Μια ''Καινούργια Πόλη'' κατασκευάζεται στη Γκαλερί Έρση

Η έκθεση προτείνει μια ενοποίηση της ποίησης με τη ζωγραφική, μέσα από το έργο του Δημήτρη Χιωτόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου.

Δημήτρης Χιωτόπουλος © Δημήτρης Χιωτόπουλος

Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την έκθεση ''Η Καινούργια Πόλη'', η οποία περιλαμβάνει τη ζωγραφική του Δημήτρη Χιωτόπουλου και την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με την Κάλια Αιδίνη, η αδιάσπαστη ενότητα της εκάστοτε ζωγραφιάς, με το αφαιρετικό αφήγημα του ποιητικού λόγου, οδηγούν βήμα βήμα στη σκέψη: μπορεί η ζωγραφική να αναπτύξει μια ερμηνεία της ποίησης ή η ποίηση μια ερμηνεία της ζωγραφικής, αφού κάθε τέχνη είναι αυτούσια και αυθύπαρκτη; "Διεισδύει" η μια τέχνη στην άλλη; Και αν ναι, τότε που εντοπίζονται τα ίχνη αυτής της διείσδυσης;

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Την οδό για την απάντηση σε ανάλογα ερωτήματα που χαράσσει ο Σιμωνίδης ο Κείος ήδη περί το 510 π.Χ., σχολιάζει ο Δημήτρης Αγγελάτος στην πραγματεία του Λογοτεχνία και Ζωγραφική (Gutenberg, 2017): "[...] είναι δυνατόν να μετατεθούν από τη μια τέχνη στην άλλη, όχι ασφαλώς αυτά καθ’ εαυτά τα εκφραστικά τους μέσα, αλλά τα αποτελέσματα των θαυμαστών συνδυασμών και των ομολόγων προσληπτικών (αναγνωστικών και οπτικών) επιπτώσεων τους· χάρη σ’ αυτά τα αποτελέσματα, οι λέξεις (: ποίηση) μπορούν να δείχνουν (και να σιωπούν ) χωρίς να πάψουν να είναι λέξεις, όπως και από την πλευρά τους τα χρώματα ή τα σχήματα (: ζωγραφική) μπορούν να αφηγούνται (και να μιλούν) χωρίς να πάψουν να είναι χρώματα και σχήματα".

Εγκαίνια: Πέμπτη 3/11 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Έρση | 3/11 - 3/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Έρση

Κλεομένους 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.