Τα "σκουπίδια" που έχουμε κληρονομήσει ανά τα χρόνια: Μια συζήτηση στο ΕΜΣΤ

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Απόβλητα/Κληρονομιά. Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου».

Jennifer Nelson. Απόβλητα (Κληρονομιά). Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου, 2022 © Δημήτρης Τζαμτζής

To Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα την κληρονομιά των σκουπιδιών και τα σκουπίδια ως κληρονομιά. Ποια είναι τα σκουπίδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν; Ποια είναι τα σκουπίδια που κληροδοτούμε σε όσους έρχονται μετά από μας; Ποια είναι η οικονομία που παράγει τα σκουπίδια μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την υπερπληθώρα σκουπιδιών που απειλεί τις θάλασσες, την υγεία μας και τη βιωσιμότητα των ειδών του πλανήτη; Στη συζήτηση συμμετέχουν η αρχαιολόγος Ευριδίκη Κεφαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος". Συντονίζει η Άννα Μυκονιάτη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ "Απόβλητα/Κληρονομιά. Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου" της καλλιτέχνιδος Jennifer Nelson  που παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ από τις 17/6 και θα ολοκληρωθεί στις 20/11. Για ένα χρόνο η Jennifer Nelson συνέλεγε τις συσκευασίες και τα υλικά απόβλητα της οικογένειάς της. Από τον περασμένο Μάιο, η Nelson δουλεύει στον χώρο του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Artist At Work και επεξεργάζεται τα υλικά απορρίμματα που παρήγαγε η οικογένεια της κατά την διάρκεια ενός έτους, με σκοπό να δημιουργήσει με αυτά γλυπτικές μορφές που να μπορεί να τις φοράει στο σώμα της και να τις κουβαλά μαζί της. Η διαδικασία αυτή συνιστά μια μορφή λογοδοσίας - επωμίζεται κανείς κυριολεκτικά το βάρος των συνεπειών του τρόπου ζωής του.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, η ομιλία της Jennifer Nelson θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Jennifer Nelson. Απόβλητα (Κληρονομιά). Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου, 2022 (πρότζεκτ εν εξελίξει) Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας Φωτογραφίες: Δημήτρης Τζαμτζής

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Απόβλητα (Κληρονομιά)

  • Γλυπτική

Στο Project Room 2 του δεύτερου ορόφου του ΕΜΣΤ, η Jennifer Nelson έχει τοποθετήσει τα απορρίμματα της οικογένειάς της, που συνέλεξε καθόλη τη διάρκεια του '21. Τα "Απόβλητα (Κληρονομιά)" είναι ένα πρότζεκτ εν εξελίξει που πραγματοποιείται μέσα στο μουσείο: η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και θα επεξεργάζεται γλυπτικά τα υλικά μπροστά στο κοινό. Οι συνθέσεις σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα είδος "ρούχου" το οποίο η Nelson σκοπεύει να φορέσει και να παρουσιάσει σε μια περφόρμανς, κουβαλώντας το "βάρος" που φέρουμε όχι μόνο ως κοινωνία του καταναλωτισμού αλλά και ως υπαίτιοι της σημερινής οικολογικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Like wildflowers in the cracks στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ένα διήμερο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών για την ελπίδα, τη μνήμη και την αντίσταση

"Μεσολόγγι το Αλωνάκι της δόξας": Η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Το Ίδρυμα "Ανδρέας Λεντάκης" & το Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος" του Μεσολογγίου συμμετέχουν στον πανελλήνιο εορτασμό της επετείου με μια εικαστική έκθεση και ομιλίες.

Τα Μουσεία της Αθήνας και όλα όσα ετοιμάζουν για τον Ιανουάριο

Τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας υποδέχονται το νέο έτος με εκθέσεις, ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Η εικαστικός Αγγέλα Βορεάδου ζωγραφίζει "Άνθη της πέτρας"

Η πρώτη έκθεση της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος για το 2026.

Ένα ταξίδι στην απτική τέχνη ξεκινά στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή

Μια έκθεση ανοιχτή για όλες τις ταυτότητες και δυνατότητες.

Τελευταίες ημέρες της έκθεσης για τον Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη

"Η εμμονή του βλέμματος" κατεβάζει αυλαία αυτή την εβδομάδα.