Πόσους καλλιτέχνες αντέχουμε;

H συνεχιζόμενη και μετά την πανδημία ανησυχία για τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών και την εξάρτησή τους από το κράτος και τη φιλανθρωπία εγείρει νέα ερωτήματα.

Anna Pappas Gallery_Poka Yio_SneakerHead 7, 2022_ Poka Yio, Sneaker Head 7, 2022. Ευγενική παραχώρηση Anna Pappas Gallery, Art Athina 2022

 "Αν δεν είχαμε τα NFTs δεν ξέρω τι θα είχαμε γίνει όταν χάσαμε τους Ρώσους συλλέκτες" μου είπε πρόσφατα γκαλερίστρια από το Ταλίν της Εσθονίας, από τις χώρες που έχουν επενδύσει περισσότερο στην ψηφιακή διακυβέρνηση και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Μπορεί το νέο αυτό μέσο να μην είναι και πολύ κατανοητό από μεγάλη μερίδα του κοινού της τέχνης και να απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα αλλά είτε ως τάση, είτε ως αξιοπερίεργο, είτε ως μέσο προώθησης δίνει το παρών όλο και περισσότερο και στους "φυσικούς" χώρους τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Μεταξύ αυτών και στην Art Athina, την εικαστική φουάρ της πόλης, η οποία επιστρέφει από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19/9  στο Ζάππειο, με αυξημένο αριθμό συμμετοχών αλλά και NFT αφιέρωμα. Η αγορά της τέχνης στην Ελλάδα είναι μια αχαρτογραφητη περιοχή με τη φουάρ να μη δίνει στοιχεία πωλήσεων οπότε είναι ενθαρρυντικό να ακούμε δια στόματος της καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου ότι "η τοπική εικαστική σκηνή έχει αγκαλιαστεί και έχει υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εγχώριους και διεθνείς συλλέκτες και περιμένουμε αυτό να συνεχιστεί και με τη διεξαγωγή της Art Athina". Οι συλλέκτες σύγχρονης τέχνης αποτέλεσαν για πολλά χρόνια βασικό κομμάτι του οικοσυστηματος της Αθηναϊκής τέχνης και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και κατά πόσο οι νέοι συλλέκτες που προστίθενται αναθερμαίνουν μια αγορά που τα χρόνια των συνεχιζόμενων κρίσεων και των δύσκολων καιρών που περνούν οι μεσαίες και περιφερειακές γκαλερί έχει υποστεί πλήγμα.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα εν μέσω διεθνούς προβληματισμού για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται οι γκαλερί αλλά και τα ιδρύματα καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το προφίλ τους. "Δεν θέλω τα μουσεία να λένε ότι θα είναι καταφύγια θερμότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής, θέλω να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους, τα προνόμιά τους και το χώρο τους για να δώσουν το βήμα σε καλλιτέχνες που διατηρούν την αλήθεια στην εξουσία" έγραψε στο Twitter ο Steve Allen queer ακτιβιστής και ιδρυτής της συμπεριληπτικής καλλιτεχνικής πλατφόρμας thatlooksqueer με αφορμή την ανακοίνωση κάποιων βρετανικών φορέων που αναζητούν τρόπους να παρέχουν καταφύγιο σε όσους υποφέρουν από το κρύο.

a.antonopoulou.art_ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ_1980_Βουνό_1973
Βαλέριος Καλούτσης, Βουνό, Ευγενική παραχώρηση a.antonopoulou.art, Art Athina 2022
Βαλέριος Καλούτσης, Βουνό, 1980

Την ίδια στιγμή η συνεχιζόμενη και μετά την πανδημία ανησυχία για τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών και την εξάρτησή τους από το κράτος και τη φιλανθρωπία εγείρει νέα ερωτήματα. Σε πρόσφατο κείμενό του στο έγκυρο περιοδικό τέχνης "Art Review" ο επιμελητής και κριτικός  Pierre d’Alancaisez που ζει στο Λονδίνο θέτει έναν προβληματισμό σχετικά με τις προτάσεις χωρών όπως η Ιρλανδία να κατοχυρώσουν μισθό για τους καλλιτέχνες και τις γκρίζες ζώνες της "εξαιρεσιμότητας" της τέχνης και των προγραμμάτων υποστήριξής της. Μεταξύ μιας αγοραστικής ελιτ, του κράτους και των ιδρυμάτων ο έλεγχος της τέχνης και το ποιός δικαιούται να είναι καλλιτέχνης και πόσους καλλιτέχνες χωράει ένα κράτος εξελίσσεται σε πεδίο διερεύνησης και συγκρούσεων. Με το Υπουργείο Πολιτισμού να παρακολουθεί στενά το ζήτημα του στάτους του καλλιτέχνη αλλά και όλο και περισσότερους τοπικούς φορείς να ασχολούνται με τις δίκαιες αμοιβές και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών και των χώρων τέχνης το θέμα αναμένεται να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. 

Διαβάστε Επίσης

Πάνω σε αυτό περιμένουμε με ενδιαφέρον και τη συζήτηση "The Ethics of Collecting" που διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το State of Concept τη Δευτέρα 19/9 στον χώρο του πρώτο με αφορμή την παρουσίαση του "Κώδικα Δεοντολογίας για Συλλέκτες Σύγχρονης Τέχνης" και με τη συμμετοχή συλλεκτών και καλλιτεχνών στοχεύει να αναδείξει ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική συμπεριφορά και τις βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτεχνών, συλλεκτών και άλλων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. 


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.