Μάξιμε Μανώλη, πώς παντρεύεις το metal με την κλασική τέχνη;

Με αφορμή την πρώτη του σόλο εικαστική έκθεση, ο ζωγράφος μας μιλά για την πνευματικότητα και τις εμπνεύσεις στα έργα του, αλλά και τις συνεργασίες με metal συγκροτήματα που τον ανέδειξαν διεθνώς.

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Η πρώτη ατομική έκθεση του Μάξιμου Μανώλη βγαίνει εκτός "χρονικών και θεματικών ορίων", αφού για εκείνον, η τέχνη "υπερβαίνει τις εποχές και είναι άχρονη ως προς την ουσία της". Στοιχεία κλασικής και σύγχρονης τέχνης συγχωνεύονται και δημιουργούν αφηγήσεις από παρόν, παρελθόν και μέλλον. Το "Beyond Time" που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" είναι μια πρώτη επίσημη γνωριμία με το έργο του ζωγράφου, από τις πρώτες του δημιουργίες έως πιο πρόσφατες δουλειές.

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Από άποψη θεματολογίας, ο Μανώλης εντάσσει στους πίνακές του συμβολικά στοιχεία με επιρροές από την ινδική μυθολογία, τη φιλοσοφία και τον ευρωπαϊκό αποκρυφισμό, ενώ το σύνολο της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης πιστά αντίγραφα σπουδαίων καλλιτεχνών τους οποίους ο ζωγράφος θαυμάζει, όπως Γκόγια, Καραβάτζο, Μπουγκερώ, Ρούμπενς. Από το ιταλικό μπαρόκ έως τη γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα, η κλασική τέχνη είναι κομβική στη δουλειά του. Οι συνεργασίες που πρόεκυψαν με metal συγκροτήματα, όπως Rotting Christ, Thou Art Lord, Mass Infection, Serpent Lord, Wings of Shield, Nihilism, Wampyrinacht, Angel’s Arcana, οδήγησαν σε διεθνή αναγνώριση για τον Μανώλη, με έργα του να γίνονται εξώφυλλα δίσκων των καλλιτεχνών. 

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Μιλήσαμε μαζί του για τις καλλιτεχνικές και μουσικές του εμπνεύσεις καθώς και τις συνεργασίες με metal μουσικούς που τον ανέδειξαν διεθνώς.

Αναφέρετε πως η έκθεση δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη θεματική. Ωστόσο υπάρχει κάποιο στοιχείο που επιλέγετε να προβάλετε στην τέχνη σας γενικότερα;

Γενικότερα, προτιμώ να είμαι ανοιχτός ως προς την θεματολογία των έργων μου. Για τον λόγο αυτό, κάθε έργο έχει την δική του ιστορία- θεματολογία και απαιτεί μήνες για την ολοκλήρωσή του. Κάθε ξεχωριστή απεικόνιση έχει ένα νόημα και έναν συμβολισμό. Βλέπω κάθε μου έργο ως ένα κόσμο διαφορετικό, εναρμονισμένο με τους κανόνες της κλασικής αισθητικής θεωρίας.

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η έκθεση προσεγγίζει "κομμάτια της πνευματικότητας";

Θεωρώ γενικότερα ότι η τέχνη και δη η κλασική είναι άχρονη. Είναι συνεπώς διαρκώς επίκαιρη και βρίσκει έδαφος σε κάθε παρόν. Είναι το μέσον για την επαφή με το ανώτερο, την αισθητική και την εξύψωση της ύπαρξης. Αυτό το μονοπάτι ακολουθώ και αποπειρώμαι να αγγίξω με την τέχνη και την αναπαράσταση το "ανέκφραστο", το πέραν την ύλης, το πνευματικό. 

Στα έργα σας εντοπίζονται συμβολισμοί από την ινδική μυθολογία. Πώς ήρθατε σε επαφή με τους μύθους αυτής της κουλτούρας;

Ήρθα σε επαφή με την ινδική μυθολογία μέσω του διαβάσματος και της μελέτης. Ξεκίνησε όλο αυτό ως μια εξερεύνηση και αναζήτηση της αλήθειας. Ο ινδουισμός είναι μια αρχαία φιλοσοφία και γνώση με αρκετά βαθιές ρίζες που με εμπνέει διαρκώς. Πέραν τούτου, προς μεγάλη μου έκπληξη παρατηρούσα ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κλασικές ζωγραφικές απεικονίσεις ινδουιστικών θεμάτων, γεγονός που με παρακίνησε να αρχίζω να επεξεργάζομαι τέτοιες θεματικές.

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Το μακάβριο στοιχείο είναι εμφανές στις συνθέσεις σας. Τι σας ελκύει σε αυτή την αισθητική;

Αυτή η αισθητική έχει κάποια χαρακτηριστικά που με ελκύουν κατά την επεξεργασία ενός έργου, όπως: τη δημιουργία συναισθήματος, το memento mori, το απόκρυφο, την έννοια του θανάτου, το ανεξερεύνητο. 

Πως προκύπτουν οι συνεργασίες με τα metal συγκροτήματα; Προσεγγίζετε εσείς τους καλλιτέχνες;

Κατά κύριο λόγο, με προσεγγίζουν οι ίδιοι, έχοντας ήδη δει δείγματα της δουλειάς μου. Είναι συνεπώς η αισθητική και το στυλ των έργων μου που ανοίγει δρόμους για τέτοιες ωραίες συνεργασίες και "παντρέματος" διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδών.

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Πώς εξελίσσεται η συνεργασία με τους καλλιτέχνες; Σας δίνουν εκείνοι feedback για το τι θέλουν να δημιουργήσετε ή επιλέγετε εσείς τη θεματική του έργου που σας αναθέτουν;

Ισχύουν και τα δυο. Για παράδειγμα μπορεί ο μουσικός να έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για το άλμπουμ του ή μπορεί να θέλει να το αφήσει στην δική μου έμπνευση, αφού προηγουμένως ακούσω κομμάτια του εκάστοτε δίσκου, προκειμένου να δημιουργήσω μια σύνθεση να ταιριάζει με το ύφος και το συναίσθημα των συγκεκριμένων ακουσμάτων.

Υπάρχει κάποια εμπειρία που ξεχωρίζει από τις μέχρι τώρα συνέργειες;

Γενικότερα, κάθε νέα συνεργασία μου είναι ξεχωριστή, διότι έρχομαι σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους που είναι καλλιτέχνες. Έτσι πολλές φορές μια συνεργασία μπορεί να εξελιχθεί σε μια γνωριμία και φιλία.

Πέρα από τις συνεργασίες με διάφορα συγκροτήματα ανά τα χρόνια, θα λέγατε ότι υπάρχουν μουσικοί ή συγκροτήματα που έχουν επηρεάσει την τέχνη σας;

Η μεγαλύτερη μου επιρροή είναι η ίδια η ζωγραφική. Βέβαια, και η μουσική με έχει επηρεάσει αρκετά και πιο συγκεκριμένα ο πιο ακραίος ήχος, η black metal- ambient μουσική. 

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να πραγματοποιήσετε μια έκθεση εμπνευσμένη αποκλειστικά από τη δουλειά metal καλλιτεχνών;

Σιγουρά το έχω στο πλάνο μου. Επιφυλάσσομαι λοιπόν για το μέλλον και για τις υπόλοιπες εκθέσεις που θέλω ν’ ακολουθήσουν.

Διαβάστε Επίσης

  

Περισσότερες πληροφορίες

Beyond Time

  • Ζωγραφική

Ο Μάξιμος Μανώλης δημιουργεί μια σειρά έργων που υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου αλλά και οποιασδήποτε θεματικής. Παρόν, παρελθόν και μέλλον, κλασική και σύγχρονη τέχνη συνδυάζονται δημιουργώντας συμβολικές αφηγήσεις με επιρροές από την ινδική μυθολογία και τον ευρωπαϊκό αποκρυφισμό. Πολλά από τα έργα του Μανώλη έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλα σε δίσκους metal συγκροτημάτων, όπως οι Rotting Christ, Thou Art Lord, Mass Infection, Serpent Lord, Wings of Shield κ.α.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".