Ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης μας καλεί σε μια επανάγνωση της φύσης

Η έκθεση «Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια», μετά τον Πειραιά, θα ταξιδέψει στο Παρίσι.

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Με είκοσι νέα έργα εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η δεύτερη ενότητα της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαργύρη με τίτλο "Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια". Η έκθεση, μετά τον Πειραιά, θα ταξιδέψει στο Παρίσι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ενότητες έργων των τελευταίων ετών του Κωνσταντίνου Παπαργύρη μέσα από τις οποίες μας προτρέπει σε μία επανάγνωση της φύσης, καλώντας μας σε ένα διάλογο αναζήτησης της σύγχρονης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ένα μεγάλο μέρος του εικαστικού του έργου. 

Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πειραιά

Η φύση έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία στη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παπαργύρη, είναι γι’ αυτόν "ο συγκάτοικος στον ίδιον πλανήτη". Το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο εικονογραφικά μετατοπίζεται, η φύση που τον περιβάλλει είναι πλέον το εικαστικό του αντικείμενο, όμως ο άνθρωπος βρίσκεται παντού, στα δέντρα, στα φρούτα, στους ουρανούς, στα ποτάμια που ζωγραφίζει. Μέσα από τη νέα του δουλειά, που βασίζεται στο χρώμα και στο φως, μία "ζωγραφική του βλέμματος", προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με "τον πολυαγαπημένο του άνθρωπο και να ξαναβρεί την χαμένη του μαγεία".

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, "Ο Παπαργύρης έχοντας ως ορμητήριο μία αυθεντική εσωτερική πνευματική πυξίδα που του υπαγορεύει την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη ζωή, ζωγραφίζει ό,τι τον περιβάλλει, το αρχέγονο, το αέναο, το άχρονο, την πηγή της ζωής και της ομορφιάς: τη φύση. Αποκαλύπτει το ασήμαντο, το αδιάφορο, υμνεί τη φύση, η ζωγραφική του είναι μαγική, το θέμα είναι γι’ αυτόν ένα απλό ερέθισμα. Η οργανωμένη σύνθεση, το πλούσιο χρώμα και η υψηλή τεχνική του μεταβάλουν το πιο απλό θέμα σε αξιομνημόνευτο. Η ποιητική της τέχνης του μας μαγεύει και μας ωθεί σε έναν πιο εσωτερικό διάλογο με το έργο του αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Τα έργα του ερεθίζουν το βλέμμα μας ζωγραφικά, χρωματικά και νοηματικά. Με τα λάδια: τοπία, συνθέσεις, νεκρές φύσεις, δημιουργεί τη δική του προσωπική αφήγηση ακολουθώντας τα χρώματα, τα σχήματα, τις αποχρώσεις, τους τόνους, τις φόρμες και τη συχνότητα του φωτός. Δε δημιουργεί εικόνες, τον δημιουργούν, δεν επιβάλλει το όραμά του στον καμβά, αφήνει τα έργα του να γεννιούνται εξ ανάγκης, απελευθερώνονται από τον ίδιο και απελευθερώνεται και αυτός από αυτά, αποκαλύπτοντας έτσι την ταυτότητά του. Μία ταυτότητα θαρραλέα, με όρεξη να τραγουδήσει και ‘να δει το ποτήρι και μισογεμάτο και πολύχρωμο και ελπιδοφόρο". 

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Εγκαίνια: 17/10 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά | 17-23/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 6-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Φίλωνος 29, Πειραιάς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.