Αφρικανική κουλτούρα και νεοϋορκέζικα αγροτικά τοπία στους καμβάδες της Uman

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας, την οποία θα παρουσιάσει στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου.

Goodnight, sweetdreams

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Uman με τίτλο "Goodnight, sweetdreams".

Η Uman είναι μια αυτοδίδακτη καλλιτέχνις, γεννημένη στη Σομαλία, μεγαλωμένη στην Κένυα και από το 2004 διαμένει στις ΗΠΑ. Το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα που συνυπάρχουν ποιητικά στους καμβάδες της και αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της έχοντας μεγαλώσει στην έρημο της Ανατολικής Αφρικής. Οι πληθωρικές και φαινομενικά ελεύθερες χειρονομίες που συναντώνται στους καμβάδες της είναι επηρεασμένες από την αραβική καλλιγραφία που διδάχθηκε ως παιδί. Αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα μετατρέπονται γρήγορα σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα, όπου οι έννοιες της ταυτότητας και της φόρμας παραμένουν ρευστές.

Παράλληλα με τις αφρικανικές της ρίζες, η πρακτική της Uman επηρεάζεται άμεσα από τις εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ διερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές.

Η Uman (Σομαλία, 1980) ζει και εργάζεται βόρεια της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Στις επιλεγμένες ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: I hope this finds u well, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2021); I will sit here and wait for you, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2019); The Universe, Galerie Anne de Villepoix, Παρίσι (2017); Uman: 35 years a Black Sheep, Louis B. James Gallery, Νέα Υόρκη (2016) και White Columns, Νέα Υόρκη (2015). Στις πρόσφατες ομαδικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: The Earth, That Is Success, Nicola Vassell, Νέα Υόρκη (2021); Human Scale, Rochester Art Center, Μινεσότα (2020); (Nothing but) Flowers, Karma, Νέα Υόρκη (2020).

Εγκαίνια: 29/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου | 29/9-26/11 | Ώρες Λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.