"Άγγελος Σπαχής 1903-1960": Ο πατέρας του γραφικού design στην Ελλάδα

Η έκθεση για τον Έλληνα γραφίστα εντάσσεται στο ευρύτερο εκθεσιακό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβιλιοθήκης της Ελλάδος.

©ΕΒΕ_Νίκος Καρανικόλας ©ΕΒΕ_Νίκος Καρανικόλας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την έκθεση "Άγγελος Σπαχής 1903-1960", με θέμα το έργο του μεγάλου, και άγνωστου στο ευρύτερο κοινό, Έλληνα γραφίστα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Ο Άγγελος Σπαχής γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1922, ως σκιτσογράφος του Ελευθέρου Βήματος του Δημητρίου Λαμπράκη και υπήρξε μέλος της πρωτοποριακής μεσοπολεμικής "Ομάδας Τέχνη 1930". Συμμετείχε στην ελληνική παρουσία για την Μπιενάλε της Βενετίας το 1934, ενώ είχε δείξει έργα του και στις εκθέσεις του Συνδέσμου των Σκιτσογράφων.

Ήταν από τους πρώτους που, με τόλμη, οικειοποιήθηκε την τεχνική του κολάζ και χρησιμοποίησε στα έργα του ετερόκλητα δίνοντας μερικά από τα πλέον ανατρεπτικά ζωγραφικά έργα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σπαχής αποστασιοποιήθηκε από τη ζωγραφική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη διαφήμιση, τη δημιουργία αφισών και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ενώ θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού design στην Ελλάδα.

Info: Ώρες: 9:30 π.μ., 8 μ.μ. καθημερινά | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2023

Πέντε εγκαταστάσεις VR εικονοποιούν τη φωνή της Μαρίας Κάλλας

Το "Visualising the Voice of Maria Callas" είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

"Η μορφή της μάνας" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, πώς το θέατρο και η τέχνη συμβάλλουν στη διαχείριση του τραύματος;

Η Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εξηγεί πώς το πρότζεκτ "Spectators in a ghost city", που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, καταφέρνει να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην Αμμόχωστο και να εντάξει το τραύμα του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του "Κάτω από τις στάχτες" στον Ιανό

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι: Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

"Εορτινά 2023": Η μαγεία των Χριστουγέννων σε μια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η γκαλερί Καψιώτη υποδέχεται την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου με την έκθεση - θεσμό που στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας της απέκτησε φανατικούς φίλους.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι κεραμικών στη Vlastaris Antiques

Συλλέκτες και μη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μοναδικά αντικείμενα και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις συλλογές και τα ενδιαφέροντά τους.