι ζωγραφισμένα έτσι ώστε να τα βλέπει κανείς από όλες τις όψεις. Είναι αυτή βροχή, είναι ποτάμι, είναι φυτό φτέρης, από πού έρχεται αυτή η πολυθρόνα μπαμπού; Υπάρχουν κύματα σερφ, μεγάλα καλοσυνάτα ψάρια, υπερήρωες Star Wars και Lego, η θέα στο Δεσποτικό, δέντρα, λουλούδια, λόφοι, θάλασσα, και περισσότερη βροχή, περισσότερα κύματα. Αυτά τα ονειρικά τοπία και ζώα έχουν κάπως πηδήξει από τη μια επιφάνεια στην άλλη, από τους καμβάδες της Παπαγεωργίου στα κεραμικά πιάτα, τα μπολ και τα βάζα της, ζωντανεύοντας καθημερινές τελετουργίες, και περιέχοντας ενίοτε μοναδικά γεγονότα μέσα από τη σειρά "Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης".

Info: Radio Athènes | 7/11-24/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

​​​​​​© φωτογραφίας εξωφύλλου: Μαριάννα Παπαγεωργίου Καλεντόνια, 2019. Λάδι σε καμβά, 20 χ 25 εκ. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και Radio Athènes

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης. Ελαστικότητα & Μαριάννα Παπαγεωργίου. Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης

  • Μεικτά Μέσα

Το σκεπτικό πίσω από τη διπλή έκθεση στο Radio Athènes ήταν μια εξερεύνηση των ονείρων, του ασυνείδητου, της ψυχανάλυσης, της μνήμης, της γλώσσας, της γραφής και των υλικών και φυσικών σημαδιών της ζωγραφικής. Κατέληξε ως ένας εικαστικός διάλογος ανάμεσα στο Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη και τη Μαριάννα Παπαγεωργίου, μέσω ηχητικών κολάζ στη σειρά «Ελαστικότητα» και κεραμικών πιάτων στο πρόζεκτ «Ο Γάμος του Ουρανού και της Γης».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.