"Twentieth Century Greek Sculpture": Μια ομαδική έκθεση αφιερωμένη στην γλυπτική

Συμμετέχουν τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες επηρεασμένοι από την αρχαία ελληνική γλυπτική και παράδοση.

Κώστας Κουλεντιανός, Femme allongée

H P gallery | sculpture ξεκινάει την νέα καλλιτεχνική χρονιά με την ομαδική έκθεση "Twentieth Century Greek Sculpture", στην οποία συμμετέχουν ο Κώστας Κουλεντιανός, ο Κλέαρχος Λουκόπουλος, ο Μέμος Μακρής και ο Φιλόλαος (Τλούπας). Τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες γεννημένοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και των οποίων η καριέρα αναπτύχθηκε στη μεταπολεμική περιόδο. Πρόκειται για γλύπτες  που αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο  τον ελληνικό μοντερνισμό. 

Ο Κώστας Κουλεντιανός (1918–1995) σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι, έχει μια μοντερνιστική παράδοση, αλλά μετά το 1954  ξεκίνησε μια νέα προσέγγιση στο έργο του, διαμορφώνοντας γλυπτά με μεταλλικά φύλλα. Η νέα αυτή προσέγγιση προανήγγειλε μια σταδιακή ανάπτυξη προς την αφαίρεση και τις γεωμετρικές δομές.

Ο Κλέαρχος Λουκόπουλος (1906-1995) σε μικρή ηλικία ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και σπούδασε γλυπτική. Εμπνευσμένος από την προ-κλασική αρχαία ελληνική γλυπτική και τα ρεύματα του μοντερνισμού, ο Λουκόπουλος έγινε πρωτοπόρος της αφηρημένης γλυπτικής στην Ελλάδα. Στις δεκαετίες του '70 και του '80 τα στοιχεία που χρησιμοποιεί χαρακτηρίζονται από συμπαγείς όγκους, καμπυλόγραμμα επίπεδα και αφαιρετικές μορφές. 

Μέμος Μακρής, La Femme au Miroir
Μέμος Μακρής, La Femme au Miroir

Ο Μέμος Μακρής (1913-1993) σπούδασε στην Αθήνα και έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Νέοι Πρωτοπόροι. Σπούδασε και έμεινε στο Παρίσι, όπου αναπτύχθηκε ως καλλιτέχνης. Το έργο του είναι ως επί το πλείστον ανθρωπόμορφο, συνδυάζει στοιχεία της ευρωπαϊκής τέχνης, του σοσιαλιστικού ρεαλισμού καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Τα γλυπτά του χαρακτηρίζονται από λιτότητα και ισχυρή ευαισθησία.

Ο Φιλόλαος Τλούπας, γνωστός ως "Φιλόλαος" (1923-2010) σπούδασε κι αυτός γλυπτική στην Αθήνα και για μεγάλο μέρος της ζωής του έζησε και δούλεψε στο Παρίσι.  Αναζητούσε διαρκώς νέα υλικά, μεθόδους και συνδυασμούς στη τέχνη του. Δημιούργησε μικρά γλυπτά αλλά και ανάγλυφα έργα,  όπως τα "Magicienne au guéridon" και το "Petite coupe au palissandre" αρχικά από ξύλο, τα οποία τώρα παρουσιάζονται από μπρούτζο στη συγκεκριμένη έκθεση.

Info: P gallery | 15/9-4/11 | Ωράριο: Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 7 μ.μ. Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.