"Άγγελος Σπαχής 1903-1960": Ο πατέρας του γραφικού design στην Ελλάδα

Η έκθεση για τον Έλληνα γραφίστα εντάσσεται στο ευρύτερο εκθεσιακό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβιλιοθήκης της Ελλάδος.

©ΕΒΕ_Νίκος Καρανικόλας ©ΕΒΕ_Νίκος Καρανικόλας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την έκθεση "Άγγελος Σπαχής 1903-1960", με θέμα το έργο του μεγάλου, και άγνωστου στο ευρύτερο κοινό, Έλληνα γραφίστα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Ο Άγγελος Σπαχής γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1922, ως σκιτσογράφος του Ελευθέρου Βήματος του Δημητρίου Λαμπράκη και υπήρξε μέλος της πρωτοποριακής μεσοπολεμικής "Ομάδας Τέχνη 1930". Συμμετείχε στην ελληνική παρουσία για την Μπιενάλε της Βενετίας το 1934, ενώ είχε δείξει έργα του και στις εκθέσεις του Συνδέσμου των Σκιτσογράφων.

Ήταν από τους πρώτους που, με τόλμη, οικειοποιήθηκε την τεχνική του κολάζ και χρησιμοποίησε στα έργα του ετερόκλητα δίνοντας μερικά από τα πλέον ανατρεπτικά ζωγραφικά έργα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σπαχής αποστασιοποιήθηκε από τη ζωγραφική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη διαφήμιση, τη δημιουργία αφισών και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ενώ θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού design στην Ελλάδα.

Info: Ώρες: 9:30 π.μ., 8 μ.μ. καθημερινά | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.

"The joy of life": Μια ωδή στις απολαύσεις της επίγειας ζωής

Στην ομαδική έκθεση της Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη συμμετέχει πλήθος σπουδαίων εικαστικών.

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.