"Έξω Εδώ στην Περίμετρο": Εικόνες και μνήμες από την πυρκαγιά του 2018 στα σχέδια του Βασίλη Μπότουλα

Ο εικαστικός παρουσιάζει την Τρίτη ατομική του έκθεση στον στον χώρο τέχνης Alkinois Project Space.

ασίλης Μπότουλας, Σκιές από πληγές (μια σελίδα από τον Άτλαντα των Σκιών), 2020. Ακρυλικό σε χαρτί. 14.5x21εκ.

Ο εικαστικός Βασίλης Μπότουλας παρουσιάζει την τρίτη ατομική του έκθεση με τίτλο "Έξω Εδώ στην Περίμετρο", στον χώρο τέχνης Alkinois Project Space. Εκτίθενται για πρώτη φορά δύο ξεχωριστές, πρόσφατες σειρές έργων, οι οποίες είναι απόρροια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική το 2018.

Το έργο του Βασίλη Μπότουλα χαρακτηρίζεται από την επιμελή και μεθοδική επανάληψη γραμμών και τελείων, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά μαύρο ή κόκκινο μελάνι. Ο ίδιος εύστοχα αποκαλεί τον εαυτό του γραμμοτεχνίτη, στιγμοτεχνίτη και επαναληπτιστή ("linesmith, dotsmith, and repetitionist"), για να περιγράψει το πώς η πρακτική του ουσιαστικά έχει μετατρέψει αυτά τα στοιχεία σε βασικό εργαλείο της εργασίας του και μεταφορικό μέσο των ιδεών του. Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα, χειρωνακτική και ασκητική, από την οποία προκύπτουν έργα μικρής συνήθως κλίμακας και μεγάλης καθαρότητας ως προς τη φόρμα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόλυτα συνειδητές καλλιτεχνικές αποφάσεις, από τις οποίες προκύπτουν έργα συμπυκνωμένα, αφού στη μικρή τους επιφάνεια αποτυπώνεται μεγάλη πυκνότητα χειρονομίας και εργασίας, κάτι που συμβάλλει στην αμεσότητα και τη δύναμη του κάθε έργου.

Βασίλης Μπότουλας, Θα μπορούσε να είναι χειρότερα αλλά θα μπορούσα να έχω δίκιο
Βασίλης Μπότουλας, Θα μπορούσε να είναι χειρότερα αλλά θα μπορούσα να έχω δίκιο (μια σελίδα από τον Άτλαντα των Σκιών), 2020. Μολύβι και ακρυλικό σε χαρτί. A4 (21x29.7 εκ.).

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην ανατολική Αττική έχει τραυματίσει τη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αφού υπήρξε η φονικότερη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όντας μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Βασίλης Μπότουλας πέρασε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, καθώς και όλα όσα ακολούθησαν, μέσα από ένα δικό του, προσωπικό "φίλτρο", μετατρέποντας εικόνες και μνήμες σε μία δική του οπτική αφήγηση που έρχεται και προστίθεται στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Ο τραγικός θάνατος δεκάδων ανθρώπων, η απόλυτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η εμπειρία του αναπόφευκτου κινδύνου και της πανικόβλητης προσπάθειας εκκένωσης των οικισμών, έχουν περάσει από την καρδιά και το μυαλό στο χαρτί, μέσα από ατελείωτες ώρες περισυλλογής και εναπόθεσης γραφικής ύλης, καταλήγοντας τελικά σε δύο ανεξάρτητες σειρές έργων που μετουσιώνουν με διαφορετικό τρόπο αυτές τις εμπειρίες και προσφέρουν ένα δικό τους σχόλιο πάνω στην ιστορία.

Περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί, μία γλυπτική εγκατάσταση και μία βιντεοπροβολή με ήχο, η έκθεση συνοψίζει ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στην εξέλιξη του έργου του Βασίλη Μπότουλα, όπου η τεχνική ωριμότητα συναντά την εκφραστική καθαρότητα, και η ατομική προοπτική τη συλλογική μνήμη.

Επιμέλεια: Κυριάκος Σπύρου
Γραφικός σχεδιασμός: Solo Diver
Παραγωγή βίντεο: Νίκος Γεωργάρας
Ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Σωτηρέλης

Info: Alkinois Project Space | 15/0-15/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ.. – 4 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Βασίλης Μπότουλας, Σκιές από πληγές (μια σελίδα από τον Άτλαντα των Σκιών), 2020. Ακρυλικό σε χαρτί. 14.5x21εκ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.