"The Big Smudge": Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Ο Κωνσταντίνος Λιανός μουτζουρώνει πίνακες και επιπεδοποιεί αντικείμενα, αμφισβητώντας πιθανές εξηγήσεις της τρέχουσας καλλιτεχνικής δράσης.

The Big Smudge

Το "The Big Smudge", όπως αναφέρει στο κείμενό του ο επιμελητής Κωστής Σταφυλάκης, είναι μια καλοδιατυπωμένη φάρσα ενάντια στις δοξασίες τις μεταψηφιακής εποχής. Μια μεγεθυμένη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη ρέπλικα του δείκτη του χεριού του Κωνσταντίνου Λιανού μουτζουρώνει πίνακες, συνθλίβει τα τμήματα ενός γλυπτού, επιπεδοποιεί αντικείμενα, επιφάνειες, υλικά.

The Big Smudge

Το δαχτυλικό του αποτύπωμα σβήνει μέσα στη μουτζουρωμένη μάζα. Με την απρόσμενη αυτή χειρονομία, Ο Λιανός σαμποτάρει τον εαυτό του, παραμερίζει τον ενθουσιασμό του για τις νέες υλικότητες, τις ανατομίες και τις 3D εκτυπώσεις για να αμφισβητήσει τις προϋποθέσεις της τρέχουσας καλλιτεχνικής δράσης.

The Big Smudge

Η έκθεση στον χώρο του One Minute Space προσφέρει μια χωροχρονική παρένθεση για να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι έξυπνες τεχνολογίες και άλλες προσβάσιμες τεχνολογίες όπως το photoscan και το 3D printing γίνονται πεισματικά κατανοητές ως διπλασιασμός, προέκταση και προσθετική ενίσχυση της "δημιουργικής αυθεντίας". Στον οριζόντιο κόσμο του "The Big Smudge", τα υλικά ανθίστανται και τα εργαλεία αποτινάζουν τον ζυγό της προφανούς τους χρήσης.   

Info: One Minute Space | 15/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Σαβ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χαρακτικά δημιουργών μιας άλλης γενιάς συνομιλούν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο Electra Art Space

Ο παράλληλος χώρος της Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει μία νέα έκθεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/12/2025

Μια έκθεση ζωγραφικής στο πνεύμα των γιορτών

Η ζωγράφος Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί έργα γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία.

Ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στις ιστορίες φωτός και αγάπης με αφηγήτρια τη Σάσα Σταμάτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θυμόμαστε πως τα παραμύθια έφτασαν ως εμάς.

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Θαλασσόκαμπος"

Ειδικές προβολές και μία ξενάγηση με αφορμή την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Η Catwoman, η Maleficent και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες σε μια έκθεση για τα όρια καλού-κακού

Την αμφιθυμία ανάμεσα στο καλό και το κακό μελετά ένας Ισπανός καλλιτέχνης.

ΥΠΠΟ: Νέα αφετηρία για τα μουσεία του 21ου αιώνα

Υποδομές, εργαλεία και διαδικασίες ώστε τα μουσεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και στις προσδοκίες του αύριο.

Γιορτινά βιβλιοδώρα στο πωλητήριο του ΕΜΣΤ

Εκδόσεις εμπνευσμένες από τη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.