Αφρικανική κουλτούρα και νεοϋορκέζικα αγροτικά τοπία στους καμβάδες της Uman

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας, την οποία θα παρουσιάσει στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου.

Goodnight, sweetdreams

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Uman με τίτλο "Goodnight, sweetdreams".

Η Uman είναι μια αυτοδίδακτη καλλιτέχνις, γεννημένη στη Σομαλία, μεγαλωμένη στην Κένυα και από το 2004 διαμένει στις ΗΠΑ. Το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα που συνυπάρχουν ποιητικά στους καμβάδες της και αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της έχοντας μεγαλώσει στην έρημο της Ανατολικής Αφρικής. Οι πληθωρικές και φαινομενικά ελεύθερες χειρονομίες που συναντώνται στους καμβάδες της είναι επηρεασμένες από την αραβική καλλιγραφία που διδάχθηκε ως παιδί. Αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα μετατρέπονται γρήγορα σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα, όπου οι έννοιες της ταυτότητας και της φόρμας παραμένουν ρευστές.

Παράλληλα με τις αφρικανικές της ρίζες, η πρακτική της Uman επηρεάζεται άμεσα από τις εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ διερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές.

Η Uman (Σομαλία, 1980) ζει και εργάζεται βόρεια της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Στις επιλεγμένες ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: I hope this finds u well, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2021); I will sit here and wait for you, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2019); The Universe, Galerie Anne de Villepoix, Παρίσι (2017); Uman: 35 years a Black Sheep, Louis B. James Gallery, Νέα Υόρκη (2016) και White Columns, Νέα Υόρκη (2015). Στις πρόσφατες ομαδικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: The Earth, That Is Success, Nicola Vassell, Νέα Υόρκη (2021); Human Scale, Rochester Art Center, Μινεσότα (2020); (Nothing but) Flowers, Karma, Νέα Υόρκη (2020).

Εγκαίνια: 29/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου | 29/9-26/11 | Ώρες Λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Camille Pradon συζητά με την Ελένη Ρήγα για το ζήτημα των μετασχηματισμών της υποβρύχιας βιοποικιλότητας

Η εκδήλωση "Sol absolu, η διαδρομή μιας καλλιτεχνικής διανομής" διοργανώνεται στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής της Επιστήμης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/11/2023

"Παράλληλα": Η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Δείτε τις δύο νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Λέμβος

Οι εκδόσεις Λέμβος παρουσιάζουν δύο νέα μυθιστορήματα των Ariane Koch και Arnošt Lustig.

Το μυθιστόρημα του Paul Lynch που κέρδισε το Booker 2023 θα κυκλοφορήσει το 2024 στην Aldina

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο για μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ οριακή στιγμή και ταυτόχρονα ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο του αγώνα μιας μητέρας να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη.

"Spectators in a ghost city": ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας

Σε μια ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Τσίλερ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

"Στερέωμα": Ο κοινός παρονομαστής της έκθεσης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής

Η Χριστιάνα Σούλου διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της Water και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς "Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges".

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς παρουσιάζει τρία ζωγραφικά έργα με κοινό τους θέμα το πλήθος μιας υπαίθριας συναυλίας

Οι πίνακες του Κεφαλά θυμίζουν τη ρεαλιστική ζωγραφική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με το μεγάλο τους μέγεθος να επιτείνει την αίσθηση της ιστορικής τους καταγωγής.