Μια ''Καινούργια Πόλη'' κατασκευάζεται στη Γκαλερί Έρση

Η έκθεση προτείνει μια ενοποίηση της ποίησης με τη ζωγραφική, μέσα από το έργο του Δημήτρη Χιωτόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου.

Δημήτρης Χιωτόπουλος © Δημήτρης Χιωτόπουλος

Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την έκθεση ''Η Καινούργια Πόλη'', η οποία περιλαμβάνει τη ζωγραφική του Δημήτρη Χιωτόπουλου και την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με την Κάλια Αιδίνη, η αδιάσπαστη ενότητα της εκάστοτε ζωγραφιάς, με το αφαιρετικό αφήγημα του ποιητικού λόγου, οδηγούν βήμα βήμα στη σκέψη: μπορεί η ζωγραφική να αναπτύξει μια ερμηνεία της ποίησης ή η ποίηση μια ερμηνεία της ζωγραφικής, αφού κάθε τέχνη είναι αυτούσια και αυθύπαρκτη; "Διεισδύει" η μια τέχνη στην άλλη; Και αν ναι, τότε που εντοπίζονται τα ίχνη αυτής της διείσδυσης;

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Την οδό για την απάντηση σε ανάλογα ερωτήματα που χαράσσει ο Σιμωνίδης ο Κείος ήδη περί το 510 π.Χ., σχολιάζει ο Δημήτρης Αγγελάτος στην πραγματεία του Λογοτεχνία και Ζωγραφική (Gutenberg, 2017): "[...] είναι δυνατόν να μετατεθούν από τη μια τέχνη στην άλλη, όχι ασφαλώς αυτά καθ’ εαυτά τα εκφραστικά τους μέσα, αλλά τα αποτελέσματα των θαυμαστών συνδυασμών και των ομολόγων προσληπτικών (αναγνωστικών και οπτικών) επιπτώσεων τους· χάρη σ’ αυτά τα αποτελέσματα, οι λέξεις (: ποίηση) μπορούν να δείχνουν (και να σιωπούν ) χωρίς να πάψουν να είναι λέξεις, όπως και από την πλευρά τους τα χρώματα ή τα σχήματα (: ζωγραφική) μπορούν να αφηγούνται (και να μιλούν) χωρίς να πάψουν να είναι χρώματα και σχήματα".

Εγκαίνια: Πέμπτη 3/11 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Έρση | 3/11 - 3/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Έρση

Κλεομένους 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.