Ο Βίκτωρ Ιωαννίδης "επιστρέφει" στην Αθήνα 91 χρόνια μετά

Τα 89 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, σκιαγραφούν την μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους του 20ού αιώνα.

ΒΙΚΤΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Το Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη οργανώνουν στον εκθεσιακό χώρο του Σπιτιού της Κύπρου, στην Αθήνα, την αναδρομική έκθεση "Η γοητεία του οικείου" του πρωτοπόρου Κύπριου καλλιτέχνη Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθούν από την Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ.

ΒΙΚΤΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Τα 89 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση σκιαγραφούν την μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Στόχος του Ιωαννίδη υπήρξε η ανάδειξη της ομορφιάς που κρύβουν ακόμη και τα πιο ταπεινά και οικεία αντικείμενα και οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες. Η έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης δρος Ελένης Σ. Νικήτα, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. 

BIKTΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Βίκτωρ Ιωαννίδης σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1923 έως το 1929, εγκαινιάζοντας τους στενούς και μακροχρόνιους καλλιτεχνικούς δεσμούς που συνδέουν μέχρι σήμερα την Κύπρο με την Ελλάδα. Όσο ήταν στην Αθήνα, εργαζόταν ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος σε διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες. Το 1931 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Αξιοποιώντας τα εφόδια με τα οποία τον προίκισε η μαθητεία του στη Σχολή Καλών Τεχνών, χάραξε τη δική του εικαστική πορεία, ερευνώντας και εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους και τεχνικές για την ανάδειξη της φωτεινότητας και της διαύγειας των χρωμάτων και την επίτευξη ιδιαίτερων φωτισμών.

BIKTΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Στέλιος Ιωαννίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού

Εγκαίνια έκθεσης: 25/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Σπίτι της Κύπρου | 25/10 - 25/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 10 π.μ.-6 μ.μ. | Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ.-1 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".