Ο Δημήτρης Κόκορης παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση

Η γκαλερί ALMA προσκαλεί το κοινό να αλληλεπιδράσει με έργα που αφηγούνται το αλλόκοτο της ήδη βιωμένης εμπειρίας του εικαστικού.

Dimitris Kokoris, 2021, City Vibes, oil on canvas

Η γκαλερί ALMA παρουσιάζει τον εικαστικό Δημήτρη Κόκορη, στην πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο "Cascade". Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου, το κοινό αλληλεπιδρά με έργα που αφηγούνται το αλλόκοτο της ήδη βιωμένης εμπειρίας του εικαστικού.

Έναυσμα για τον Δημήτρη είναι η μνήμη. Με το λεπτό πενάκι και τα χρωματιστά του μολύβια, ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει χωρίς έλεγχο δημιουργώντας ένα τεράστιο πολυθεματικό σύνολο που μοιάζει με την πρώτη ματιά ομιχλώδες, για να έρθει αργότερα η λεπτομερής προσέγγιση του κάθε σχεδίου ξεχωριστά και να εκπλήξει. Η παλέτα του αποτελεί αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Dimitris Kokoris, Once upon a time, 2022

Τα έργα δεν έχουν προσχέδιο, το μελάνι χύνεται κατευθείαν στο χαρτί υποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, την αυτοπεποίθηση αλλά και την επινοητικότητα του ζωγράφου. Λάδια και μελάνια συνυπάρχουν αρμονικά με ακρυλικά και ακουαρέλες, σε ένα σύνολο έργων και πειραματισμών που επιβάλλουν υφές ακατέργαστες. Πρώτα δημιουργείται ο πλουραλισμός του χρώματος και έπειτα φανερώνεται το σχέδιο. 

Dimitris Kokoris, Cascade,, 2022

Ο Κόκορης ανήκει στη γενιά της μετάβασης. Επηρεασμένος από τα εθνολογικά στοιχεία άλλων πολιτισμών, όπου ο κώδικας επικοινωνίας τους εμπεριέχει άμεσα την εικόνα και στην προσπάθεια του να συλλάβει τις διαφορές ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό τρόπο σκέψης, βάζει το περίγραμμα στη σκέψη του και αρθρώνει εικονικά την επιθυμία. Τα θέματα παραμένουν ως επί το πλείστον παρεμφερή, υπερατλαντικές εικόνες από τη μία, οικεία σύνολα από την άλλη, ανθρώπινες μορφές, ζωικό βασίλειο.

Cascade είναι η διαδικασία κατά την οποία κάτι, ως επί τον πλείστον μια πληροφορία ή μια γνώση, μεταλαμπαδεύεται. Σύμφωνα με τον Erich Fromm άλλωστε, η αντίθεση που παρουσιάζεται ανάμεσα στο να έχεις και το να είσαι δεν ταυτίζεται με τη δεδομένη αντίθεση ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό τρόπο σκέψης, αλλά κυρίως με το πού στρέφεται περισσότερο η κοινωνία, στα αντικείμενα ή στον άνθρωπο. 

Dimitris Kokoris, Dreambirth. 2022

Ο Δημήτρης Κόκορης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Το 2014 αποφοίτησε από την Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2012 μετέβη για πρακτική άσκηση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σκηνικών, τη Stage One Ltd, στην Αγγλία. Το 2019 μετέβη για εξάμηνη φοίτηση στο ISBI στην Ινδονησία, με υποτροφία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, έργα του επίσης βρίσκονται στη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο GLO Art residency στο Βέλγιο, καθώς επίσης και σε ιδιωτικές συλλογές.

Εγκαίνια: Πέμπτη 20/10 (7 - 10 μ.μ. )

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 20/10-26/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Τετ., Σαβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".