Έκθεσιακό αφιέρωμα στο έργο των Σωτήρη και Ευγένιου Σπαθάρη

Παρουσιάζεται το εικαστικό έργο των διάσημων καραγκιοζοπαιχτών μέσα από αυτοτελή έργα ζωγραφικής, με τις γνωστές φιγούρες των χαρακτήρων του ‘Καραγκιόζη’.

Καραγκιόζης

Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει στις 22 Σεπτεμβρίου, μια έκθεση-αφιέρωμα στο έργο των Σωτήρη και Ευγένιου Σπαθάρη και στο Ελληνικό Θέατρο Σκιών, επιχειρώντας να υπενθυμίσει τη δύναμη, την αμεσότητα και την επικαιρότητα της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Η σάτιρα του γνωστού σε όλους Καραγκιόζη έχει επανειλημμένως παραλληλιστεί με την Αριστοφανική κωμωδία και ο καραγκιοζοπαίχτης με τους άνδρες ηθοποιούς που καλούνταν να παίξουν ανδρικούς και γυναικείους ρόλους του αρχαίου θεάτρου.

Καραγκιόζης

Ο Σωτήρης Σπαθάρης (1892-1974), πρωτοπόροςστο θέατρο σκιών και ένας από τους ιδρυτές του Πανελληνίου Σωματείου Καραγκιοζοπαιχτών (1924), αποτέλεσε έμπνευση για τους μετέπειτα καραγκιοζοπαίχτες. H συμβολή του σε αυτό το είδος θεάτρου ήταν καθοριστική γιατί, πέρα από τα πάνω από 30 έργα που άφησε πίσω του, έγραψε και εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο ‘Απομνημονεύματα και η Τέχνη του Καραγκιόζη’, έργο μοναδικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το βιβλίο αυτό είναι μια καταγραφή του έργου του Σωτήρη Σπαθάρη, μια μαρτυρία τόσο για τη δική του ζωή όσο και για τη δύσκολη ζωή του Καραγκιοζοπαίχτη και συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Μεγαλώνοντας μέσα στο θέατρο σκιών ο Ευγένιος Σπαθάρης (1924-2009) ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του Σωτήρη συνεχίζοντάς την. Εμπλούτισε το ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών με δικά του έργα και εκτός από τις παραστάσεις του στον ελλαδικό χώρο, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια διαδίδοντας τον Καραγκιόζη. Ιστορίες του εκδόθηκαν σε εικονογραφημένα τεύχη και ολόκληρα έργα του ηχογραφήθηκαν σε βινύλιο και αργότερα σε CD.

Καραγκιόζης

Από το 1966 έως το 1992, οι παραστάσεις του Καραγκιόζη έγιναν τηλεοπτικές εκπομπές αυξάνοντας τους φίλους και θαυμαστές αυτού του θεατρικού είδους. Το 1979, το βιβλίο του Ευγένιου ‘Ο Καραγκιόζης των Σπαθάρηδων’ με 4 έργα του ιδίου και 3 του πατέρα του γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ακολούθησαν διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις.

Καραγκιόζης

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Ευγένιου Σπαθάρη, η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει το εικαστικό έργο των ‘Σπαθάρηδων’ μέσα από αυτοτελή έργα ζωγραφικής και  συνθέσεις με τις γνωστές φιγούρες των χαρακτήρων του "Καραγκιόζη", με ευδιάκριτα στοιχεία δανεισμένα από το θέατρο σκιών  και τη ναΐφ ζωγραφική. Μέσα από τις συνθέσεις τους, οι ‘Σπαθάρηδες’ αναβιώνουν ιστορικά γεγονότα και θρύλους της ελληνικής παράδοσης με απλές φόρμες, καθαρά χρώματα και άπλετη φαντασία.

Θέατρο Σκιών

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγγελος Σικελιανός: "Η τέχνη του Σπαθάρη είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος όποιος την αντικρίζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται".

Info: Γκαλερί Σκουφά | 22/9-15/10 | Ώρες λειτουργίας: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.