Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/9)

Γκαλερί και μουσεία στην πόλη καλωσορίζουν τη νέα φθινοπωρινή σεζόν.

Sarah Sze © Sarah Sze Studio / Courtesy Gagosian

Sarah Sze

Πολλοί ίσως να μάθατε την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Sarah Sze από τη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση της Gagosian "Ruins and Fragments" στις αρχές του ’22. Τώρα, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το προσωπικό ύφος της δημιουργού, καθώς η έκθεση αποκαλύπτει επιπλέον πτυχές της ποικίλης πρακτικής της. Γλυπτικά έργα αλλά και μερικά σε λάδι και κολάζ πλαισιώνουν την έκθεση, συνθέτοντας ένα σύμπαν κατασκευασμένο από κομμάτια του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Το εφήμερο και το άυλο παρουσιάζονται σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από φωτεινές προβολές που υποδηλώνουν την αλλαγή, έως γλυπτά από μπογιά, οπτή άργιλο ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Εγκαίνια: 8/9 (6–9 μ.μ.)

Info: Gagosian | 8/9-20/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ, Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Wrestlers

Louis Barthelemy CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries
©ZoumboulakisGalleries
Louis Barthelemy, CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries

Γοητευμένος από την αιγυπτιακή κουλτούρα, ο  Louis Barthélemy συχνά αποτυπώνει τις παραδόσεις και τα έθιμα του αιγυπτιακού λαού στην τέχνη του. Εμπνεόμενος από τα υφάσματα αφρικανικής και αιγυπτιακής τέχνης, δημιούργησε μία ιδιαίτερης αισθητικής σειρά έργων, η οποία απεικονίζει τις παραδοσιακές τελετουργίες πάλης της αφρικανικής πόλης Ντακάρ. Το αρχαίο αυτό άθλημα της Σενεγάλης, που ο καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το 2020, συνήθως συνοδεύεται από γυναικεία χορωδία, στοιχείο που παραπέμπει έντονα σε χορογραφία. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, ο Barthélemy φιλοτέχνησε τη δική του "χορογραφία" σε υφαντά, παρουσιάζοντας τις μορφές των παλαιστών με αφηρημένα σχήματα και έντονα χρώματα.

Εγκαίνια: 8/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 8/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ, Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Love is the Message, the Message is Death

Arthur Jafa Love Is The Message, The Message Is Death

Ο βραβευμένος με Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε Βενετίας 2019 Arthur Jafa φέρνει ένα από τα σημαντικότερα έργα του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport II. Το επτάλεπτο βίντεο που θα παρουσιαστεί, πρόκειται για ένα πορτραίτο της αφροαμερικανικής ταυτότητας. "Ντυμένο" με το χιπ-χοπ τραγούδι του  Kany West, "Ultralight Beam", που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, ο Jafa αποκαλύπτει τι σημασία του να συνεισφέρεις ως καλλιτέχνης στο πολυεπίπεδο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών.

Εγκαίνια έκθεσης: 9/9 (7 μ.μ.)

Info: Πειραιάς Artport II | 9/9-2-10 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 1-8 μ.μ.

Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια επίπεδα

Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα Κωστής Βελώνης.

Ο μύθος της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης, ζωντανεύει μέσα από την in situ εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη, στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Η αγροτική δραστηριότητα εδώ συνδέεται με την ερωτική πράξη και έτσι, αναπτύσσεται μια αφήγηση που κατανοείται από τον θεατή όχι μόνο λόγω του τριγωνικού σχήματος κατασκευής του έργου, αλλά και από τη λειτουργικότητά του: Οι "μηροί της Δήμητρας" λειτουργούν ως ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούνται από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά, τα οποία "αποπλανούν" όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίασης.

Εγκαίνια: 8/9 (8/30 μ.μ.)

Info: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα | 28/8-23/10 | Ώρες λειτουργίας: 28/8-19/9 Δευτ.-Κυρ.: 7-11 μ.μ. (τις ημέρες των παραστάσεων 7-8.30 μ.μ.), 20/9-23/10 Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πνοές

Πνοές
© Έφη Φουρίκη

Ασπρόμαυρα φυτά σχεδιασμένα από την εικαστικό Έφη Φουρίκη αποκτούν οντότητα και ηχητική σχεδόν δόνηση και αφηγούνται την πορεία του από την γήινή τους εξέλιξη έως τον αναπόφευκτο θάνατο. Η αίσθηση ότι οι πίνακες δονούνται μετατρέπει τα έργα σε ολοζώντανες εικόνες που ερμηνεύουν τις τις δυσδιάκριτες διαπνοές της υλικής "οργανικότητας" των φυτών.

Εγκαίνια: 8/9 (6-11 μ.μ.)

Info: Art Appel Gallery | 8/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πεδίον, χώρος συνάντησης

Φίλιππος Τσιτσόπουλος
© Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Η Περιφέρεια Αττικής και το Περιοδικό Δρόμου "Σχεδία" εξερευνούν τον χώρο στο Πεδίον του Άρεως. Ένας τόπος συγκέντρωσης του κοινού κυρίως για περίπατο και αναψυχή, το Πεδίον έχει γνωρίσει περιόδους σημαντικής άνθησης αλλά παράλληλα και τρομερής παρακμής, ειδικά τις χρονιές των προσφυγικών και οικονομικών κρίσεων. Μετά την πανδημία, το πάρκο επανήλθε στις ζωές μας. Η έκθεση που θα παρουσιαστεί και στον χώρο του "σχεδία home", στοχεύει, μέσα από την τέχνη, στην ανάδειξη του πάρκου ως ένα μέρος συνδιαλλαγής και συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων.

Συμμετέχοντες αλλιτέχνες: Αντώνης Αντωνίου (Κύπρος), Αντώνης Βάθης (Ελλάδα), Νίκος Iavazzo (Ιταλία), Paolo Incarnato (Ιταλία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Μπάμπης Καραλής (Ελλάδα), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Ελεάννα Μαρτίνου (Ελλάδα), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Ευσεβία Μιχαηλίδου (Ελλάδα), Φρύνη Μουζακίτου (Ελλάδα), Δήμητρα Παπαγιάννη (Ελλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος)

Εγκαίνια: 6/9 (6:30 μ.μ., Πεδίον του Άρεως) & 8/9 (7 μ.μ., "σχεδία home")

Info: Πεδίον του Άρεως & "σχεδία home" | 6-18/9 | Είσοδος ελεύθερη

Invisible Worlds

Daniel Franc Czech Republic
© Daniel Franc

Ένα ταξίδι πάνω από τοπία, δάση, ποτάμια, θάλασσες και βιομηχανικές περιοχές διάφορων χωρών, μέσα από τις εναέριες λήψεις με drone του φωτογράφου Daniel Franc. Κρυφές πτυχές του κόσμου απαθανατίζονται στον φακό του φωτογράφου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα μυστικά του κάθε τόπου.

Εγκαίνια: 9/9 (8 μ.μ.)

Info: Blank Wall Gallery | 9-2/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ., Σαβ.: 12.30-2.30 μ.μ. | Είσοδος Ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: How to Make Numbers Larger and Smaller, 2022 © Sarah Sze. Photo: Sarah Sze Studio / Courtesy Gagosian

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
02/05/2024

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.